Neliečia močové cesty? Šokujúce zistenie o brusniciach ako o veľkom mýtuse!

Brusnice nemajú v skutočnosti liečivé účinky na močové cesty.
Zdroj: pixabay.com
2016-11-09 06:00:00

Drobný zázrak? Nezmysel! Aspoň podľa najnovšej štúdie, ktorá prichádza s odvážnym tvrdením. Malé červené bobuľky - brusnice sú nielen chutné v tradičnej sviečkovici, ale pripisujú sa im aj liečivé účinky na močové cesty. Vedci teraz tvrdia, že to nie je pravda!

Sú jednotkou v boji proti zápalom. Niet lepšieho prírodného lieku na zapálené močové cesty a bolestivé močenie ako sú brusnice. Toto drobné ovocie je často ospevované ako účinný pomocník v boji s infekciou močových ciest. Hovorí sa o nich ako o malých zázračných gulôčkach. Naozaj sú brusnice pri spomínaných infekciách tou správnou voľbou alebo je to len výmysel brusnicových produktov?

Liečivé účinky brusníc na močové cesty sú známe už celé roky a kolujú medzi ľuďmi odnepamäti. Štúdia však o týchto bobuliach tvrdí opak! Lekári upozorňujú, že ide len o klamstvo!

Je to len reklama?

Najnovší výskum má protichodný dôkaz o tom, že by mohli brusnice v akejkoľvek forme zabrániť bakteriálnym infekciám a to najmä u žien. Mnohé štúdie dokonca naznačujú, že ide len o marketing a reklamu, ktorú si mnohí robia - napr. propaguje sa brusnicový džús, ktorý má údajne liečivé účinky alebo kapsule, ktoré sú vraj skvelým a lacným spôsobom, ako sa vyhnúť týmto nepríjemným a potenciálne riskantným infekciám.  

Nedávna štúdia, zverejnená v časopise Journal of American Medical Association, použila prísne metódy výskumu a jej výsledky sú presvedčivé, ako vyhlásilo odborné periodikum. Podľa neho údajne poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí podporujú použitie produktov s brusnicami ako metódu prevencie "robia svojim pacientom medvediu službu".


Toaletný papier ako hrozba? Ženy z neho môžu ochorieť!


Častejšie u žien

Močové infekcie majú na svedomí až 9-miliónov návštev u lekára ročne a viac ako 1 milión ročne hospitalizácií. U mužov sú zriedkavé, skôr sa týkajú žien, keďže ženská močová rúra je v porovnaní so silnejším pohlavím krátka a v jej bezprostrednom susedstve sa nachádza konečník a pošva. Riziko vzniku infekcie je tak väčšie. Príznaky zahŕňajú bolesti, časté močenie a únavu. Na ich liečbu sa často používajú rôzne antibiotiká. Močové infekcie sú najčastejšie diagnostikovanou infekciou o starších ľudí, no často nemajú ani žiadne zjavné príznaky.

Výskumu sa zúčastnilo 147 starších žien z domovov s opatrovateľskou službou, z ktorých niektoré, vybrané náhodne, užívali dve brusnicové kapsule alebo falošné tabletky denne počas jedného roku. Počet žien so zistenou infekciou - s baktériami a bielimi krvinkami v moči - sa stále menil v priebehu štúdie, ale v priemere to bolo asi 29 percent v oboch skupinách.

Desať prípadov infekcií v skupine žien, ktoré brali brusnice, mali zjavné príznaky, v porovnaní s 12 prípadmi v skupine s placebom, no tieto rozdiel nebol štatisticky významný. Taktiež neboli zistené rozdiely v hospitalizácii a úmrtí medzi dvoma skupinami.

National Institutes of Health finančne podporil výskum pod vedením Dr. Manisha Juthani-Mehta z Yale University, odborníka na infekčné ochorenia.

Ľudia, ktorí si myslia, že majú infekciu močových ciest by mali navštíviť v prvom rade lekára pre diagnostiku a liečbu a mali by sa vyhýbať na produkty z brusníc. Namiesto toho by mali vsadiť na osvedčené spôsoby liečby infekcií, ako dodal National Institutes of Health.

Čítajte tiež: Každý deň ich kupujeme, pritom netušíme, čo dokážu: Sila bežného ovocia vám vyrazí dych!

2016-11-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: womansday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia