Koniec chemoterapie? Prelomová liečba by mohla zvýšiť šancu na prežitie!

Pacienti trpiaci s rakovinou majú novú nádej na liečbu.
Zdroj: Thinkistock.com
2016-03-08 06:00:00

Nová nádej pre pacientov trpiacich zákernou rakovinou! Aj keď je chemoterapia účinným spôsobom, ako zvíťaziť nad nebezpečným ochorením, má nežiaduce vedľajšie účinky. Vyzerá to tak, že by to mohlo byť minulosťou!

Rakovina si nevyberá, môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Dokáže rozvrátiť vzťahy, zmeniť psychiku človeka a v neposlednom rade zdravie. Jednoducho zasiahne do života človeka i celej jeho rodiny. Našťastie, môžeme ju poraziť účinnou liečbou. Chemoterapia môže pacienta skutočne zbaviť tejto choroby, no musí rátať s niektorými vedľajšími účinkami. U niektorých vyvoláva zvracanie, stratu vlasov, poškodzuje sliznice, kostnú dreň, pečeň či pľúca. Aj keď sa všetky nežiaduce účinky nevyskytujú súčasne a sú u každého individuálne, nie je to nič príjemné, o čom by vedeli rozprávať, tí, ktorí to zažili na vlastnej koži.

Imunitný systém zabije rakovinu

Vedcom sa však podaril veľký objav! Našli novú metódu, ktorá by mohla nahradiť toxické liečby, akými sú chemoterapia a rádioterapia. Odborníci vyvinuli nový spôsob, pri ktorom by vlastný imunitný systém bojoval proti rakovine. Zistili, že v nádoroch sa nachádzajú proteíny, ktoré by vo forme vakcín podaných pacientovi aktivovali imunitný systém. Ten by následne zničil rakovinové bunky. Zdravé tkanivá by pritom neboli napadnuté.


Odhaľte zdravotný problém už do 60 sekúnd: Takto si skontrolujete štítnu žľazu doma!


Ako tvrdí Dr. Sergio Quezada z University College z Inštitúru rakoviny v Londýne, jeden z vedúcich výskumníkov, ide o účinnú liečbu s oveľa nižšou toxicitou alebo takmer žiadnou. V skutočnosti sa nádor vlastne stane neviditeľným pre prirodzenú obranyschopnosť tela.

Výsledky o dva roky

Profesor Charles Swanton verí, že tento nový spôsob liečby budú môcť vyskúšať na pacientoch už počas nasledujúcich dvoch rokov. Dúfa, že dobre dopadne a zlepšia sa výsledky prežitia. Podľa neho vraj imunitná odpoveď môže trvať po celý život. Pretože imunitný systém má dlhú pamäť, aktivované T-bunky zostanú "v strehu" a zničia nádorové bunky, ktoré sa znovu objavia.

Tony Selman úspešne bojuje s rakovinou prostaty, no na vlastnej koži pociťuje vedľajšie účinky liečby, vrátane poškodenia močového mechúra a čriev. Vkladá veľké nádeje do novej imunitnej liečby, ktorá by mohla byť začiatkom konca toxickej terapie, ktorú podstupuje.

"Ste veľmi unavení, bývate často chorí a váš žalúdok je podráždený. Ak by sa našla terapia, ktorá by mala rovnaký účinok ako rádioterapia a hormonálna terapia (chemoterapia) bez toho, aby spôsobovala zdravotné problémy, čo robí súčasná liečba, bolo by to úžasné," priznal sa pacient.

Čítajte tiež: Kam patria zvyšky z nedeľného obeda? Pravda o tom, ako dlho skladovať jedlo vás prekvapí!

2016-03-08 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: news.sky.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia