Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepríjemné šklbanie v oku: Je signálom niečoho závažnejšie alebo je to iba tik svalu?

Tik v oku je jedným z prejavov stresu a nedostatku spánku. Môže ale predznamenávať niečo vážnejšie. Zobraziť galériu (2)
Tik v oku je jedným z prejavov stresu a nedostatku spánku. Môže ale predznamenávať niečo vážnejšie. (Zdroj: thinkstock.com)

Príde z nenazdajky, vtedy, keď ho najmenej čakáte. Niekedy veľmi nevhodne, napríklad v práci na rokovaní či v hromadnej doprave, kde žmurkanie nemusí niekto správne pochopiť. Viete prečo tik v oku vzniká? Teraz sa to dozviete.

Myokýmia je spontánny stav, vyznačuje sa jemnou kontrakciou svalov bez svalovej artrofie či slabosti. Kontrakcie viečka sú spôsobené kontrakciou orbicularis oculi, svalu očného viečka. Je typicky jednostranný, niekedy sa môže stať, že sa vyskytne aj na dolnom viečku. Ak sú „zapojené“ obe viečka, ide o kontrakciu oboch viečok od seba nezávislých.

Hlavné príčiny tiku v oku 

Trhanie očným viečkom je spôsobená viacerými faktormi. V prvom rade je to únava. Liečba je v tomto prípade pomerne jednoduchá. Dopriať telu a organizmu dostatok spánku, oddýchnuté telo nemá dôvod „byť v strese“.

Čo však dokážeme ovplyvniť, je príjem kofeínu, alkoholu a dôvodom je aj fajčenie.

Ak ste na kávu a kofeín v ňom zvyknutí, trhanie v oku by mohlo byť dôsledkom jeho nedostatku, najmä ak sa snažíte odvyknúť si.

Nie je všetko o životospráve 

Aby sme však nezhadzovali všetko iba na životosprávu, tik v oku môže byť dôsledkom závažnejších stavov. Súvisieť môže s problémami očí, niekedy s nervovými poruchami alebo poškodením mozgu. Pri Parkinsonovej chorobe je tik v oku sprievodným javom

Tik v oku spôsobuje aj nedostatok magnézia alebo vitamínu B, takže ak dostatok spánku nepomohlo, pokojne siahnite do vitamínových doplnkoch týchto dvoch látok.

  • Tiky sú väčšinou jemné, nevidieť ich
  • Odoznieť by mali do niekoľkých minút
  • Ak sa to deje častejšie, je na čase zbystriť pozornosť
  • Niekedy to môže viesť k neurodegeneratívnym ochoreniam
  • Najčastejšie ale vážnejšie stavy dokážu korigovať okuliare

Ako tento stav liečiť?

V prvom rade je nutné povedať, že myokýmia ako taká odoznie aj sama. Až keď sú prejavy častejšie, je dobré zájsť za lekárom. Nutná prehliadka odborníka je potrebná aj vtedy, ak trhanie v oku sprevádza hnis, bolesť, citlivosť na svetlo, videnie rozmazanie či opuchy.

Lekár je totiž schopný zmierniť trhanie oka a vyriešiť tak problém, ktorý je pre pacienta určite nepríjemný a pomerne stresujúci. Predpísať vám môže lieky na zmiernenie problému, niekedy pomôže botulotoxín, ktoré je vstreknutý do postihnutých očných svalov.

Ako šklbanie v oku vyriešiť doma?

Zmierniť tento problém by mali studené či teplé obklady, komu ako viac vyhovuje. Ak je mykanie súčasťou alergického prejavu, pomôžu antihistaminiká, ktoré vám lekár bežne predpisuje počas peľovej sezóny.

Takto vyzerá trhanie oka

Čítajte tiež: Svetový týždeň glaukómu: Zelený zákal sa netýka iba seniorov, neraz končí slepotou!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9