Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Puklo vám popri cvičení v kolene? Pozrite sa, čo to môže znamenať!

Čo sa stane, ak vám v kolene nepríjemne pukne?
Čo sa stane, ak vám v kolene nepríjemne pukne? (Zdroj: thinkstock.com)

Cvičenie, behanie, alebo iba obyčajná chôdza. Nech už robíte čokoľvek, sem tam sa stane, že vám v kolene nepríjemne pukne. Kedy sa obávať niečoho horšieho a kedy je to v podstate normálne?

Čo vytvára povestné puknutie?

„Niektorí ľudia tlačia kolená príliš dopredu, zatiaľ čo sú v podrepe. To na ne kladie až veľký a zbytočný stres na kĺby,“ povedal Tony Gentilcore, spoluzakladateľ jedného z športových centier v Massachusetts.

Puknutie vytvárajú plyny – kyslík, dusík a oxid uhličitý, ktoré sú súčasťou synoviálnej tekutiny, ktoré sú prirodzeným mazivom kĺbov. Takže môžeme byť v pohode, je to prirodzená vec.

Postupom času sa ale stane, že chrupavka sa opotrebuje, stratí svoju hladkosť a aj to vytvára počuteľný zvuk.

Do tretice podobný zvuk ako chrupnutie vytvárajú naše šľachy, ktoré sa vychýlili a vrátili sa do pôvodnej polohy, čím vytvorili tento nepríjemný zvuk.

Čo najhoršie sa môže stať?

Môžete si roztrhnúť meniskus. Bolestivý stav, ktorý nikto z nás naozaj nechce zažiť. Opuch, bolesť, niekoľko týždňová práceneschopnosť.

Ako tomuto stavu predísť?

Niektoré cviky, do ktorých sú kolená priamo či nepriamo zakomponované, by sme mali vedieť robiť správne.

Zraniť sa môžete pri výpadoch

Výpady sú skvelým cvikom pre zadok a stehná. Ak však tento cvik nerobíte správne, vyvíja sa na kolená príliš veľký tlak, čo vedie k bolesti až zraneniu kolena. Preto pri tomto cviku dávajte pozor nato, ako kladiete nohu pri výpadoch, aký uhol koleno a päta zvierajú a či vás tieto cviky nebolia, pretože máte len kúsok od zranenia.

Ako sa zraneniam vyvarovať?

Nato, aby sa vám pri cvičení nič nestalo, respektíve aby ste to neprehnali do takej miery, aby sa vám niečo nestalo a nadobro ste sekli s cvičením existuje pár rád. Ak sa nimi budete riadiť, cvičenie môže byť hrou a zábavou zároveň.

  • Je strečing potrebný?

Na cvičenie by sme sa mali pripraviť. To je pravda, cvičenie, takzvaný strečing je dobrý, ale nie je zárukou toho, že sa vám počas cvičenia nič nestane. Je prospešný, no viac efektívny je napríklad po úplnom docvičení.

  • Pomaly ďalej zájdeš

Pri cvičení to platí dvojnásobne. Pomalými krokmi si vybudujete krajšie telo a pevnejšie svalstvo, príliš veľká aktivita totiž môže spôsobiť zranenie, pre ktoré odložíme cvičenie nabok na dlhšiu dobu.

Vyvážené cvičenie je podstatné najmä preto, aby sa predišlo zraneniam, ale aj preto, že nie každý môže cvičiť podľa predpísaných pravidiel v rovnakej intenzite ako iný. Týka sa to najmä starších ľudí, ľudí s nadváhou. Začínajúci nadšenci pre športovú aktivitu sú náchylnejší na zranenia, pretože podceňujú svoje sily a myslia si, že všetko zvládnu.

Ak aj cvičíte pravidelne, nemali by ste zabúdať nato, že nové cviky by ste do cvičebného režimu mali zaradiť najskôr v čo najmenšej možnej miere, postupne potom pridávať. Násilné cvičenie totiž ešte nikomu neprinieslo nič dobré.

  • Správna technika a správne vybavenie – základ všetkého

Zlá technika je tiež faktor, ktorý ovplyvňuje to, či sa cvičenie stane trápením alebo radosťou. Preto najmä ak začínate, najmite si trénera, ktorý vám cviky ukáže, odporučí to, čo je najlepšie. Predídete zraneniam a bolestiam.

Stačí nesprávne nastavená váha, nesprávny pohyb a zranenie je na svete. Naučiť sa správnej technike zaberie síce množstvo času, energie a sústredenia, na druhej strane vedomie, že niečo robíte správne a vidíte aj efekt na svojom tele je viac ako robiť niečo rýchlo a nesprávne a koniec koncov aj bez efektu.

Nezničte svoje telo v posilovni len preto, že nevidíte hneď žiaden efekt. Telo potrebuje oddych, ten mu doprajte v čo najvyššej možnej miere, pretože inak príde k preťaženiu a to môže opäť môže viesť k zraneniam. Zotavenie sa po úspešnom tréningu znamená zregenerovanie tela v čo najvyššej možnej miere tak, aby bolo pripravené na ďalšie tréningy. 

Čítajte tiež: Prečo by sme mali konzumovať brokolicu každý tretí deň?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9