Stačí užívať ružovú tabletku jeden týždeň a potom to príde: Dopad na zdravie za krátku dobu!

Niektoré tabletky proti bolesti zvyšujú riziko infarktu!
Zdroj: pixabay.com
2017-05-11 15:00:00

Bolí vás hlava? Pichne vás v chrbte? Voľba lieku je jasná. Opäť sa spoliehate na ružovú tabletku, od ktorej očakávate úľavu. Nikto by od nej nečakal opačný účinok a napriek tomu sa tak deje!

Užívanie ibuprofenu môže za krátku dobu zvýšiť riziko srdcového infarktu! Nová štúdia odhalila "znepokojujúce" potenciálne vedľajšie účinky, ktoré sa objavujú u človeka už od prvého týždňa pravidelného užívania jedného z najznámejších liekov.  

Zatiaľ čo celkové riziko srdcového infarktu zostáva nízke, pravdepodobne sa vyskytne už v prvom mesiaci od užívania vysokej dávky ibuprofenu alebo iných bežných liekov proti bolestiam, ako tvrdí medzinárodný tím výskumníkov. Ibuprofen, ktorý je k dispozícii v každej lekárni, je druhom nesteroidného protizápalového liečiva (NSAID).

"Užívanie akejkoľvek dávky NSAID po dobu jedného týždňa, mesiaca alebo viac bolo spojené so zvýšeným rizikom infarktu myokardu," potvrdila vedkyňa Michèle Bally z Výskumného centra nemocnice v Montreale Hospital v Kanada a pokračuje: "Pred začatím liečby by predpisujúci lekári mali zvážiť riziká a prínosy NSAID, najmä pri vyšších dávkach."

Problém hlavne pre srdciarov a diabetikov

Štúdia, publikovaná v British Medical Journal, analyzovala údaje od takmer 450 000 ľudí, z ktorých 61 460 utrpelo infarkt. Vedci skúmali účinok užívania troch bežných protizápalových liekov proti bolesti - ibuprofen, diklofenak a naproxen - a ďalších dvoch ako celekoxib a rofecoxib. Zvýšené riziko srdcového infarktu bolo pri užívaní liekov v rozmedzí od 24% do 58%, v porovnaní s ich neužívaním. Hoci v kontexte sú tieto skoky malé, pretože priemerná pravdepodobnosť srdcového záchvatu medzi pacientmi, ktorí užívajú NSAID, je okolo 1% ročne, pacienti, ktorí už majú srdcové ochorenie alebo iné podobné zdravotné problémy, ako je napríklad diabetes, sú vo väčšej miere ohrození!


Stále u vás banánové šupky končia v koši? Odteraz s tým bude koniec!


Ľudia by mali vedieť o rizikách

Dr. Bally zdôraznila pre portál The Independent, že aj malé zvýšenie rizika srdcového infarktu je dôležité z pohľadu verejného zdravia, pretože užívanie týchto liekov je veľmi rozšírené.

"Ak je riziko srdcového záchvatu jedno percento a zvyšuje sa na 1,25 percenta, je to zanedbateľné," povedala. "Ale na úrovni obyvateľstva to je podstatné, a ak ľudia chcú prispieť k verejnému zdraviu, mali by byť lepšie informovaní." Dr. Knapton a tiež vyjadril: "Či už kupujete lieky proti bolesti, ako je ibuprofen alebo nejaký iný, ľudia si musia byť vedomí rizík a zvoliť iné alternatívne lieky v prípade potreby."

Ako povedala profesorka Jane Mitchellová, vedúca kardiotoraktickej farmakológie na Imperial College v Londýne, ide o pozorovaciu štúdiu, takže nemožno povedať, či tieto lieky proti bolesti v skutočnosti spôsobujú infarkt. Zatiaľ nie je jasný základný mechanizmus v ľudskom organizme, ale iný výskum naznačil, že by tieto lieky mohli blokovať v tele hormón zvaný prostacyklín, ktorý chráni naše cievy a obličky.

"Je potrebných viac výskumov, aby sme zistili, či je to skutočne ten prípad - nájdenie týchto mechanizmov je dôležité, aby sme mohli navrhnúť testy, ktoré dokážu identifikovať ľudí s najväčším rizikom infarktu a aby väčšina pacientov mohla kupovať lieky s dôverou, nie so strachom...," povedala na záver Jane Mitchellová.

Čítajte tiež: Veľký omyl v stravovaní: Opačný efekt vylúčenia múky z jedálnička s hrozivým dopadom!

2017-05-11 15:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia