Žlčníková sezóna v plnom prúde: Pozor na záchvaty z bleskových diét!

Nepokazte si začiatok nového roku bolesťami žlčníka!
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-01 06:00:00

Je malý, no môže dať o sebe vedieť ukrutným spôsobom! Žlčník sa zvyčajne ozve počas vianočného hodovania, kedy mu dávame zabrať prejedaním a zvýšenou konzumáciou mastných a sladkých jedál. Avšak, bolestivý žlčníkový záchvat môžu spustiť aj veľmi prísne redukčné diéty!


Nedajte si vziať svoj žlčník

Vianoce, Silvester a Nový rok. Niet sa čomu čudovať, že mnohí práve v tomto čase cítia žlčník. Najprv sa vianočný stôl doslova prehýba pod množstvom jedál a zákuskov od výmyslu sveta, ktorým nevieme odolať, potom príde Silvester, ktorý patrične oslávime alkoholickými drinkami a ďalšími pochúťkami, až napokon príde 1. január, kedy si uvedomíme, ako sme dali zabrať svojmu zdraviu. Výsledkom je dodržiavanie prísnej diéty, ktorá nás má zbaviť v priebehu krátkeho času prebytočných kilogramov. Nielen že si „vezme“ kilogramy, ale aj žlčník!

Správanie žlčníkových kameňov možno prirovnať k nástražným mínom. Jedno ráno vám nič nebolo, cítili ste sa výborne a večer ste sa už zvíjali od bolesti. Pritom žlčníkové kamene ste mohli mať vo svojom tele dlhé roky! Žili ste s nimi normálne, neotravovali vás, no jedného dňa začali svoju púť a dostali sa do žlčovodov a zablokovali odliv žlče zo žlčníka. V tomto prípade by vám pomohol len chirurg.

Privítajte nový rok bez žlčníkových kameňov

Rizikové faktory pre vznik žlčníkových kameňov sa v dnešnej dobe týkajú mnohých ľudí. Žijeme v uponáhľanej dobe, kedy sa snažíme stihnúť aj nemožné. A keď sme hladní, siahame po rýchlom občerstvení, po strave s vysokým obsahom cholesterolu a nasýtených  mastných kyselín. Raňajky vynechávame a trpíme poruchou metabolizmu tukov. To všetko môže ovplyvniť vznik žlčníkových kameňov. Žlčník sa však môže ozvať aj pri prudkých zmenách hmotnosti! Ak sa po vianočných sviatkov púšťate do bleskovej diéty, môžete nový rok privítať so žlčníkovým záchvatom.

Ak túžite po pevnejšom zdraví a úbytku kilogramov, môžete staviť na zdravší jedálníček s menším počtom kalórií. Avšak s mierou. Prísna redukčná diéta s výrazným obmedzením kalórií a tukov, spojená s rýchlym poklesom hmotnosti za krátku dobu sa vám môže vypomstiť! Organizmus je doslova v šoku a reakcia v podobe bolestivého žlčníka na seba nenechá dlho čakať.

Pravdepodobnosť kameňov môžu zvyšovať aj lieky či iné choroby. Hormonálna antikoncepcia s vysokým obsahom estrogénov, cukrovka, Crohnova choroba, ale aj dedičnosť či hormonálne zmeny u žien. Možno povedať, že osud vášho žlčníka  nie je istý. Našťastie, môžete šancu na výskyt žlčníkového záchvatu aspoň obmedziť na minimum. Pomôže racionálna strava s nízkym obsahom tukov. Ďalej pohyb a malé porcie viackrát denne. Takéto stravovanie by malo byť nielen účinnou zbraňou proti vzniku žlčníkových kameňov, ale tiež dlhodobý životný štýl. Dajte stopku neriadenému diétnemu režimu a drastickému hladovaniu. Čo tak začať nový rok pevným zdravím?

Čítajte tiež: Ako sa odrazí pravidelná konzumácia mäsového vývaru na vašom tele? Toto sa začne diať!

2017-01-01 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia