Robí vám problém prehltnúť tabletku? Takto to pôjde oveľa ľahšie!

Pozor na správne prehĺtanie tabletiek, aj to je dôležité pri liečbe.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-22 06:00:00

Jesenné a aj zimné obdobie nás trápia nielen studeným počasím, ale aj častejšími ochoreniami. Sirupy proti kašľu, kvapky do nosa, v tých akútnejších prípadoch aj antibiotiká. Najhoršie je, ak s prehĺtaním tabliet máte problémy!

S problémom prehĺtania všeobecne majú problém neustále. Nie je to iba o tabletkách, ale aj o obyčajnej potrave. Máme tendenciu vždy všetko poriadne požuť, kým prehltneme. Učili nás to odmalička, je to pre nás prirodzené.

Je to problém našej psychiky? 

Pri liekoch to však nejde. Nie všetky môžeme poriadne požuť, kým ich prehltneme. Tu nastáva strach, aby sa nám nič nestalo. Dokonca pre tento stav je aj pomenovanie – ide o phagofóbiu. Ak pacienta trápi sťažené prehĺtanie – ide o dysfágiu.

Viac ako reflex prežúvania ľudí trápi, že pri prehĺtaní niečoho väčšieho začnú mať pocit dávenia. Tento strach môže vyplývať z traumatizujúcej udalosti z minulosti. Práve strach môže spôsobiť stiahnutie svalov v krku. U takýchto ľudí by to malo byť opačne. Mali by sa sústrediť na uvoľnenie tohto svalstva, aby tabletka prekĺzla bez väčších problémov.

Ľahšie sa nám prehĺtajú gélové kapsule, tie s kriedovou textúrou sú pre niektorých doslova postrachom.

Stephan Cassivi, chirurg z Mayo clinic si myslí, že problém s prehĺtaním (či už jedla alebo tabletiek) začína v ústnej dutine. Tu si ako v jedinej časti procesu prehĺtania uvedomujeme, že čosi máme v ústach a ideme to prehltnúť.

Problém s prehltnutím môže spúšťať niekoľko faktorov. Buď trpíme neurologickými poruchami – sklerózou multiplex, Parkinsonom), alebo máme niektoré z neurologických poškodení – mŕtvicu či poranenie miechy, divertikulu hltanu či inú chorobu. Niekedy si tento problém nemusíme vedieť vysvetliť.

Ako správne prehĺtať tabletky a nebáť sa?

Doktor Cassivi odporúča trénovať. Nie s tabletkami. Hovorí o tréningu napríklad s gumennými medvedíkmi. Jednoducho by sme ich mali narezať a skúšať si, aké je to prehĺtať a nebáť sa pri tom.

Ďalšia zo stratégií je využiť gravitáciu. A mať po ruke vždy pohár vody. Napite sa, vložte do vody v ústach tabletku a opäť sa napite a prehltnite. Je to o pocite, že v ústach máte aj niečo iné ako len horkú tabletku. Rovnako by to malo fungovať s jogurtom či jablkovou šťavou. 

Pomôcť by mohlo aj pozitívne myslenie a v hlave si neustále hovoriť, že ide len o malú pilulku alebo si predstaviť, že to vlastne ani tabletka nie je. To je ale iba o tom, či veríte, že to takto môže fungovať.

„Tím vedcov v Kanade zistil, že ak otočíte krk, horný pažerákový zvierač sa otvorí viac, čo umožňuje ľahší prechod pilulky,“ hovorí Dr. Cassovi.

Postupom času to začne byť úplne normálne

„Postupom času by sme si ale mali uvedomiť, že je to to, čo musíme robiť, takže sa to stáva tak prirodzené, ako jazda na bicykli,“ dodal.

Aká je teda najlepšia metóda?

Za tú naozaj najlepšiu považujú vedci jednej štúdie práve „pop bottle method.“

Čítajte tiež: Najväčšie chyby, ktoré robia mnohí počas choroby: Prestaňte s nimi, inak sa vám neuľaví!

Fotogaléria

2015-10-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaldaily.com, wsj.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia