Očné kvapky ako nepriateľ: Bežný zvyk nemusí byť taký účinný, ako si myslíte!

Očné kvapky nemusia začervenanie očí vyliečiť.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-11 12:00:00

Dlho ste pracovali, ste unavení, málo spánku – to všetko môžu byť prípady, kedy kvapky do očí pomôžu zmierniť následky. Ale je to naozaj tak?

Často sa stáva, že kvapky do očí sú jedinou záchranou, ktorú máte po ruke. Nestojí to nič, iba nakvapkanie pár kvapiek do očí a môžete ďalej pokračovať.

Voľne dostupné kvapky nemusia liečiť 

Odborníci ale varujú pred častým používaním kvapiek, pretože hoci prinášajú úľavu, môžu zakrývať horší problém.

Neliečiť nemusíte suché oko, rôzne alergie či podráždenie z kontaktných šošoviek. Čo je horšie, kvapky do očí môžu vyvolať trvalé začervenanie. A tam už potom ani kvapky nepomôžu.

Preto nepodceňujte to, v akej kondícii sú vaše oči a nekvapkajte si do nich zbytočne veľa kvapiek. Môže sa totiž stať, že budú viac na príťaž ako na osoh.

Aké chyby ešte robíme pri používaní očných kvapiek?

  • Používame ich priveľa

„Oko má schopnosť udržať iba jednu kvapku, takže ostatné iba stekajú po tvári a plytváme nimi,“ povedala Stephanie Marioneaux z American Academy of Ophthalmology.

Základná chyba, ktorú bežne robíme je, že nesprávne chápeme pokyny lekárov. Ako Marioneaux hovorí, predpis – štyri kvapky každých šesť hodín neznamená, že po šiestich hodinách si máme do očí nakvapkať 4 kvapky. Počas jedného dňa si po šiestich hodinách dať po jednej kvapke.

  • Miešame viacero druhov kvapiek

Ak máte kvapky do očí na predpis a chcete užívať aj iné, medzi jednotlivými kvapkaniami by mal byť rozdiel aspoň 30 minút. Kvapky a ich účinky sa môžu navzájom ovplyvňovať, čo môže spôsobiť pálenie a slzenie očí, koniec koncov aj účinok môže byť nulový.

  • Dávky kvapiek nevynechávajte

Hoci máte dôležitú skúšku, stretnutie či iný činnosť, ktorá ovplyvňuje čas kvapkania do očí, treba čas dodržiavať a mať ho vždy na pamäti. Zmyslom celého procesu kvapkania si liekov do očí je zistiť, či vôbec pracujú.

 
  • Vlastná diagnóza nie je účinná

Ak začnete používať kvapky, ktoré ste si sami kúpili v lekárni, stav sa môže zlepšiť. Ak sa tak nestane do 24 až 48 hodín, treba zájsť za lekárom a ubezpečiť sa, že nejde o nič vážnejšie.

  • Ubezpečiť sa, aký prípravok používame

Predtým, ako si do očí niečo nakvapkáte, ubezpečte sa, čo držíte v rukách.

„Najhoršou chybou je pliesť si očné kvapky s ušnými kvapkami a naopak,“ hovori Marioneaux.

Veríme, že takéto niečo sa vám nestane, pretože to na zdravie má nedozierne následky. 

Čítajte tiež: Hrsť zdravej maškrty má neočakávané účinky: Osvojte si tento zvyk, budete prekvapení!

Fotogaléria

2016-02-11 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, rd.com, everydayhealth.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia