Bleskové triky na úľavu po prejedaní: Koniec pocitu preplneného žalúdka do niekoľkých sekúnd!

Zbavte sa nepohodlia z prejedania v priebehu niekoľkých minút!
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-21 06:00:00

Krémový zákusok, majonézový šalát, vyprážaná ryba, ďalej vianočná kapustnica a rôzne údené mäsové výrobky. K tomu patrí pohárik vína alebo kola. Samé lákadlá pre chuťové bunky! Takejto štedrej ponuke sa ťažko odoláva. Zatiaľ čo vy si vychutnávate vianočné dobroty, žalúdok protestuje.


Blíži sa čas nekontrolovaného hodovania, konzumácie aj nekombinovateľných jedál, spojené s minimálnym pohybom a k tomu dlhé hodiny strávené pred televíznou obrazovkou. Mnohí sa na toto obdobie tešia, aj keď vaše telo práve nadšené nebude. Vychutnávanie dobrôt sa totiž u mnohých zmení na nekontrolovateľné prejedanie sa! Výsledkom môžu byť nepríjemné bolesti žalúdka, nafúknuté brucho a celkové nepohodlie. Stačí poznať niekoľko jednoduchých trikov, po ktorých sa vám už po niekoľkých sekundách uľaví!

Zabudnite na odpočinok

Po výdatnej večeri zatúžite po chvíľkovom odpočinku. Ľahnete si na gauč a s vianočnými rozprávkami pomaly zaspávate.. Počas konzumácie vaše telo prijalo množstvo glukózy, ktorá sa postupne vstrebe do krvi a následne začne doslova vypínať mozgové bunky. Preto sa cítite po vianočnom hodovaní tak ospalo. Vyhnite sa odpočinku! Ak chcete, aby vám dobre trávilo, nemali by ste byť v ležiacej polohe. Vtedy žalúdočné šťavy nemôžu vykonávať funkciu správne, ako by mali. Výsledkom je nedôkladne strávené jedlo a vznik žalúdočných problémov, ktoré potrvajú dlhšie. Mali by ste byť vo zvislej polohe, kedy bude žalúdok pracovať tak ako má. Pocit preplneného žalúdka bude onedlho preč a vy sa budete cítiť lepšie!

Koniec s pálením záhy

Aj pálenie záhy môže byť nepríjemným dozvukom prejedania. Hoci by sme 2-3 hodiny pred spánkom nemali už nič jesť, ťažko sa to dodržiava na Štedrý večer. Ľahko sa preto môže stať, že vás začne páliť záha počas zaspávania. Pomáha, ak si ľahnete na ľavú stranu! Skúste tak zaspať, žalúdočné šťavy sa nebudú presúvať do pažeráka a zabráni sa tak prenikaniu žalúdočnej kyseliny do hrdla.

Zázvor ako spojenec

Prvú pomoc poskytne zázvor. Je jedno, či v tobolkách alebo v podobe čaju, zakaždým poskytne veľkú úľavu. Môžu za to prchavé oleje, ktoré podporujú trávenie, upokojujú podráždenie sliznice a tonizujú svalstvo zažívacieho ústrojenstva. Zázvor stimuluje tvorbu žlče v pečeni, čo pomáha pri trávení tukov. Prípadne môžete staviť na iné bylinné čaje, ktoré pomáhajú tráveniu, ako sú mäta alebo harmančekový čaj.

Stavte na teplo

Dajte si na brucho fľašu s teplou vodou alebo vykurovaciu deku asi 10 minút bezprostredne po jedle. Nevyvíjajte však príliš veľký tlak na brucho. Teplo vám spôsobí okamžitú úľavu, pomôže vášmu žalúdku k lepšiemu tráveniu a upokojí počiatočné nepohodlie, ktoré zažívate, keď ste plní.

Keď relaxácia, tak vo vani

Napustite si vaňu teplou vodou, pohodlne sa posaďte, pritiahnite si kolená k hrudníku a zostaňte pod vodou desať minút. Nohy pomaly vystierajte. Ďalší skvelý tip, po ktorom vám bude o poznanie lepšie!

Ďalšie rýchle tipy

  • Vypite mlieko, môže zneutralizovať kyseliny v žalúdku.
  • Zrejme sa vám to nebude zdať, no kombinácia pomalého dýchania a počúvania hudby pomáha. Vyskúšajte!
  • Ak ste si už ľahli, dajte si aspoň vankúš pod nohy.
  • Nestresujte sa. Stres urýchli všetko vo vašom tele, vrátane toho, čo sa deje vo vašom tráviacom trakte. Výsledkom je plynatosť a hnačka, čo môže spôsobiť nadúvanie, ako tvrdí kristi King, RD, z Akadémie medicíny a intenzívnej starostlivosti. 

Čítajte tiež: Jednoduchý plán, ako zabrániť pribúdajúcim kilám už pred sviatkami: Do boja!

2016-12-21 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia