Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najpoužívanejší liek na svete zabíjal: Neskutočné, čo spravil malému chlapčekovi!

Ibuprofen je spoľahlivým liekom proti bolesti, no u niektorých môže vyvolať nebezpečnú infekciu. Zobraziť galériu (3)
Ibuprofen je spoľahlivým liekom proti bolesti, no u niektorých môže vyvolať nebezpečnú infekciu. (Zdroj: thinkstock.com)

Bez bolesti je svet ružovejší. Vedia o tom mnohí, ktorí siahajú po ružovej tabletke ako po záchrane, keď ich bolí hlava, zuby alebo majú menštruačné problémy. Tentokrát však ibuprofen ukázal svoju odvrátenú stránku a takmer pripravil o život len 15-mesačné bábätko!


Najlepší liek na tíšenie bolesti. Osvedčený pomocník, keď je nám zle. Rýchla záchrana ako uľaviť od bolesti. Aj také prívlastky má ibuprofen, ktorý je súčasťou snáď každej domácej lekárničky. Málokto však vie, že má aj odvrátenú stránku! Nič nie je stopercentné a platí to aj v prípade ružovej tabletky.

Kvôli ibuprofenu do nemocnice

Rodičia len 15-mesačného Finleyho zažili niečo, čo je pre mnohých priam nočnou morou! Ich malé dieťatko skončilo v nemocnici po podaní lieky s obsahom ibuprofen. Finley doslova bojoval o život. Zlyhávali mu orgány a na koži mal veľké pľuzgiere, ktoré následne sčernali. Po tom, ako chlapček začal plytko dýchať, zvýšila sa mu teplota a z úst sa mu rinula krv, ihneď s ním rodičia utekali vyhľadať odbornú pomoc. Skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Finley skončil v nemocnici s vážnymi zdravotnými problémami. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (3)
Finley skončil v nemocnici s vážnymi zdravotnými problémami. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Nasledovala séria rôznych vyšetrení a testov, aby lekári zistili, čo sa vlastne stalo malému Finleymu. Po štyroch dňoch mu nakoniec diagnostikovali Stevens-Johnsonov syndróm – nebezpečné ochorenie, ktoré spôsobujú lieky alebo infekcia. Na svedomí to má liek pre deti, ktorý obsahuje látku ibuprofen. Rodičia Danielle Hartová a Dan Kirwan mu ho podali na zmiernenie kašľa. Nikdy by však nečakali, že tento bežný liek dokáže ohroziť život ich malého dieťatka!

„Bola som rozrušená. Z úst nášho chlapčeka tiekla krv a jeho telo doslova postupne zlyhávalo. Cítila som sa bezmocná, keď som videla, ako zdravotníci zachraňujú Finleyho. Potreboval obväzy na pľuzgiere, ktoré sa mu museli meniť každé dve hodiny, ale našťastie jeho bolesť bola zmiernená morfínom a miernymi sedatívami. Taktiež mu podávali krémy, očné kvapky, ústne vody, ktoré sa mu aplikovali každé dve hodiny,“ povedala zhrozená matka a asistentka pedagóga Danielle.

Finley však nemá ešte úplne vyhratý boj o život. Danielle teraz dúfa, že by tento príbeh mohol povzbudiť ostatných rodičov, aby si dávali pozor a sledovali skoré príznaky choroby na svojich deťoch a tým rýchlo konali.

Chlapček mal na celom tele červené pľuzgiere. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (3)
Chlapček mal na celom tele červené pľuzgiere. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

O aké ochorenie ide?

Stevens-Johnsonov syndróm je potenciálne smrteľné kožné ochorenie. Prepukne po požití nesteroidových protizápalových liekov ako ibuprofen. Aj keď sa hovorí, že ide o vzácne ochorenie, v poslednom čase sa čoraz častejšie vyskytuje u pacientov. Spočiatku je nenápadné, začína chrípkovými príznakmi, po ktorých nasleduje červená vyrážka, ktorá sa rozšíri po celom tele, nasledujú pľuzgiere a horná vrstva kože postupne odumiera a odlupuje sa. Poškodzujú sa vnútorné orgány, ktoré postupne zlyhávajú. Medzi ďalšie príznaky patrí opuch tváre, opuch jazyka, žihľavka, a bolesť kože.

Čítajte tiež: Zbytočný krok alebo účinná ochrana? Pravda o tom, či toaletný papier patrí na záchodovú misu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9