Koniec problému, s ktorým bojuje takmer každý: Nad týmto trikom na boľavé oči budete žasnúť!

Práca s počítačom si vyberá svoju dať a to v podobe unavených očí, či pocitu pálenia a sucha.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-19 06:00:00

Azda najväčším problémom ľudí, ktorí pracujú s počítačom, je syndróm suchého oka. Ten trápi čoraz viac svetovej populácie a neexistuje naň žiadny účinný liek. Svet a technológie postupujú vpred a ľudia musia pracovať zarovno s nimi. Nie sme však robotmi a neustále pozeranie na monitor alebo displej si postupne vyberá svoj vysokú daň.


Kancelárska práca, všade veľa monitorov, v lete klimatizácia, v zime kúrenie, prievan, otvorené priestranstvo, medzitým v ruke mobilný telefón alebo tablet – to je len zlomok príkladov aktivít, pri ktorých najviac trpia naše oči.

V minulosti to tak nebolo

Pri týchto problémoch sa natíska pálčivá otázka, prečo sa nám nič také nedialo v minulosti? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi sme síce pracovali, ale bez počítačov. Alebo sme ich potrebovali v oveľa menšom rozsahu ako v súčasnosti. Veľké firmy a kroporácie si dnes bez technologických vymožeností nevedia predstaviť svoje fungovanie, ktoré im šetria čas a najmä drahocenné peniaze.

V minulých časoch sa oveľa viac pracovalo manuálne alebo vonku. Prácu, ktorú dnes zvládne jeden človek s počítačom, by kedysi robilo možno aj niekoľko desiatok ľudí. Je to obrovská výhoda v šetriacom procese, no jednotlivec pri nej trpí. Preto je namieste si uvedomiť, že oči sú veľmi krehké a treba ich chrániť.


Nechutný trend, pri ktorom relaxujú milióny ľudí: Upokojuje táto zábavka aj vás?!


Digitálne očné napätie

Ak sa chcete vyhnúť suchým, unaveným a podráždeným očiam alebo tento problém aspoň eliminovať, vyskúšajte jednoduchý trik s názvom pravidlo 20-20-20. Ide o praktickú pomôcku pre každého. Môžete ju používať doma aj v práci – kedykoľvek máte pocit očného nepohodlia.

Po každých dvadsiatich minútach, ktoré strávite pozeraním do počítača, by ste sa mali pozrieť na niečo iné. Najlepšie na predmet vzdialený dvadsať krokov od vás a mali by ste tak vydržať dvadsať sekúnd. Nejde však len o neurčitý pohľad, ale o sústredené pozeranie. Aby si váš mozog uvedomil, že došlo k zmene a vy už sa nepozeráte na nepríjemné pozadie počítača, ale na konkrétny predmet.

Toto pravidlo navrhli lekári preto, aby znižovalo únavu očí a zabraňovalo ich namáhaniu. Ak chodíte na pravidelné prehliadky k očnému lekárovi, pokojne sa s ním pustite do debaty. Môže vás len obohatiť.

K tomuto pravidlu môžete pridať voľnopredajné umelé slzy, ktoré nahradia absenciu tých skutočných. Okrem toho je pri práci s počítačom veľké riziko vzniku bolesti krčnej chrbtice. A odtiaľ je len veľmi malý krôčik k bolesitam hlavy, ktoré vystreľujú priamo do očí. Spojenie pravidla 20-20-20 a pravidelné jednoduché cviky na krčnú chrbticu prinesú žiadané uvoľnenie. Už po pár dňoch pocítite veľký rozdiel, no nezabúdajte – pri týchto ťažkostiach je dôslednosť na  prvom mieste. Raz za čas nestačí.

Čítajte tiež: Šaláty, ktoré dajú zabrať žalúdku: Menia sa na našich nepriateľov!

2017-05-19 06:00:00  |  Text: ss   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: us.discovericl.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia