Nutkavé škriabanie sa po tvári: Na šesť hodín denne sa jej život menil na peklo!

Nutkavé škriabanie sa na tvári priviedlo mladú ženu do stavu, kedy sa 6 hodín iba škriabala.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-22 06:00:00

Zo začiatku svojmu stavu nepripisovala žiadnu dôležitosť. Dnes sa pokúša o to, dostať do povedomia dermatilomániu čo najviac ľudom. Príbeh 20-ročnej Samanthy je inšpiratívny, no zároveň desivý.

Pomoc na sociálnych sieťach

Ako Samantha hovorí, nie veľa toho, čo by mohla spraviť. Chce ľudom ako je ona pomôcť čo najviac, preto s nimi komunikuje cez najznámejšiu sociálnu sieť. Radí im, pomáha, chce, aby vedeli, že v tom nie sú sami.

Samantha trpí dermatilomániou, poruchou, ktorá sa prejavuje opakovaným nutkaním škriabať sa či inak poškodzovať kožu.

"Je to opakované nutkavé škrabanie, stláčanie či napríklad strhávanie kože, čo má za následok poškodenie tkaniva a následnú tvorbu jazvy na pokožke. Táto porucha je známa aj pod pojmom akné excoriée.  Ide o patologické škrabanie, strhávanie maličkých častí pokožky a jej stláčanie. Radí sa medzi poruchy zvané focused repetitive bahaviors, ktoré sa prejavujú opakovaným nutkaním škriabať si alebo inak poškodzovať kožu, často až do takej miery, kedy dochádza k drobným alebo závažnejším poraneniam," povedala primárka dermatologicko - laserovej kliniky Tomar, Mudr. Adriana Tomeková. 

Samantha podstúpila liečbu, ktorá jej otvorila oči. Pochopila a naučila sa, čo spúšťa jej stav a ako môže ovládnuť nutkanie. Niektoré štúdie ju považovanú aj za obsedanto-kompulzívnu poruchu.

"Túto poruchu možno liečiť pomocou behaviorálnej psychoterapie kombinovanej s farmakologickou liečbou," pokračuje doktorka Tomeková. 

Samantha takúto liečbu podstúpila, dozvedela sa, prečo a čo vlastne tento stav vyvoláva a ako s nutkaním bojovať. Aj o tieto skúsenosti sa chce podeliť s inými na svojej sieti.

„Ľudia sa ma pýtajú, čo sa mi to stalo s tvárou. Pravda však je, že som si to spôsobvila sama a nemyslím si, že niekedy budem schopná prestať to robiť,“ povedala Samantha Wake.

Najviac jej aj samotným pacientom pomáha, ak sa neskrývajú a hovoria o svojom stave.  

„Skutočne pomôže byť k sebe úprimný,“ povedala Samantha o tom, čo sa naučila o svojej chorobe.

Choroba najviac poškodila najviac jej tvár, u iných pacientov sa zranenia môžu vyskytnúť aj na iných častiach tela. Jej stav ju niekedy privedie „do tranzu“ a zastaví takmer každú činnosť, ktorú práve vykonáva.

Jazvy na tvári (ne)zakryje make-up

„Aj keď mám make-up, nemám pocit, že som to ja, pretože nikto nevidí to, kto je „za ním“,“ povedala Samantha Wake.

Vizuálna stránka jej ja ju niekedy trápi viac ako to, čo je za jej chorobou. Nerobí si veľké plány s inou spoločnosťou, pretože vie, že ľudia na ňu budú pozerať.

Čo hovorí na aplikáciu make-upu samotná dermatologička?

"Keď sú ranky na tvári a  jazvy suché a zahojené, tak používanie makeupu je vhodné a taktiež aj používanie ukľudňujúcich reparačných krémov je bezpečné. V každom prípade je ale vhodné poradiť sa aj so svojim lekárom," dodala Mudr. Tomeková. 

V súčanosti sa drobné jazvy na klinike pani doktorky Tomekovej ošetrujú neinvazívnym laserom, ktorým sa jazvy súčasne korigujú.  

Čítajte tiež: Najnovší hit, ktorý vás zbaví stresu: Psychológovia vyšli s pravdou von, či skutočne funguje!

Fotogaléria

2015-11-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, bbc.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia