Koniec nafúknutého balóna v bruchu: Pod odhalení príčiny vám ihneď spľasne!

Trápi vás nafúknuté brucho? Strukoviny nie vždy musia byť na príčine.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-26 15:35:00

Pocit nafúknutého brucha zažil asi každý. Niekomu stačí, aby zjedol potravinu, z ktorej ho môže nadúvať. Iný zase trpí na intoleranciu, ktorá mu podobné bolesti spôsobuje.Ak viete, ktoré jedlo či nápoj vám nafúknuté brucho spôsobuje, ste na tom dobre.

Existujú však prípady, kedy si bolestivé brucho neviete vysvetliť a dlhé hodiny pátrate po tom, aby ste nato prišli. Je niekoľko vysvetlení, prečo kŕče a zväčšené brucho vám môže spôsobiť nepríjemnosti.

Tráviace ťažkosti sú jedným z piatich najčastejších dôvodov, prečo navštevujeme či už lekára alebo pohotovosť. Štatistiky však hovoria za seba – medzi časté diagnózy patrí syndróm dráždivého čreva, problémy so žalúdočnými šťavami a nepríjemná zápcha.

Najhoršie na tom je, že si väčšinou chceme pomôcť sami a preto sa k lekárovi dostaneme neskoro. Lekár nám pri tom môže presne povedať, prečo sme nafúknutí a liečiť nás s ohľadom na danú chorobu.

5 najčastejších príčin nafúknutého brucha

  1. Syndróm dráždivého čreva

Prejavuje sa: nafúknutým bruchom po dlhšiu dobu, ku ktorému sa pridružia iné príznaky ako bolesť, zápcha alebo naopak hnačka

Pri tejto diagnóze ide viac ako o zmenu štruktúry čreva o jeho fungovanie. A práve fungovanie je v tomto prípade abnormálne. Aj bežné procesy, ktoré v jeho útrobách prebiehajú, spôsobujú viaceré symptómy a teda sú pre naše telo akoby neprirodzené.

Práve nadúvanie je pri syndróme dráždivého čreva symptómom, ktorý je škodlivý a najmä pre človeka neestetický a bolestivý. Najhoršie sa pacient cíti k večeru, kedy má nafukovanie tendenciu sa zhoršovať, čo ovplyvňuje nie len život samotný, ale aj socializovanie býva náročnejšie.

Na túto diagnózu neexistuje liek, no dajú sa zmierniť aspoň príznaky. A to veľmi jednoducho. Skúste na dobu 3 mesiacov vynechať cereálnu vlákninu, celozrnný chlieb, ovos, musli a nahradiť ho obyčajným bielym chlebom, koláčikmi a iným pečivom. Ak to pomôže, budete vedieť, že to môže byť práve táto diagnóza.

Pomôcť môžu aj probiotiká. Lekár vám môže predpísať lieky proti hnačke či zápche, ktoré by tráveniu mohli uľaviť. Používať by sme ich ale nemali v dlhodobom horizonte.

  1. Nadúvanie

Prejavuje sa: vždy iba plynatosťou, no nie inými príznakmi.

S nadúvaním máme svoje skúsenosti všetci. Pohyb čriev je totiž úplne normálny, ich prácu nevnímame, takže jej aj počas dňa nevenujeme takmer žiadnu pozornosť.

Na druhej strane je plynatosť nepríjemná, môže ovplyvniť náš život natoľko, že sa kvôli tomu môžeme psychicky trápiť, cítiť sa nepríjemne. Našťastie existujú kroky, ktoré môžeme spraviť preto, aby nám bolo lepšie.

V prvom rade by sme z jedálnička mali vynechať potraviny s vysokým obsahom nevstrebateľných sacharidov, napríklad fazuľu, strukoviny, brokolicu, kapustu, ale aj potraviny obsahujúce cukor. Majú tendenciu byť pomaly tráviteľné a prechodom cez tráviaci trak produkujú veľa plynov.

