Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koniec s otlakmi a pľuzgiermi behom pár minút: Rýchla pomoc, ktorá ohromí svojimi účinkami!

Zbavte sa otlakov z nových topánok rýchlo a účinne.
Zbavte sa otlakov z nových topánok rýchlo a účinne. (Zdroj: profimedia.sk)

Stáva sa to takmer s každou novou topánkou. V nerozchodenej obuvi idete do práce, no pár minút po odchode z bytu cítite, že niečo nie je v poriadku. Kým prídete do práce a prezujete sa, na nohe si objavíte bolestivé otlaky a problém je na svete.

Aby otlak nevznikol

Zrejme pri kúpe akejkoľvek topánky chceme, aby bola noha v poriadku, nič nás nebolelo a my sme spokojne mohli s novou obuvou vyraziť do ulíc. Niekedy to tak nefunguje, preto je dobrá zapamätať si pár rád:

  • Topánky si vyskúšajte, čo ale neznamená, že sa iba pozriete do zrkadla ako sedia – podstatné je číslo topánky, na nohe musia sadnúť. Ak bude väčšia či menšia, je to príčina vzniku odierania. Nikdy si nekupujte na oko väčšie číslo, nie je to totiž taká výhra, ako si myslíte.
  • Dôležitý je materiál – kým tenisky či iná pohodlná obuv vám otlak nemusí spraviť, pevnejšie materiály sú „ako stvorené“ nato, aby chodidlo potrápili.
  • Poprechádzať sa po predajni by nemala byť hanba – jedine tak zistíte, či topánka sedí. Niektoré indície môžu napovedať tlak, ktorý cítite, to je však pri nerozchodnej topánke normálne. Ak ale počas prvých minút cítite, že by sa materiál nemusel poddať, že vás niekde niečo škrie a odiera, topánku radšej nechajte pre niekoho iného.
  • Ak ste topánky kúpili, nechoďte v nich hneď na túru po nákupných centrách alebo na dlhšie trasy. Najskôr si v nich zvoľte tri či štyri kratšie prechádzky.

Pluzgier vznikne rýchlo, ani neviete poriadne ako

Ak sa pokožka nohy dlhodobo trie, jej vrchná vrstva sa oddelí a do „vrecka“ sa dostane tekutina. Ak máte nové topánky, pravdepodobnosť je ešte väčšia. Tam je totiž trenie intenzívnejšie a keď sa vám v lete ešte k tomu noha potí...je to ešte horšie.

Prvá pomoc v podobe žihľavy

Ak máte možnosť dostať sa k čerstvej žihľave, máte vyhraté. Stonky a listy namočte na 12 hodín do 5 litrov studenej vody. Vyluhovaná žihľavová voda potom musí prejsť varom, pričom byliny ostávajú vo vode. V takomto kúpeli môžete nohy vykúpať približne 20 minút.

Ak máte radi žihľavu a pijete z nej čaje, skúste si nazbierať korene. Vykopte ich, umyte ich a pokrájajte. Dajte ich do fľaše, zalejte 40 % ražnou pálenkou. Na dva týždne odložte zmes na teplé miesto. Po tejto dobe zlejte tinktúru do menšej nádoby a potierajte miesto pluzgierov viackrát denne.

Iné babské recepty:

  • Cesnak – obľúbený pomocník na všetky neduhy zdravia – rozkrojte cesnak na polovicu a potierajte miesto pluzgiera. Vôňa lákavá nie je ale výsledok je zaručený
  • Sóda bikarbóna – dva litre vody zmešajte s lyžičkou jedlej sódy a pridajte šálku harmačekového čaju. Do takéhoto kúpeľa vložte na 15 minút nohy a relaxujte
  • Citrón – ďalší skvelý pomocník, ktorého isto máte po ruke. Priložte ho na otlak a priviažte gázou. Nechajte pôsobiť.
  • Cibuľa a ocot – cibuľu pokrájajte, zalejte ju octom. Nechajte na odľahlom mieste približne hodinu lúhovať. Cibulu vyberte, priložte ju na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť – najlepšie počas noci. 

Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9