Šíri rakovinu a spúšťa agresívnejšie nádory? Štúdia stavia chemoterapiu do temného svetla

Chemoterapia je účinnou liečbou rakoviny.
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-01 14:30:00

Každý rok postihuje stovky ľudí. Rakovina si nevyberá. Keď sa s ňou niekto stretne zoči-voči, prichádza na rad chemoterapia, ktorá sa považuje za účinnú liečbu. Podľa novej štúdie by však mohla chemoterapia spôsobiť rozšírenie rakoviny v tele a podporiť rast agresívnejších nádorov!


Výskumníci v USA skúmali vplyv liekov na pacientov s rakovinou prsníka a zistili, že zvyšujú pravdepodobnosť migrácie rakovinových buniek do iných častí tela, kde sú takmer vždy smrteľné! Štúdia bola publikovaná v časopise Science Translational Medicine.

Čítajte tiež: Najhoršia stravovacia chyba, akú môžete urobiť: Po tomto hriechu sa tukové bunky zbláznia!

Podporuje rast nádorov

Približne 55 000 žien je diagnostikovaných s rakovinou prsníka vo Veľkej Británii každý rok a 11 000 z nich na tento zdravotný problém zomrie. Mnohé podstúpia chemoterapiu pred chirurgickým zákrokom, ale nový výskum naznačuje, že hoci v krátkodobom horizonte zmršťuje nádory, môže to viesť k šíreniu rakovinových buniek v tele! Predpokladá sa, že toxické lieky zapínajú mechanizmus opravy v tele, čo nakoniec umožňuje rast silnejších nádorov. Tiež zvyšuje počet "vstupov" na krvných cievach, ktoré umožňujú rozšírenie rakoviny v tele.

Pomôže sledovanie pacientov počas liečby?

Dr. George Karagiannis z lekárskej akadémie Albert Einsteina v Yeshiva University v New Yorku zistil, že počet týchto vstupov bol zvýšený u 20 pacientov, ktorí dostávali dva bežné chemoterapeutické lieky. Taktiež odhalil, že chemoterapia u myší, liečených na rakovinu prsníka, zvýšila počet cirkulujúcich rakovinových buniek v tele a v pľúcach. Dr Karagiannis uviedol, že ženy by mali byť dôkladne pozorované počas chemoterapie, aby lekári sledovali, či rakovina začína cirkulovať.

"Jedným z prístupov by bolo získať malé množstvo nádorového tkaniva po niekoľkých dávkach predoperačnej chemoterapie," povedal odborník. "Ak spozorujeme, že skóre markerov je zvýšené, odporúčame prerušiť chemoterapiu a najprv vykonať operáciu, po ktorej nasleduje pooperačná chemoterapia. V súčasnosti plánujeme rozsiahlejšie výskumy na riešenie problému. V tejto štúdii sme skúmali iba rakovinové bunky indukované chemoterapiou v rakovine prsníka. V súčasnosti pracujeme na iných typoch rakoviny, aby sme zistili, či sú aj v prípade nich vyvolané podobné účinky."

Chemoterapia sa však aj naďalej považuje za jednu z najúčinnejších a overených spôsobov liečby rakoviny.

2017-08-01 14:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia