Banány opäť ukazujú svoju neprekonateľnú silu: Bojujte s nimi proti tejto chorobe!

Banány zmiešané s medom môžu byť skvelým liekom na rôzne ochorenia.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-11 11:30:00

Niektorí z nás preferujú domáce recepty, „samoliečbu“ pred návštevou lekára. Dodávanie vitamínov, rôzne bylinkové čaje a doma vyrobené pastilky uprednostňujeme častejšie ako drahé lieky. Tak či onak, niekedy to pomôže, inokedy je na rade lekár.

Chrípkové obdobie je v plnom prúde. Únava, horúčka, pocit zimy, bolesť hlavy, kĺbov a hrdla, suchý kašeľ, upchatý nos a nechutenstvo. S tým všetkým teraz množstvo dospelých i detí bojuje. Zatiaľ čo jednou z možností je utekať do lekárne po lieky, po ktorých sa nám uľaví, niektorí skúšajú liečbu prírodou. Ak z nejakých príčin nemôžete navštíviť svojho lekára, nie je na škodu vyskúšať nasledujúci domáci liek, ktorý zatočí s nepríjemnou bronchitídou. Táto choroba je strašiakom hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.

Banánová sila 

Na prípravu liečivého zázraku potrebujeme dva stredne prezreté banány, najlepšie tie s tmavými bodkami. Do krému treba tiež dve lyžice cukru alebo med a 400 ml vriacej vody.

Ošúpané banány nakrájame, pomačkáme vidličkou. Pridáme cukor. Zalejeme zmes vriacou vodou, prikryjeme na pol hodinku. Ak preferujete med, do receptu ho pridajte až na koniec. Je to najmä preto, aby sme nestratili najvzácnejšie účinky medu na organizmus tým, že ho zalejeme vriacou vodou. Vďaka obsahu vitamínov, minerálov a iných zdraviu prospešných látok je banán skvelý práve na pretrvávajúci kašeľ a na priedušky. 

Čo ešte rozhodne vyskúšať? 

  • Pite veľa zeleného čaju s harmančekom. Zelený čaj je antibakteriálny, pomáha zabíjať zlé vírusy v tele. Zvyšuje sa tým aj imunita. Harmanček zase napomáha vyliečeniu zápalu priedušiek, takže toto zdravé „dvojkombo“ je ideálnym čajom pre váš zdravotný stav.
  • Po ruke by ste mali mať aj tea tree olej. Buď si ho priamo natrite na hruď, čím si dopomôžete k zlepšeniu dýchania. Alebo nakvapkajte dve až tri kvapky oleja do prevarenej vody a inhalujte.

Vyskúšať môžete aj niektorý z týchto receptov:

Čo je bronchitída?

Bronchitída je spojenie chrípky a nádchy. Pacient môže mať akútnu, ale aj chronickú bronchitídu. Akútna sa vyznačuje sťaženým dýchaním, záchvatmi kašľa, bolesťou v hornej časti hrudníka, teplota sa prejaví iba niekedy. Chronická je o niečo horšia, pacient kašle, pričom sa mu tvorí aj hlien, človek chradne, sipí a tento stav trvá viac ako tri mesiace a najmenej dva roky po sebe.

Akútnu bronchitídu môžeme liečiť pod dohľadom lekára, ktorý naordinuje tú správnu liečbu. V niektorých prípadoch je odporučené, aby pacienti riedil pomarančový džús a pil takúto šťavu niekoľko dní. Či už ju bude piť podľa časového harmonogramu alebo vždy ráno a večer je na pacientovi, isté však je, že príznaky choroby by mali odznieť do niekoľkých dní.

Vyplýva z tohto dôležitý fakt – a tým je dodržiavanie pitného režimu. Odporúča sa to preto, aby hlien nebol taký mazľavý. Hoci kašľanie bolí, je nevyhnutné. Pľúca sa zbavujú nečistôt. Ak vám kašeľ spôsobuje bolesť, vyskúšajte jednoduchý trik. Pritisnite si vankúš o hruď, malo by to pomôcť. 

Čítajte tiež: Poznáte chorobu vystresovaných? Možno ani neviete, že ňou v skutočnosti trpíte!

2015-11-11 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ehow.com, healthyfoodteam.com, diethealthclub.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia