Pravda o babských receptoch: Skutočne zaberajú tak, ako sa o nich hovorí?

Uprednostňujete domáce recepty pred liekmi? Pozrite sa, ktoré fungujú a prečo.
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-07 15:30:00

Chrípkové obdobie sa prehuplo do druhej polovice, no ani počasie nepridáva ľudom s oslabenou imunitou. Prechod z teplého, skoro jarného dňa do upršaného, chladného dňa skolí nejedného z nás. Siahnete počas choroby po silnom vývare, zázovorom čaji či inej domácej medicíne?


Mali by ste vedieť, ako takéto „babské“ recepty fungujú a či vôbec. 

Starý dobrý vývar....pomáha?

Asi najznámejším liekom, ktorý pomáha nie len pri nádche či chrípke, ale niektorí ním zaháňajú aj povestnú „opicu“, je jednoznačne silný slepačný vývar. Horúca polievka s potrebnou dávkou zeleniny či mäsa má tú schopnosť, ktorá mu je pripisovaná.

Okolo účinku polievky na naše zdravie sa viedol výskum. Stephen Rennard, lekár z Nebrasky zistil, že kuracie polievky so zeleninou dokážu inhibovať pohyb bielych krviniek, ktoré vyvolávajú prechladnutie. Súhlasí s ním aj expert na infekčné ochorenia William Schaffner, ktorý k účinkom polievky pripisuje ďalší – jedenie polievky pomáha uvoľniť hlien, takže sa ho vieme rýchlejšie „zbaviť“.

Jediným negatívnom, s ktorým by ste sa mohli pri takomto domácom liečení stretnúť je fakt, že môžete mať na niektorú zložku polievky alergiu, respektíve sa môže vyskytnúť. Hoci je jasné, že sa známy alergénom vyhýbate, nikdy neviete, kde sa nový symptóm objaví.

Horúci čaj na uľavenie bolesti....pomáha?

Ak začíname pociťovať bolesti v krku, prvá myšlienka smeruje k horúcemu čaju. Však je to tak? Nakoniec, University of Cardiff vyskúšala malý experimet – 30 ľudom podali buď horúci alebo vlažný nápoj, no iba prvá skupina potvrdila, že prišla väčšia úľava od nádchy či kašľa.

No nie je to iba nahováranie si zlepšenia? Nie je to iba placebo efekt, keďže sme sa naučili, že „tak to má byť?“

Odpoveď na túto otázku prináša profesor Ronald Eccles.

„Každý horúci, chutný nápoj, polievka či teplé jedlo sa zdá byť na liečbu bolesti v krku pravdepodobne efektívnym prostriedkom,“ povedal.

Ak do čaju pridáme napríklad med, upokojíme tým bolesť v krku.

Nosné výplachy...pomáhajú?

Nie každý túto metódu obľubuje, niekto ju preferuje aj bez toho, aby po výplachu siahol iba počas ochorenia. Účinkom nosný preplachov sa venovalo niekoľko štúdií, tá posledná v roku 2015. Iba jedna z piatich zistila, výplachy zmiernili sekréciu nosnej sliznice a zamedzili upchatiu nosa.

Iné výskumy zase zistili, že viac koncentrované roztoky môžu spôsobiť podráždenie nosnej sliznice, no aj napriek tomu by sme sa toho zvyku nemali vzdať, hoci je na začiatku nepríjemný. Ak chcete techniku preplachov nosa vylepšiť, postačí sa spýtať odborníka. Ten vám vysvetlí ako nato bez toho, aby ste po prvých vyskúšaniach mali pocit, že to už nikdy nechcete spraviť.

Ak preferujete menej „nepríjemnú“ alternatívu, naparovanie sa nad hrncom s horúcou slanou vodou znie ako vhodnejšia alternatíva.

Citronovo – medová bomba...pomáha?

Obe tieto ingredience majú pri liečbe nádche svoje opodstatenie. Obe totiž obsahujú vitamíny a majú tie vlastnosti, ktoré by sme potrebovali na liečbu. Citrón, známy svojím obsahom vitamínu C a antimikrobiálnymi vlastnosťami vhodne dopĺňa med. Nie len jeho sladká chuť, ale aj schopnosť bojovať proti baktériám je to, prečo je tak často vyhľadávaný pri chrípke či prechladnutí.

Poskytuje ale toto duo možnú úľavu?

Dá sa povedať, že je na tom niečo pravdy. Aj med aj citrón totiž zohrávajú významnú úlohu pri blokovaní nárastu mikróbov, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Med je tiež skvelým pomocníkom v boji proti kašľu, zlepšuje kvalitu spánku počas nachladnutia a to najmä u detí. Síce s určitosťou nemôžeme povedať, že toto duo skracuje dĺžku nachladnutia, no vieme povedať, že pomáha zmierňovať príznaky.

Problém nastáva v momente, kedy používame med, ktorému nevieme určiť pôvod. Neoznačené medy môžu obsahovať spóry clostridium botulunim, grampozitívnej baktérie, ktoré môže spôsobiť otravu organizmu. Obzvlášť opatrní by sme mali byť pri deťoch a počas prvého roka by sme im med nemali podávať vôbec.

Na druhej strane priveľa citrónovej šťavy spôsobuje eróziu zubnej skloviny, nevoľnosť či vracanie. Stačí byť opatrní! 

Čítajte tiež: Ako správne užívať tabletky? Vyvarujte sa jednej základnej chyby!

2016-03-07 15:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, yahoo.com/health, healthline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia