Banány ako záchrana pred slepotou: Nevídaný dôvod, prečo sa do nich zahryznúť!

Banány by mohli výrazne pomôcť pri ochorení zraku. Dočkáme sa vyšľachteného "super" banánu?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-12 12:00:00

Zdravotné výhody žltých exotických plodov na naše zdravie sú známe. Sladká chuť banánov v mnohých z nás vyvoláva príjemné dojmy či spomienky, sú skvelým doplnkom smoothie nápojov, obľubujú ich už malé deti.

Vedci ale prišli s pomerne prevratným zistením, ktoré pomôže všetkým nerozhodným konzumentom tohto ovocia – jesť banány znamená spraviť službu svojmu zraku!

Nasaďte draslík do boja proti slepote!

Samotný prvok, ktorého banány obsahujú viac ako dosť je akýmsi stavebným materiálom pre pevné zdravie kardiovaskulárneho systému. Banány obsahujú aj karotenoidy, organické pigmenty, ktoré sa v organizme mení na vitamín A a pomáha predchádzať ochoreniam očí. 

American Chemical Society Journal zverejnil štúdiu, podľa ktorej zdrojov vitamínu A je dostatok, no konzumovaním obľúbeného ovocia ho vieme vo svojom tele "produkovať" aj svojpomocne. 

Nedostatok vitamínu A je hlavným problémom v rozvojových krajinách, najmä v Afrike a juhovýchodnej Ázii, čo spôsobuje podľa odhadu ročne 250 000 až 500 000 detí, ktoré sú trvalo nevidiace,“  povedal doktor David Allamby, očný chirurg z London´s Focus Clinic.

Polovica z týchto detí umiera do jedného roku od straty zraku. Vo vyspelejších krajinách to nie je bežné, no ochorenie zraku sa stáva čoraz väčším problémom, s ktorým treba bojovať takpovediac na všetkých frontoch. Najmä u maloletých.

„Jedným z prvých príznakov nedostatku vitamínu A je nyktalopia, známa ako šeroslepota, teda neschopnosť vidieť v šere alebo v noci,“ povedal Allamby.

Predchádzať podobnému stavu sa dá stravou, cez ktorú by nie len dieťa, ale aj dospelý človek mal prijať v prirodzenej forme čo najviac vitamínov. Nová štúdia naznačuje, že pomerne lacným, všetkým dostupným zdrojom tohto vitamínu je práve banán a práve ten by mal byť súčasťou nášho jedálnička v čo možno najväčšom množstve. Samozrejme, v primeranom veku či možným zdravotným komplikáciám.

„Nedávna štúdia zistila, že takmer polovica britských žien by mohla trpieť nedostatkom vitamínu A v dôsledku skôr neobjavených genetických variácií, ktoré sťažujú  vstrebávanie a premenu beta-karoténu na vitamín A,“ dodal Allamby.

Prečo je "ohrozená" iba mladšia generácia?

Dôvod je jednoduchý. Kým mladšia generácia uprednostňuje iné stravovacie návyky, má iné zmýšľanie ohľadom stravy, generácie pred nimi to mali pomerne jednoduché. Pestrá, po domácky dopestovaná strava, množstvo strukovín, pečivo a iné potraviny, ktoré zloženie nebolo zakódované v Ečkach a iných prísadách.

„Staršia generácia má tentendciu jesť viac vajec, mlieka a pečene, ktoré sú prirodzene bohaté na vitamín A, zatiaľ čo mladšia generácia holduje nízkotučným diétam, ktoré na sú chudobné na beta-karoténové formy živín,“ povedal Allamby.

Vyšlachtia super zdravý banán?

V Austrálii určili dva druhy banánov, ktoré nášmu telu poskytujú dostatok živín, ktoré sa menia na vitamín A. Vedci sa teraz snažia vyšlachtiť odrodu, ktorá by spájala tieto dva druhy, čím by sa posilnila hladina beta-karténov v našom organizme a predchádzalo sa ochoreniam, ktoré nedostatok vitamín A spôsobuje. Údajne v roku 2020 by tieto banány mohli v Ugande rásť. 

Čítajte tiež: Kedy nemá zmysel jesť zeleninu? V tomto prípade na ňu zabudnite!

2016-05-12 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia