Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Varovanie vedcov o bežnom lieku, ktorý užívajú milióny ľudí: Šokujúce účinky na našu osobnosť!

Paracetamol sa postará nielen o otupenie bolesti, ale aj osobnosti človeka.
Paracetamol sa postará nielen o otupenie bolesti, ale aj osobnosti človeka. (Zdroj: thinkstock.com)

Nie je snáď nikoho, kto by ho nepoznal. Jeden z najznámejších liekov si poradí s chrípkou či inou bolesťou, ktorá nás trápi. Odborníci však teraz prichádzajú s novým zistením, čo v skutočnosti skrývame vo svojej domácej lekárničke!

Bežne si ho kúpime v lekárni. Zásobujeme sa ním pre istotu, ak by nás prepadli bolesti hlavy, chrípka alebo by sa prihlásili o slovo zuby. Paracetamol je účinné liečivo, ktoré dá do poriadku naše zdravie. Vedci však teraz upozorňujú, že toto liečivo môže mať vážne nežiadúce účinky. Doteraz sa príliš podceňovali a paracetamol sa považoval za vhodný liek, ktorá nám závažnejším spôsobom neublíži, ba práve naopak. Odborníci však dvíhajú varovný prst. Vedľajšie účinky môžu byť oveľa horšie, ako sa predpokladalo. Vedci nadviazali na skoršie výskumy, ktoré ukázali vedľajšie účinky paracetamolu.

Robí z nás chladnejších bez citu

Malá biela pilulka sa nepostará len o odstránenie bolesti, ale podľa odborníkov z univerzity v Ohio pôsobí aj na vašu osobnosť. Údajne ju dokáže otupiť a trvale poškodiť! Paracetamol znižuje schopnosť empatie.


Snažíte sa dodržiavať pitný režim, no neustále beháte na toaletu? Tu je príčina!


"Je to znepokojujúce. Empatia je pritom dôležitá. Ak si vezmete paracetamol, mohli by ste mať menej pochopenia pri nejakej argumentácii a výsledkom môžu byť zranené city svojho manžela," tvrdia výskumníci o účinkoch lieku.

Štúdie sa zúčastnilo 80 vysokoškolských študentov, z ktorých polovica dostala nápoj s paracetamolom a druhá placebo. Vedci im prečítali príbehy ľudí, zažívajúcich nejakú formu bolesti. Výsledky boli prekvapivé! Ľudia po užití liečiva boli s trpiacimi ľuďmi menej súcitní ako ostatní.

Druhý experiment, ktorého sa zúčastnilo 114 ľudí, zase preukázal, že tým, ktorí užili paracetamol menej prekáža okolitý zvuk. Taktiež dokážu robiť s pokojom životné rozhodnutia. Keď sa človek rozhoduje, hlavne pri tom nepríjemnom pociťuje psychologickú bolesť. Tú však paracetamol potlačí. Liečivo síce otupí bolesť, no aj našu psychiku. Robí ľudí chladnejšími bez kúska citov.

Čítajte tiež: 15 príznakov rakoviny u žien: Varovné signály nebezpečnej choroby!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9