Jedzte pomaly a nezabudnite poriadne prežúvať. Ak jedlo poriadne prežujete, je viac pravdepodobné, že prejde do čreva čiastočne rozdelené a je to väčšia šanca, že bude kvasiť a tak produkovať plyn“ hovorí Ian Marber, nutričný poradca.

  1. Celiakia

Prejavuje sa: častou únavou, schudnutím bez zjavneho dôvodu, bolesťami brucha

Celiakia je reakcia organizmu na lepok, ktorý sa nachádza v pšenici, jačmeni, v raži a všetkých potravinách, ktoré vyššie uvedené obilniny obsahujú – cestoviny, koláče, niektoré omáčky. Celiakia je autoimunitné ochorenie, kedy pri požití takéhoto jedla dochádza k poškodeniu povrchu tenkého čreva, čo ovplyvňuje pacientovú schopnosť vstrebávať živiny z potravy. Diagnostikuje sa najmä u detí, ale výnimku netvoria ani dospelí či ľudia v strednom veku.

Ak máte podobné príznaky, treba zájsť za lekárom a spýtať sa na krvný test. Ak sa pacientovi celiakia diagnostikuje, lekár nasadí liečbu a príznaky by mali časom a správnym dodržiavaním zásad ustúpiť.

  1. Hormonálne výkyvy

Prejavuje sa: počas predmenštruačného syndrómu, ale aj v skorších fázach tehotenstva

Počas týchto dvoch období sa hladiny progesterónu zvyšujú, čo vedie k spomaleniu črevnej motility a pohybom, čo znamená, že potrava sa v črevách pomalšie posúva. To práve spôsobuje nadúvanie alebo zápchu.

K zlepšeniu prispieva cvičenie, ktorým „nakopnete“ pohyblivosť čreva, alebo postačí pol hodinová prechádzka a nadúvanie by malo ustúpiť. Tiež si zabezpečte dostatok tekutín, jedzte veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, čím zabraňujete tvorbe zápchy a zlepšujete celkovo trávenie prísunom vlákniny.

  1. Rakovina vaječníkov

Prejavuje sa: nadúvaním v dlhšom období, pocitom plnosti a bolesťami brucha

Pri rakovine vaječníkov bývajú príznaky dosť vágne, čo je niekedy aj dôsledkom toho, že je diagnostikovaná príliš neskoro a ťažšie sa lieči. Preto je potrebné vedieť, ako sa prejavuje, aby sa podchytila čo najskôr.

„Kľúčové príznaky sú nadúvanie, ktoré je trvalé, neskôr sa stáva, že brucho sa nafukuje a sfukuje. Pacient tiež trpí častými bolesťami brucha, ťažkosťami s prijímaním potravy a s symptomami spájajúcimi sa s močovým ústrojenstvom,“ hovorí Annwen Jones, špecialista na rakovinu vaječníkov.

Hoci nie vždy tieto symptómy sú znakmi rakoviny, je lepšie sa ozvať skôr, ako bude neskoro.

Kedy je naozaj čas zájsť za lekárom?

Väčšina zažívacích problémov je nepríjemná, no nie život ohrozujúca. Niektoré diagnózy by však skontrolované lekárom mali byť, najmä syndrom dráždivého čreva či rakovina hrubého čreva

Za lekárom choďte ak:

  • Pretrvávajú zmeny vo vyprázdňovaní – stredajú sa hnačky a zápchy
  • Ak v spodnej časti brucha máte hrudky či hrbole, ktoré sú hmatateľné
  • Máte krvavú stolicu
  • Neviete, ako ste schudli niekoľko kilogramov
  • Pretrváva u vás nadúvanie a to najmä ak máte po 45 - tke a ste žena

Čítajte tiež: O našom zdraví prezradí veľa: Podľa farby jazyka spoznáte, či je čas zájsť k lekárovi!

2016-07-26 15:35:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia