Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vlasy v zime trpia najviac: Ako im pomôcť bez chémie?

Zima dáva vlasom poriadne zabrať.
Zima dáva vlasom poriadne zabrať. (Zdroj: thinkstock.com)

Vlasy by mali byť korunou krásy každej ženy. Chlad, vietor, mráz ich však vedia poriadne potrápiť. Preto je dôkladná starostlivosť v zimných mesiacoch veľmi dôležitá.

Nedostatok vlhkosti spôsobí, že sú oslabené a vysušené, neprospieva im ani prudká zmena teploty a prechod z vykúrených miestností do chladného, sychravého počasia.

V zimných mesiacoch najviac dostáva zabrať pokožka hlavy. Tá je kvôli chladnému, suchému vzduchu, neustálemu striedaniu teploty vystavená nadmernému vysúšaniu.

Pokožka je extrémne suchá, svrbí, tvoria sa lupiny, alebo naopak sa nadpriemerne tvorí maz. V tomto prípade platí pravidlo, pokožku hlavy treba skľudniť. Šampóny určené na mastné vlasy im skôr ublížia, použite preto prípravky na senzitívnu pokožku a jemné vlasy.

Ak chcete, aby vlasy boli krásne a zdravé je samozrejmosťou, že používate kvalitné kozmetické prostriedky. Môžete im však pomôcť aj zábalmi, ktoré si ľahko pripravíte v pohodlí domova. Vyživovať vlasy môžete aj zvnútra. Do jedálnička by ste preto mali pridať ryby, ovsenné vločky, strukoviny a potraviny s vysokým obsahom kvalitných tukov a omega mastných kyselín. Do šalátov môžete nakvapkať sézamový olej. Aby ste mali zdravé vlasy, pivo do svojho jedálnička pridávať nemusíte, vyskúšajte však jeho silu aplikáciou na vlasoch. Vďaka fermetácii je bohatým zdrojom vitamínu skupiny B, ktoré spevňujú a vyživujú korienky.

Ktoré masky a zábaly sú najúčinnejšie?

Vajce s pivom

Na polámané a suché vlasy pomôže kúra z vajíčka a piva. Jedno vajce rozmiešajte s 20 až 30 ml piva (najlepšie ležiaka), naneste na vlasy a nechajte pôsobiť minimálne 30 minút. Pivo im dodáva potrebné minerály a vitamíny. Vajíčka sú bohatým zdrojom bielkovín, vlasom dodajú vláčnosť a lesk. Ak máte normálne vlasy, použite celé vajíčko, na mastné je lepší len bielok, na suché žĺtko.

Pivo s medom

Tento zábal si pripravíte zmiešaním 125 ml piva 2 lyžičiek medu. Naneste na suché a čisté vlasy, nechajte pôsobiť 15 minút. Táto zmes vlasy posilní, vyživí, ukľudní vlasové korienky, pôsobí blahodárne proti vypadávaniu, znižuje mastenie.

Pivo, banán, vajce a med

Táto kombinácia surovín môže na prvý pohľad pôsobiť zvláštne, no treba ju isto vyskúšať.  Jeden zrelý banán zmiešajte so 125 ml piva, pridajte 1 vajíčko a 1 polievkovú lyžicu medu. Zmes vymiešajte do hladka a naneste na umyté vlasy, vmasírujte aj do pokožky hlavy, zabaľte a nechajte pôsobiť hodinu. Potom dôkladne opláchnite. Banány sú bohaté na draslík, vitamíny A, C, E, pomáhajú vlasom, aby boli silné a zdravé. Med im okrem vitamínov a minerálom dodá vláčnosť.

Biely jogurt a med

Jogurtová maska dodá vlasom lesk a energiu. Zmiešajte 1 kelímok bieleho jogurtu s 2 lyžičkami medu, naneste na vlasy a nechajte pôsobiť 15 minút. Zmyte a vlasy upravte podľa potreby.


Nedajte sa oklamať falošným zdravím: Takto rozoznáte nebezpečný cesnak od domáceho!


Kokosový olej

Výživu vlasom dodá aj kokosový olej. Pred umytím naneste na celú dĺžku vlasov a vmasírujte aj do pokožky hlavy. Nechajte pôsobiť. Po 20 minútach zmyte a použite šampón, kondicionér, alebo masku. Keď vlasy vyschnú, malé množstvo oleja vmasírujte na končeky. Vlasy sa nebudú štiepiť a lámať.

Olivový olej a med

Olivový olej vlasy hydratuje, je vhodný na suché a poškodené vlasy, dodá im lesk. Zmiešajte dve čajové lyžičky medu s troma lyžičkami oleja a naneste na vlasy, po 15 minútach zmyte.

Olivový olej, med a avokádo

Avokádo obsahuje vitamíny A, B a C a množstvo nenasýtených tukov, ktore dodajú vlasom hydratáciu. Polovicu avokáda zmiešajte s 2 lyžičkami medu a trochou olivového oleja, naneste na vlasy a nechajte pôsobiť 20 minút.

Jablčný ocot

Je určený najmä pre mastné vlasy, výborne pôsobí proti vypadávaniu. Dve šálky vlažnej vody, zmiešajte s 2 lyžicami octu. Vlasy umyte ako vždy a potom opláchnite roztokom. Vlasy už neoplachujte.

Žihľava

Bojuje proti suchej pokožke hlavy a lupinám. Stačí, keď si pripravíte silný odvar zo žihľavy (najlepšie čerstvej) a nechajte luhovať niekoľko hodín. Po každom umytí, vlasy prepláchnite.

Citrón

Vhodný na vlasy mastné a s lupinami. Jeden citrón vytlačte do 2 dcl vlažnej vody, Zalejte vlasy, vmasírujte do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 15 minút a opláchnite.

Vlasom síce UV žiarenie neprospieva, teplo však majú radi. Keď si nanesiete ktorúkoľvek regeneračnú kúru, zabaľte vlasy do potravinovej fólie, omotajte teplým uterákom, zvýšite tým celkový efekt.

Čo pomôže vlasom v chladnom počasí?

  • Vlasy umývajte maximálne trikrát do týždňa
  • Pri zmývaní používajte vlažnú vodu, horúca ich zbytočne vysuší
  • Nechajte vlasy prirodzene usušiť, ak už používate fén, sušte chladným vzduchom
  • Kulmu a žehličku radšej odložte
  • Používajte masky minimálne dvakrát do týždňa
  • Hydratujte
  • Naopak, nepoužívajte stylingové prípravky s obsahom alkoholu a silikónov
  • Vlasy ochráni aj čapica, dbajte na to, aby nebola príliš úzka, ani široká
  • Nezabudnite na masáž hlavy, pri umýaní masírujte korienky, pokožka hlavy sa prekrví, čo blahodárne pôsobí na rast vlasov
  • Ak nemusíte, vlasy v zime nefarbite

Čítajte tiež: 10 najhorších viet, ktorými sabotujete novoročné chudnutie

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9