Zbytočná smrť ženy: Toto vám vyrazí dych, za všetko mohla len jej mladosť!

Stery na zistenie rakoviny krčka maternice by od budúceho roka mali podstúpiť ženy až po 25 roku života.
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-25 11:30:00

Mala všetko, čo si žena môže priať. Rodinu, ktorá ju milovala, priateľa, ktorého si onedlho mala vziať. Radosť v živote jej robil ročný syn, práca s deťmi bolo to, čo napĺňalo jej srdce radosťou. Napriek tomu o svoj život prišla. Kvôli zákonu.

Rachel Sarjantsonová pochádzala z mestečka Blackpool. V mladom produktívnom veku jej zistili rakovinu krčka maternice. Už vtedy jej život spríjemňoval 20-mesačný syn Ronnie a priateľ Karl Hyde, ktorého si chcela vziať. Nestihla to. Zomrela, keď mala 24. Jej život predčasne ukončila rakovina krčka maternice. A to len preto, lebo podstúpila stery neskôr, ako mala! Bola spočiatku odmietnutá a nemohla absolvovať vyšetrenie, keďže mala len 24 rokov. Stery totiž môžu podstúpiť všetky ženy od 25 rokov a vyššie.

Ako sa nechali počuť experti na zdravie v tejto krajine, robiť screening na zistenie tohto typu rakoviny má viac nevýhod ako výhod a mnoho žien má falošne pozitívne výsledky.

Hovorca z Public Health England tvrdí, že skríning žien vo veku pod 25 rokov môže narobiť viac škôd ako úžitku.

"U žien pod 25 rokov dochádza k zmenám v maternici. Ak by podstúpili screening, výsledok by mohol byť pozitívny a  vyhodnotil by to ako abnormalitu, teda rakovinu krčka maternice, pritom pravda je iná. Rakovina krčka maternice je navyše v tomto veku veľmi vzácna," dodal expert na zdravie.

Kolotoč liečby začal pred rokom 

Výsledky boli abnormálne, preto si ju jej gynekológ zavolal a oznámil jej, že má rakovinu. Vtedy sa začal boj o život, ktorý bohužiaľ skončil smutne. V septembri minulého roka podstúpila hysterektómiu, rakovina sa však rozšírila do lymfatických uzlín, preto koncom minulého roka podstúpila ožarovanie.

Po tom, čo jej lekári povedali, že rakovina je preč, jej život bol aspoň na chvíľu normálny. V apríli však lekári tento pokoj narušili správou, že rakovina je späť.  Podstúpila dve sedenia chemoterapie, jej organizmus tento nápor nezvládal a jej telo bolo príliš slabé. Koncom júna ju hospitalizovali a v auguste previezli do Trinity Hospic, kde aj zomrela.

Milovníčka detí aj života

Predtým, ako sa o svojej diagnóze Rachel dozvedela, pracovala ako opatrovateľka v detských jasliach. Spolu s ňou sa o deti starala aj jej sestra Zoe. Svoj život zasvätili deťom, prispôsobovali im celý svoj čas. Rachel to isté robila so svojím synom. Ten mal iba 8 mesiacov, keď u nej prepukla choroba. Aj napriek ťažkostiam mu bola dobrou mamou, dokonca mu dávala prednosť aj pred chemoterapiou. Plánovala si dokonca každú dávku, dokonca aj tú, ktorú mala podstúpiť v deň synových narodenín. Musela ísť ráno, pretože večer predsa musia mať oslavu. Inak to byť proste nemohlo.

Vek by mal byť dôležitý 

Celá  jej rodina sa teraz snaží docieliť jediné – znížiť vekový limit, kedy sa robia preventívne stery na zistenie rakoviny krčka maternice. Preto, aby ženy nezomierali v tak mladom veku ako bola Rachel. Ak by totiž lekári podchytili chorobu skôr, Rachel tu ešte mohla byť. Pritom je toto vyšetrenie jednoduché a dokáže zákernú chorobu objaviť v pomerne skoršom štádiu. 

Čítajte tiež: Na dovolenku môžete spomínať dlho, nie iba v dobrom: Nezabúdajte na ochranu, inak vám hrozí toto!

Fotogaléria

2015-08-25 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, blackpoolgazette.co.uk, thesun.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia