Horúčka alebo iba zvýšená teplota? Odhaľte, kedy ste v ohrození!

V budúcnosti budeme vedieť, čo teplota a horúčka znamená. Či je to iba bežné, alebo sa máme obávať.
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-24 06:00:00

Iste sa vám niekedy stalo, že dva rozdielne teplomery vám namerali rôznu teplotu. Raz ste horúčku mali, potom zase nie. A čo sa dá vlastne považovať za horúčku?

Tím vedcov v bostonskej detskej nemocnici sa pokúša o zavedenie jednotnej teploty, ktorú by sme mali akceptovať a prijať ako teplotu – horúčku. Kým normálna teplota ľudského tela je v rozmedzi 36 – 37 stupňov Celzia, za horúčku je považovaná teplota nad 38 stupňov Celzia. Nemusí to tak ale byť. Prečo?

Teplota sa mení, nie vždy je jednotná 

Teplota jednotlivca sa počas dňa mení. Tiež je rozdiel v tom, aký vek máme, či sme žena alebo muž, prípadný rozdiel v „bežnej“ teplote je aj u rôznych rás.

Prvýkrát teplotu človeka opísal výskumný pracovník Carl Wunderlich ešte v roku 1868. Bol to on, kto určil, kedy je teplota iba bežnou teplotou a kedy horúčkou. Bolo to už dosť dávno a vzhľadom na nové štúdie modernej medicíny jeho určenia boli niekoľkokrát spochybnené.

„Existujú prípady, kedy lekári robia čierno-biele rozhodnutia iba na základe čísla na teplomere,“ povedal lekár bostonskej nemocnice Jonathan Hausmann.

Zbytočná liečba pre niekoho, kto ju ani nepotrebuje?  

„Dojčatá, ktoré nie sú staršie ako tri mesiace, majú telesnú teplotu podobnú horúčke a to je veľký problém. Sú prijaté do nemocnice Aj keď je to síce teplota 38 stupňov Celzia  nie je to horúčka. Takže robíme úsudky na normálnych a abnormálnyc teplotách, ktoré môžu byť nepresné. To môže viesť k ošetrovaniu pacientov, ktorí vlastne liečbu nepotrebujú a opačne – odpieraná je tým, ktorí majú byť liečení,“ skonštatoval Hausmann.

Ďalším problém je, že rozdielne prístroje merajú rôzne teploty. Hoci sa od seba nelíšia príliš, predsa len to niekedy má svoj efekt. Philip Mackowiak analyzoval teplotu takmer 150 jedincom za účelom potvrdenia či vyvrátenia Wunderlichových zistení. Zistil veľkú variabilitu teploty počas dňa a tiež dokázal, že teploty sa vzhľadom na prístroj odlišujú aj o dva stupne Celzia.

Ušné a kožné teplomery sú notoricky nespoľahlivé, rektálne teplomery ukazujú o stupeň vyššie – uviedol vo svojich zisteniach.

Horúčka nie je iba vnútorny boj s infekciou

Podľa toho, či máte alebo nemáte horúčku viete, že sa vo vašom tele niečo deje. Väčšinou ide o boj s infekciou, horúčka je príznakom viacerých chorôb. Od rakoviny, cez autoimunitné ochorenia či lupus. S tým všetkým telo bojuje a výsledkom je teplota vymikajúca sa priemeru.

Často ale býva odpoveďou na autoinflamačnú chorobuzriedkavej skupiny ochorení imunitného systému. Biele krvinky sa aktivujú, aby sa telo nestretlo s antigénom či niečím škodlivým. Výsledok tohto procesu je, že pacient má opakujúce sa epizódy systémového zápalu a horúčka je jedným z príznakov.

Vstup technológie do medicíny

Technologické vymoženosti, prístroje pracujúce za lekárov, možnosti, o ktorých sme ani nesnívali. Technika vstúpila do našich životov a my sme ju prijali. Rovnako je to aj v medicíne.

Lekári a vedci v spomínanej americkej nemocnici sa snažia vytvoriť aplikáciu, ktorá by pomohla v prvom rade pacientom. Zaznamenávať si vie teplotu, príznaky, aké lieky berie, aký životný štýl vyznáva. Aplikácia bude zaznamenávať teplotu z podpazušia každé štyri sekundy. Pomôže tak redefinovať to, čo lekári doteraz vedeli a považovali za normálnu teplotu.

Výsledkom tohto pozorovania by mal byť odtlačok prsta ,v ktorom budú zaznamenané všetky vaše údaje a z ktorých na klinike potom doktor bude vedieť predpovedať a určiť, či ide skutočne o závažnú diagnózu alebo iba o bežnú chorobu. Obzvlášť by pomohla pacientom, u ktorých sa ťažko autoinflamačné ochorenie diagnostikuje.

Dúfajú, že prídu na algoritmus, ktorý zoberie do úvahy viacero ovplyvňujúcich faktorov a z toho potom usúdia, či ide o teplotu alebo pacient bojuje s niečím závažným.

Čítajte tiež: Ako by sa mali správne umývať ruky? Tento spôsob vás šokuje!

2016-04-24 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, wsj.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia