Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zaužívaný spôsob vyliečenia ako klamstvo: Ležanie v posteli môže váš zdravotný stav zhoršiť!

Myslíte si, že jeden deň v posteli vám pri ochorení pomôže? Môže to byť presne naopak!
Myslíte si, že jeden deň v posteli vám pri ochorení pomôže? Môže to byť presne naopak! (Zdroj: thinkstock.com)

Deň strávený pod perinou, keď vás skolila choroba, nemusí byť práve najlepší nápad. V skutočnosti sa môže stať, že sa váš zdravotný stav ešte viac zhorší! Odborník varuje, prečo by sa mal chorý človek vyhnúť posteli.

Posteľ ako zradca zdravia

Keď ortuť na teplomery stúpne na 38 stupňov Celzia, automaticky si to namierime do spálne. Chorobu predsa treba vyležať, nie? A tak sme pripútaní k posteli a popíjame horúci čaj. Spoliehame sa na to, že čoskoro tie nepríjemné vírusy zmiznú a my sa zase budeme cítiť fit. Bohužiaľ, tento zaužívaný spôsob, ako vyzdravieť, vás nemusí vyliečiť. Ba práve naopak! Dôsledky ležania v posteli môžu byť nepríjemné.. Hrozia totiž zdravotné problémy!

Aj keď mnohí pri prechladnutí či inom víruse jednajú inštinktívne a automaticky si idú hneď odpočinúť, stane sa pravý opak! Nevyzdravejú, ale pridružia sa im nové zdravotné problémy, ako upozorňuje Dr. Erich P Voigst, MD, ušný, nosný a krčný lekár. Posteľ teda v tomto prípade nemusí byť vašou záchranou!

Čo hrozí?

Odborník neodporúča pacientom zvýšenú fyzickú aktivitu v podobe behu alebo trápenia sa v posilňovni, no na druhej strane "ak sa povie odpočinok, to ešte automaticky neznamená, že by ste mali byť priviazaní na posteľ". Celodenné ležanie v posteli by mohlo vyvolať ďalšie problémy.

"Keď máte nádchu, budete pri nej vykašliavať hustý hlien. Ak by ste ležali v posteli a nehýbali sa, hlien sa môže ľahko nahromadiť v hrudi a viesť k zápalu priedušiek alebo zápalu pľúc. A keď nesprávne dýchame a nepohybujeme sa, naše pľúca nemusia fungovať tak, ako by mali. Výsledkom je atelektáza a nahromadenie tekutiny v pľúcach alebo zápal pľúc," vysvetľuje lekár.

To však nie je všetko! Ak by ste sa celý deň nehýbali, mohlo by sa to odraziť na vašich nohách v podobe krvných zrazenín.

"Pohybujte sa normálne po byte, ak ste prechladnutí alebo vás skolil iný vírus, no nemali by ste byť v posteli. Rovnako tak by ste nemali chodiť do posilňovne," upresnil na záver odborník. 

Iné je to však v prípade závažnejšej choroby, pri ktorej vám ortuť teplomera vyskočí nad 39 stupňov Celzia. Vtedy je najlepšie si ľahnúť. Prípadne informujte sa u svojho lekára, ten vie najlepšie, čo robiť, ak vás skolila choroba. 

Čítajte tiež: Lahodný šperk každej zabíjačky: Pravda o tom, či je tlačenka skutočne nezdravá!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9