Rozlúčte sa s ružovou tabletkou: Najpopulárnejší liek zrejme nahradí tento!

Ibuprofen je liekom, po ktorom siahame najčastejšie.
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-11 21:50:00

Pichá vás v chrbte? Siahnite po ružovej tabletke. Bolí vás hlava? Opäť sa na ňu môžete spoľahnúť. Máte menštruačné bolesti? Pozrite sa do svojej lekárničky, či tam nenájdete ružovú tabletku. Onedlho však tento obľúbený liek vymeníme za iný...

Lieky s obsahom ibuprofénu sú na prvom mieste v predaji voľnopredajných liekov na Slovensku. Mnohí sa na ne spoliehajú a považujú ich za prvú pomoc, keď sa necítia práve najlepšie. No aj tento, na prvý pohľad neškodný a účinný liek, si už vyslúžil kritiku. Objavili sa štúdie, ktoré hovoria o ibuproféne ako o lieku, ktorý má i odvrátenú stránku. Mali by naň zabudnúť športovci, u ktorých môže poškodiť výkon, zotavenie, ako i dlhodobý zdravotný stav. Dokonca tento univerzálny liek môže spôsobiť celiakiu a prispieť k tzv. syndrómu deravého čreva. Ibuprofén tak nie je liekom bez vedľajších účinkov.. Kľúčom je užívať ho podľa pokynov na príbalovom letáku a poradiť sa s lekárom.

Bezpečnejší a rýchlejšie zaberá

Tieto peripetie by mohol odstrániť nový liek, na ktorom momentálne pracujú vedci. Ide v podstate o nový ibuprofén, ktorý by mal nahradiť ružovú tabletku, ako ju poznáme doteraz. Čo je na tom najlepšie, mal by byť bezpečnejší a mal by uľaviť od bolesti rýchlejšie! Ružová tabletka totiž účinkuje zvyčajne až po polhodine od jej prehltnutia.

Britskí vedci pracujú na vývoji nového zloženia ibuprofénu. Tento univerzálny liek je kombináciou aktívnych chemických látok – teda spomínaného liečiva ibuprofénu a stabilných, neaktívnych zložiek. Odborníci z Imperial College London zistili, že nahradenie týchto neaktívnych zložiek – zvyčajne štandardnej sodnej soli, inou chemickou látkou – arginínom, poskytuje lepšie výsledky!


Toaletný papier ako hrozba? Ženy z neho môžu ochorieť!


Vyššie dávky bez vedľajších účinkov

Prvé pokusy naznačujú, že sa liek po prehltnutí rýchlejšie rozpúšťa, čo znamená, že sa dostane rýchlejšie do krvného obehu a poskytne tak úľavu od bolesti takmer okamžite. Čo je však pozoruhodné, tento nový liek môže byť šetrnejší na srdce, čo znamená, že pacienti môžu bezpečne užívať aj vysoké dávky lieku po dlhšiu dobu! Nedávna štúdia totiž naznačila, že užívanie klasického ibuprofénu zvyšuje riziko hospitalizácie so zlyhaním srdca o 18 percent. Výskumníci však tvrdia, že s novým zložením s arginínom je možné sa tomuto riziku vyhnúť.

Arginín je aminokyselina, ktorá sa predáva ako doplnok zdravia. Dokonca už niektoré chemické firmy vo Francúzsku, Španielsku a Južnej Amerike už pracujú na výrobe tohto ibuprofénu.

Testy na myšiach, ktoré realizovala profesorka Jane Mitchellová z univerzity v Londýne ukázali, že aj u ľudí môže mať rovnaké účinky – môžu užívať vyššie dávky lieku bez kardiovaskulárnych vedľajších účinkov.

„Zaujímali sme sa o tento nový typ ibuprofénu, vzhľadom na potenciál, ktorý má arginín. To, že môže chrániť kardiovaskulárny systém, sme predtým nevedeli,“ dodala profesorka.

Jej tím v súčasnosti hľadá finančné prostriedky na hlavnú klinickú štúdiu, ktorá by bola vykonaná na ľuďoch.    

Už sa nevieme dočkať toho, až sa liek dostane k pacientom a budú tak môcť vyskúšať jeho priaznivé účinky na vlastnej koži. Nový ibuprofen sa už široko používa v mnohých častiach sveta, kde  ľudia, ktorí ho užívajú, majú zdravšie krvné cievy a menej príznakov kardiovaskulárnych ochorení,“ dodal na záver Dr. Nicholas Kirby, kardiovaskulárny farmakológ, ktorý tiež pracuje na projekte. 

Čítajte tiež: Trik 86-ročnej babky, ktorá vyliečila skoliózu: Zahodila invalidný vozík!

2016-11-11 21:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia