Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bolesti chrbta ako prekážka: Prekvapí vás, no príčina je nie zlý matrac!

Bolesti chrbta nie sú iba od zlého matraca. Môže zato napríklad aj tesné oblečenie.
Bolesti chrbta nie sú iba od zlého matraca. Môže zato napríklad aj tesné oblečenie. (Zdroj: thinkstock.com)

Aká je podľa vás najčastejšia príčina bolestí chrbta? Od zlého matraca na posteli, cez nepokojný spánok, nachladnuté kríže až po ochorenie obličiek. Áno, to všetko je pravda, na druhej strane vás iste prekvapí, z čoho všetkého vás ešte chrbát môže bolieť.

Zistiť, čo je za bolesťou chrbta je niekedy náročné. Prekvapí vás, čo všetko za tým môže byť!

Máte nerovnú panvu

Len veľmi málo ľudí tuší, že má nerovnú panvu, čo spôsobuje, že má jeden bok vyššie a jeden nižšie. Práve táto nerovnováha môže spôsobiť bolesť spodnej časti chrbta.

„Panvová kosť sa skladá z troch kostí, ktoré sa môžu posunúť v závislosti od toho, či sú slabé alebo pevné. U väčšiny ľudí sa ľavá strana otáča doprava,“ povedal neurofyziológ a osobný tréner Chad Waterbury.

Ak máte vyššie ľavé bedro a robíte výpady pri cvičení na ľavej strane, môžete mať pocit, že ste si natiahli sval. Ak navyše zistíte, že vás chrbát bolí, mali by ste vyhľadať svojho lekára. Ten vyhodnotí situáciu a zistí, či je problém vo vašej panve alebo ide o iný problém.

Pomôcť si môžete aj cvičením, napríklad touto ukážkou.

Voda bolestiam pomôže 

Znakom dehydratácie nie je iba bolesť hlavy, ale aj bolesť chrbtice. A to z jednoduchého dôvodu. Medzistavcové platničky sa totiž skladajú z rôsolovitého jadra, ktoré tvorí aj voda. Ak nebudeme dostatočne hydrovaní, môže dôjsť k poruchám a bolestiam, ktoré určite nie sú prijemné.

To, či ste dostatočne zásobení vodou môžete pomocou jednoduchého „testu“ – podľa farby vášho moču. Čím tmavší je, tým viac by sme tekutín by sme mali prijímať.

Varovný prst by sme mali mať na pamäti vždy, keď pijeme málo. Nie len kvôli iným ťažkostiam ale najmä kvôli tomu, že ak raz platničky „dehydrujete“, ich zdravie nemusíte vrátiť späť.

Oblečenie nemusí byť iba moderné 

O problémoch, ktoré spôsobujú skinny džínsy sme už hovorili. To, že dokážu poškodiť nervy sa presvedčilo niekoľko žien.

Tesné oblečenie však znemožňuje pohyb, čo môže viesť aj k námahe krku, ramien či krku. Je módne, aby oblečenie priliehalo k telu a tak majú možnosť niektoré ženy ukázať postavu. Na druhej strane, oblečenie, ktoré by vám nemalo spôsobovať bolesti je také, kde môžete medzi telo a napríklad rifle vložiť aspoň jeden prst.

Bolesť ako dôsledok zlej stravy?

Áno, je pomerne jasné, že nadváha spôsobuje aj bolesti chrbta, keďže sa musíte „pasovať“ s vlastnou hmotnosťou. Na druhej strane istá ázijská štúdia z roku 2014 zistila, že 31% žien a 25% mužov, ktorí trpeli bolesťami chrbta mali aj problémy s bolesťou brucha alebo potravinovú intoleranciu. Môže zato zápal.

Potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru údajne môžu spôsobiť zápaly. Preto ak vás bolí chrbát, skúste vynechať takéto jedlo a dopriať si čo najviac proteínov, či už chudé mäso alebo fazuľu. Je možné, že sa vám uľaví. 

Čítajte tiež: Chcete zahodiť topánky na vysokých opätkoch? Čo sa stane, ak ich prestanete nosiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9