Po tomto zistení si už peňaženku nedáte do zadného vrecka nohavíc!

Nosíte peňaženku v zadnom vrecku? Pozor na zlodejov...a na bolesť chrbtice!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-04 06:00:00

Nosí váš partner peňaženku v zadnom vrecku nohavíc? Mali by ste mu to okamžite vyhovoriť. Nejde iba o bezpečnosť jeho dokladov či peňazí, ide najmä o jeho zdravie. Prečo?

Týmto nevinným zlozvykom totiž spôsobujeme svojej chrbtici, kĺbom a panvovej kosti viac škody ako úžitku. Najmä sa to stáva v prípadoch, keď máte v peňaženke väčší obnos, viac kreditiek či iných plastových kariet. Po pravde, naše drobné eurové mince dávajú samotnej peňaženke niekedy „zabrať“. Čo však nato naša chrbtica? Zákonite trpí a my s ňou.

Čo sa s našou chrbticou deje? 

Veľmi jednoduché vysvetlenie – to, že peňaženku nosíme, alebo na nej sedíme, spôsobuje asymetriu, nerovnováhu, ktorá poškodzuje pavnu a boky.

„Nosenie peňaženky v zadnom vrecku vytvára štrukturálnu nerovnováhu vo svaloch v dolnej časti chrbta. Sval, ktorý toto nosenie ovplyvňuje sa nazýva  quadratus lumborum – štvorcový driekový sval. Ak zaťažíte chrbtovú oblasť peňaženkou, teda mechanicky, tento sval preberie svoju úlohu. Vytvára sa tak falošná anatomická nerovnováha, podobná skolióze,“ povedala Kate Simmons, odborníčka na myofasciálnu bolesť.

Sedením na peňaženke alebo jej nosením komprimujeme nervy, ktoré prechádzajú chrbticou smerom k nášmu pozadiu až do nôh. Dochádza k ischiasu, teda zápalu sedacieho nervu. Bolesť je nepríjemná, prejsť môže do bedrovej časti chrbtice a vystreľuje do končatín. Toto ochorenie však môže mať viacero príčin, niekedy postačí aj ťažšia dámska kabelka na pleci. Teda samotné nosenie peňaženky nie je jediná príčina.

Dochádza k stavu,kedy máme jeden bok vyššie ako druhý, chrbát nie je dostatočne vyvážený, čo vedie k bolestivým problémom.  

Druhým dôvodom, prečo by sme sa tohto zlozvyku mali vzdať je, že tým, ako sedíme či nosíme peňaženku vo vrecku, chrbtica sa nakláňa a telo sa snaží toto naklonenie kompenzovať. Pri tomto úkone prichádza k problémom pri spinálnych kĺboch a s tým súvisiacich svaloch, ktoré spôsobujú bolesť a dlhodobé následky.

Netrpí iba chrbtica, ale aj oblasť pozadia, kde prichádza k narušeniu nervov, svalov a tepien, ktoré bezprostredne s týmto miestom súvisia.

Ako túto situáciu vyriešiť?

V prípade mužského zlozvyku ide o jednoduchý krok. Premiestniť peňaženku na iné miesto – do saka, do bundy. Ak ste si na peňaženku vo vrecku zvykli, postačí ak si kúpite inú, ľahšiu peňaženku, sem tam si v nej spravíte poriadok. Nepotrebné veci ju iba zaťažujú a spôsobujú problém aj samotnej chrbtici.

Ak už bolesti začali, stačí zájsť za odborníkom, ktorý by si s tým mal vedieť poradiť. Skúsiť môžete aj niekoľko jednoduchých cvikov. Nezabúdajte však nato, že chronickú bolesť nevylieči jeden cvik, najlepšie je zájsť za lekárom. Prevencia je ale tiež dôležitá.

Cviky pre úľavu 

Ak vás bolí chrbát a nechcete ísť k lekárovi, skúste tento jednoduchý cvik.

Ľahnite si na zem, ohnite kolená, kolená spolu. Pomaly ohýbajte kolená najprv doprava, tak, ako je to len možné. Ruky a ramená nechajte voľne ležať na podložke. Hlavu otočte vždy na opačnú stranu ako dávate kolená. Mali by ste pocítiť úľavu. Po chvíľke kolená posúvajte na opačnú stranu a hlavou otočte do druhej strany. Všetko pomaly, s prihliadnutím na stupeň bolesti. Nikdy nič nerobte nasilu.

Alebo môžete skúsiť niektorý z týchto cvikov pre lepšie pohodlie a zdravie vašej chrbtice!

Čítajte tiež: Problémy, ktoré riskujete ak nebudete jesť zeleninu

2016-05-04 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, red, cbsnews.com, Quora.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia