Trápia vás čierne bodky? Toto by sme s nimi rozhodne nikdy nemali robiť!

Čierne bodky isto potrápili nejedného z nás. Viete, ako sa im brániť a čo s nimi nikdy nerobte?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-15 12:00:00

U niekoho sú póry viditeľnejšie, u niekoho ani neviete, že vôbec niečo také existuje. Hoci sme si aknóznou pleťou zrejme všetci prešli puberty, stále sú tu tie malé čierne bodky na nose či čele. A že nás neuveriteľne hnevajú, o tom niet pochýb!

Prečo čierne bodky vznikajú?

Otázka viac ako dôležitá. Čierne bodky sú „iba“ upchaté póry. Nič viac, nič menej. Ako jednoducho to ale znie, o to ťažšie je zbaviť sa ich. Póry na nose či na čele sa upchávajú nečistotami, odumretými kožnými bunkami, preto ak ste si ich ráno nemali, večer môže byť skutočnosť úplne iná.

Čierne bodky a akné všeobecne trápia ako adolescentov, tak aj dospelých. Čím je to, že niekto sa s nimi trápi celý život a niekto ani nevie, že takéto niečo existuje?

" Vznik akné závisí od veľa faktrorov, napr. dedičnosť, hormóny, baktérie a iné. Predpokladom vzniku akné je zvýšená tvorba mazu. Nadprodukcia mazu môže byť ovplyvnená hormónmi, najmä v puberte. Ochorenie postihuje obidve pohlavia rovnako, pričom u chlapcov býva často výraznejšie ako u dievčat. Pacienti majú zväčšené mazové žľazy a produkujú viac mazu ako zdraví," hovorí primárka dermatovenerologickej kliniky Tomar MUDr. Adriana Tomeková. 

Ako ich odstrániť?

A tu sa dostávame k najťažšej časti – k ich odstráneniu. Ak začnete na internete hľadať recepty, rôzne rady a triky, môžeme vám s istotou povedať, že ich bude habadej. Od masky so želatínou, cez trik s toaletným papierom a bielkom z vajíčka. Fantázii sa medze nekladú a preto aj receptov je na svete viac ako dosť. Priznajte sa, koľko z nich ste už vyskúšali? Pomohol niektorý z nich?

" Pravidelná domáca starostlivosť o pokožku by mala byť alfou a omegou pre každého človeka, lebo je to práve pokožka, ktorá najviditeľnejšie zobrazuje to, čo sa v tele odohráva a upozorní tak na nesprávnu stravu, či iné zdravotné komplikácie. Dôležité je ale samozrejme čistenie nepreháňať, aby sa mazotvorba ešte viac nezvýraznila. Odporúčala by som raz za mesiac zájsť za skúsenou kozmetičkou, ktorá pleť dokonale vyčistí a ošetrí. V prípade dlhodobejších problémov s pleťou pomôže dermatológ, dodáva pani doktorka Tomeková. 

Ruky preč! 

Nech už je to ako chce, jednu podstatnú vec by sme mali mať na pamäti a mali by sme sa jej pevne držať. Nikdy by sme čierne bodky nemali dostávať z nosa „násilím“, teda by sme ich nemali vytláčať, akokoľkovek nasilu sa ich zbavovať.

Nehovoríme to preto, aby ste s nimi mali stále problémy. Hovoríme to preto, že vieme, čo by mohlo nasledovať. Zápal, začervenané miesta, póry zapálené tak, že tá čierna bodka, čo tam bola predtým, bol váš najmenší problém.

To však nie je všetko! Nechceme vás tu strašiť tým, čo všetko sa môže stať. Ide len o to upozorniť vás, čo pre čistú pleť možno robiť, aby sa nestalo, že si ju podráždite viac, akoby ste mali.

Druhou vecou, ktorú najčastejšie robíme, ak sa chceme zbaviť nie len akné, ale aj čiernych bodiek je, že si doprajeme „kúry“, ktoré sľubujú ich odstránenie. Rôzne domáce masky, ale aj prípravky z drogérie či lekárne. Tie sú častokrát chemické, spôsobujú podráždenie, najmä ak s nimi nemáme skúsenosti a nevieme, ako naša pokožka zareaguje. Čím viac sa snažíme, tým horšie to z nášho nosa „zlieza“.

V rámci domácej starostlivosti je vhodné raz za týždeň použiť ílovú masku, ktorá z pleti vytiahne nečistoty alebo jemný peeling na odstránenie odumretých buniek. Peeling však nepoužívajte viac ako 2-krát do týždňa inak bude mať pre pleť opačný efekt a ešte viac spustí mazotvorbu, odporúča. 

Ako sa ich najlepšie zbaviť?

Zbaviť sa akné nie je záležitosť jednej noci alebo niekoľkých dní. Niekto s aknóznou pleťou bojuje takmer celý život. Viete, čomu sa vyhnúť, ak chceme mať krásnu pleť bez jediného prejavu akné? 

Vyhýbať sa treba aj rôznym premasťujúcim prostriedkom, ktoré podporujú vznik čiernych bodiek. Sú mejkapy a krycie krémy, ktoré sú príliš mastné. Vyhýbajte sa im a investujte do kvalitných krycích krémov a mejkapov, ktoré pleť zbytočne nezaťažujú, uzatvorila tému pani doktorka Tomeková. 

Čítajte tiež: Neliečia močové cesty? Šokujúce zistenie o brusniciach ako o veľkom mýtuse!

2016-11-15 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, shefinds.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia