Muž podstúpil odvykačku: Na mesiac sa vzdal cukru a alkoholu, takto to dopadlo!

Cukor sa považuje za zabijaka 21. storočia, opatrne s jeho konzumáciou.
Zdroj: profimedia.sk
2015-10-08 22:40:00

Zažil hotové peklo! Tak opisuje Holanďan Sacha Harland prvé dni bez cukru a alkoholu. Zvyknutý, dopriať si všetko, na čo má chuť, podstúpil tento experiment a prostredníctvom videa ukázal, aký bol výsledok.

Zatiaľ čo v minulosti sa ľudstvo bez neho vedelo zaobísť, dnes je každodennou súčasťou nášho života. Cukor sa považuje za zabijaka 21. storočia, ktorý v nadmernom množstve spôsobuje mnohé zdravotné problémy. Odborníci ho preto odporúčajú vylúčiť z jedálnička.

Dvadsaťdvaročný muž Sacha Harland si tiež uvedomoval zlé účinky tohto bieleho jedu, preto sa rozhodol s cukrom skoncovať na celý mesiac. Aby to však bolo stopercentné, vynechal tiež alkohol, v ktorom sa skrýva tiež množstvo cukru, o čom však mnohí ani len netušia! Pozbieral v sebe všetku odvahu a vyhodil potraviny, ktoré obsahovali cukor a pridané éčka. Pokus sa začal.

Zápasil s problémami

Po celý čas sa natáčal na kameru a zostrihané video zverejnil na internete ako dôkaz. Keďže bolo jeho telo zvyknuté na pravidelný prísun sladkostí a alkoholu, bolo veľmi ťažké odvyknúť si. Prvé dni boli preňho najhoršie, necítil sa dobre, mal bolesti hlavy a dokonca sa s ním nedalo rozprávať. Potvrdili to jeho kamaráti, Sacha bol totiž nevrlý a náladový.

Experiment odštartoval mladý Dj a producent pod odborný dohľadom lekára, u ktorého absolvoval všetky potrebné testy. Zmeral mu krvný tlak, pozrel sa na jeho srdce i pľúca. Mal vysoký cholesterol, čo bol tiež dôvod, prečo sa zbaviť cukru. Jeho kamarát Boris mu počas celého experimentu pomáhal a vo videu uviedol príklady, čoho všetkého sa vlastne Sacha vzdá. Bežné jedlá, ktoré mnohí konzumujú, budú preňho zakázané, vrátane ľadového čaju, ktorý obsahuje 10 kociek cukru, rôznych omáčok s 15 kockami cukru či paradajkovej polievky, v ktorej sa skrýva päť kociek cukru. Aj svojho milovaného arašidového masla sa vzdal. Cukor je jednoducho všade!


Tajomstvo ukryté v chia semienkach: Zaskočí vás negatívna stránka tejto superpotraviny!


Čo jedol?

Zo začiatku mal veľký problém, čo vlastne bude jesť. Prvý deň začal s miskou ovocia, vajíčkami a jogurtom. Ak bol mimo domova, vyhľadával jedlá s obsahom čerstvej zeleniny a pil len čistú vodu a rôzne šťavy. V jeho jedálničku sa však opakovali niektoré jedlá.

Príklad jedálnička

Prvý deň

Raňajky: Ovsené vločky s ovocím, káva, pomarančový džús

Obed: Celozrnná ryža s kuracím mäsom, zeleninou a korením

Večera: Špenát s lososom, citrónovou šťavou a korením

Občerstvenie počas dňa: Neslané kešu orechy, vlašské orechy, banán, jablko

Druhý deň

Raňajky: Ovsené vločky s ovocím, káva, pomarančový džús

Obed: Šalát s tuniakom

Večera: Filet z tilapie s celozrnnou ryžou, citrónovou šťavou a korením

Občerstvenie počas dňa: Neslané kešu orechy, vlašské orechy, banán, jablko

Tretí deň

Raňajky: Ovsené vločky s ovocím, káva, pomarančový džús

Obed: Šalát s hovädzím mäsom

Večera: Ryžová palacinka s hovädzím mäsom, čerstvou zeleninou, sójovými klíčkami, avokádo

Občerstvenie počas dňa: Neslané kešu orechy, vlašské orechy, banán, jablko

Prečo si telo pýta viac cukru?

Počas experimentu navštívil odborníčku a dietologičku Marlu Bosmaovú, ktorá mu vysvetlila, ako naše telo narába s cukrom a prečo si ho pýta stále viac. Upozornila na to, že sladké jedlá nás robia závislejšími. Pri stúpaní hladiny cukru v krvi pracuje inzulín a snaží sa ju znížiť. Potom chce však ešte viac cukru.

"Cukor potrebuje vitamíny, preto ste unavený. Alkohol robí to isté. Mnoho potravinárskych výrobkov sa objavili na trhu len za posledných 30 rokov. Jedlo tak máte k dispozícii na každom rohu," upozorňuje dietologička.

Sacha bol zvedavý, ako by vlastne malo vyzerať zdravé stravovanie a čo by sme mali jesť.

"Zeleninu, ovocie, chlieb s vysokým podielom vlákniny. Nenasýtené tuky sú veľmi dôležité pre naše srdce. Ľudia sa boja tuku, no tie nenasýtené sú zdravé. Mali by sme konzumovať olivový olej, tučné ryby, orechy a raz za čas trochu alkoholu. Menší pohárik vína alebo piva neublíži," objasňuje odborníčka na výživu.

Zvládol to!

Sacha sa snaží diétu dodržiavať na sto percent, no ukážu sa situácie, ktoré ho preskúšajú, či naozaj vydrží. Prvou je návšteva kina s kamarátmi, kedy odoláva pivu a pukancom, nakoniec sa rozhodne pre fľašu vody. Párty u jeho kamaráta sa skončí donáškou pizze, no on si zvolí šalát. Zvládol to! Po 25. dni sa vo videu pochváli, že už nemá také chute.

"Práve raňajkujem a toto je prvýkrát, čo nechcem sladké jedlo v dopoludňajších hodinách. Navyše, lepšie sa mi vstáva a mám energiu na rozdávanie. Nemyslel som si, že to prinesie takú veľkú zmenu, čo sa týka môjho tela, " povedal nadšený Sacha.

Aké výsledky dosiahol?

Bol príjemne prekvapený, keď zistil, že schudol, jeho krvný tlak sa znížil (na začiatku mal 135/75, teraz 125/75) a po vysokom cholesterole ani stopy (z hodnoty 4,6 sa dostal na hladinu cholesterolu 4)!  Dokonca sa mu znížila aj hladina cukru v krvi.

"Začiatok bol veľmi ťažký. Ale nakoniec som podstúpil detoxikáciu organizmu, cítim sa lepšie a určite by som do toho šiel znovu," povedal Sacha.

Čítajte tiež: Po tomto dáte fastfoodu raz a navždy stopku: Čo sa stane v priebehu hodiny, keď zjete hamburger!

2015-10-08 22:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: metro.co.uk, lifehunters.tv

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia