Túto prílohu dnes nevynechajte: Uhorkový šalát nie je iba chutný, je v prvom rade zdravý!

Obľúbený uhorkový šalát nie je len chutný, ale aj zdravý. Máte ho dnes na obed?
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-12 06:00:00

Počas sezóny uhoriek nejeden z nás pravidelne konzumuje uhorkový šalát. Nastrúhaná uhorka premiešaná s cesnakom či smotanou osvieži, zasýti. Viete však, že okrem lahodnej chute má táto rokmi overená príloha aj zdravotné účinky? Pozrite sa s nami, aké!

Zdravotný problém človeka v každom veku

Tak by sa v skratke dala charakterizovať hypertenzia, teda vysoký krvný tlak. Hypertenziou trpíte v momente, ako váš krvný tlak vystúpi na hodnotu 160/95 mmHg a viac, respektíve ak je jeho hladina nad priemerom vzhľadom k veku.

Nebezpečenstvo tejto choroby je, že dlhodobo môže prebiehať bez toho, aby sa objavili príznaky. Prejaviť sa môžu problémy a komplikácie, no skončiť to môže akútnym infarktom myokardu, mozgovou príhodou či prasknutím aorty.

Špecifické príznaky hypertenzie: srdcové ťažkosti – krvné cievy v tomto prípade zažívajú pomyselne najväčší stres. Vysoký tlak krvi, ktorý nim prechádza ich oslabuje, to má za následok aterosklerózu a jej možné prasknutie. Medzi príznaky sa ešte radí srdcová arytmia, dýchavičnosť.

Nešpecifické príznaky: bolesti hlavy a točenie, hučanie v ušiach, nepríjemný pocit v hrudníku, krvácanie z nosa.

V každom prípade ak pociťujete niektoré z príznakov, treba zájsť za svojím lekárom, on totiž najlepšie vie určiť diagnózu, pretože je na to kvalifikovaný. 

Ako pomôže uhorkový šalát v boji proti hypertenzii?

Uhorka a cesnak sú totiž dve potraviny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak efektívne a keďže obe tieto potraviny sú z prírody, sú aj zdravé.

Cesnak sa odjakživa považuje za prírodné antibiotikum, po ktorom siahame vždy, keď potrebujeme telo posilniť a zahnať začínajúce choroby. Tiež sa používa na liečenie vysokej hladiny cholesterolu, srdcových chorôb, aterosklerózy a iných sprievodných javov v rámci ochorenia srdca.

Obsahuje alicín, aktívnu zložku, ktorá pomáha pri upchatých cievach. Cesnak a jeho zložky dokážu rozpúšťať povlak, ktorý sa v cievach vytvára a prechádza tak vzniku zrazenín. Zabraňuje vzniku ischemickej choroby srdca, kedy dochádza k poškodeniu srdcového tkaniva. Okrem toho je nápomocný pri redukcii „zlého“ cholesterolu.

Prečo uhorka? Aj tá obsahuje niekoľko zložiek, kvôli ktorým je skvelým doplnkom stravy a tým aj možnosťou, ako udržať zdravie v čo najlepšej kondícii. V prvom rade obsahuje množstvo vody, magnézia, vláknina a draslíka. Ten je známy najmä kvôli jeho zdravotným účinkom na srdce a pomáha regulovať hladinu sodíka v bunkách. Keď bunky obsahujú veľa soli, vedie to k arteroskleróze. Vláknina redukuje cholesterol, je prevenciou pred cukrovkou druhého typu a pomáha udržiavať tlak krvi v norme.

Recept na uhorkový šalát zrejme nemusíme nikomu pripomínať. To, ako si ho dochutíte, je už na vás. Pre zdravé srdce však obmedzte alebo úplne vynechajte soľ a aj smotanu.

Čítajte tiež: Obyčajná voda ako ju nepoznáte!

2016-06-12 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, healthyfoodteam.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia