Má 5 rokov a váhu dospelého človeka: Zadusí ho vlastný tuk?

Päťročný chlapec váži viac ako 80 kilogramov.
Zdroj: profimedia.sk
2016-04-14 12:00:00

Hoci má iba päť rokov, už má medzi kamarátmi smutné prvenstvo. Je trikrát väčší ako priemerný chlapec v jeho veku. Za všetko môže bizarný dôvod.

Nadváhu malého Misaela Abreua spôsobuje syndróm neustáleho jedenia, čo v skratke vyjadruje aj to, prečo len päť ročný chlapec váži viac ako 80 kilogramov.

Zdravotné problémy, ktoré ho trápia

Nadváha je sama o sebe nebezpečným ochorením, no na malé dieťa je váha 80 kilogramov priveľa. Misaelovi spôsobuje problémy s dýchaním, vydesení rodičia sa budia so strachom, či ešte dýcha.

„Jeho srdce musí dusiť a pracovať pod veľkým tlakom. Ak by nedostal tú správnu liečbu, je to veľmi vysoká pravdepodobnosť, že srdce zlyhá,“ povedal otec malého Misaela Manoel Abreu.

Pritom sa Misael narodil ako normálne, zdravé dieťa s váhou, ktorá sa nijak nevymykala normálu. No ihneď po narodení začal priberať, čo by síce nemalo byť zlé, no nie až v takejto miere. Nepomáha ani nízkotučná diéta a ani 40 minútová chôdza. Napriek tomu sa jeho rodičia nevzdávajú a veria, že nad synovým ochorením napokon vyhrajú.

„Jeho situácia je zložitá. Vieme, že o neho môžeme hocikedy prísť. Niekedy keď spí, pozerám sa na neho a zisťujem, či spí,“ povedala utrápená mama Josaine de Jesus Caldogno Abdreu.

So svojím hendikepom sa snaží žiť Misael bez obmedzení. V kolektíve sa snaží robiť všetko tak, ako iné deti, bez limitovania. Chce byť normálne dieťa.

Praderov – Williho syndróm

Misael a jeho rodičia navštevujú svojho lekára raz za tri mesiace, všemožne sa snažia jeho stav uviesť do normálu. Bohužiaľ na tento syndróm neexistuje liek.

„Myslím, že Misael by mohol nájsť pomoc niekde mimo Brazílie – aj z lekárskeho aj z finančného hľadiska. Mohol by podstúpiť genetické a laboratórne testy, ktoré tak potrebuje,“ povedala k tomuto prípadu detská neurologička Lucio Coelho Miranda, ktorá Misaelov prípad veľmi dobre pozná.

Praderov – Williho sydróm je vzácna genetická porucha, kedy dochádza k porušeniu štruktúry génov na 15 chormozóme. Po prvýkrát ju opísali v roku 1956 Andrea Prader a Heinrich Willi. Toto ochorenie postihuje 1 z 10 000 až 1 25 000 novorodencov.

Včasná diagnostika zlepšuje prognózu, najčastejšie sa zisťuje genetickým testovaním. Tým, že tento syndróm je genetickou poruchou, nedá sa liečiť a dostupná liečba je symptomatická.

Ako sa prejavuje?

  • Nízke svalové napätie
  • Zlá koordinácia pohybov
  • Oči mandlového tvaru, vysoké čelo
  • Mentálna retardácia
  • Oneskorenie reči
  • Chronický pocit hladu a s tým súvisiaca obezita

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak prestaneme úplne jesť? Zmeny nastanú už po niekoľkých hodinách!

Fotogaléria

2016-04-14 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: metro.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia