Toto všetko nosíme so sebou do bytu: Prečo by sme nemali chodiť doma obutí!

Niekedy si ani neuvedomujeme, čo za baktérie môžeme priniesť na svojich podrážkach.
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-31 06:00:00

Baktérie na nás číhajú na každom kroku. V práci, po ceste domov, i samotný príbytok nikdy neudržíme bez jedinej baktérie. Ak by ste vedeli, čo všetko nosíme na podrážkach topánok, pustili by ste návštevu obutú do domu či bytu?

Istá štúdia, ktorú vypracovali vedci z The University of Houston hovorí o tom, že až 40 % všetkých sledovaných domácností v oblasti vstupných dverí boli kontaminované baktériou, ktorá nesie názov Clostridium difficile. To, že sa dostanú na podrážky našich topánok a my ich zanesieme do domu, je len otázka času.

Nositeľmi spór baktérie je predovšetkým trus rôznych zvierat, vrátane vtákov. Najlepšou prevenciou, ako znížiť výskyt nákazy, je prezúvať sa vonku, pred vstupnými dverami.

O akú baktériu ide?

Baktéria vytvára spóry, ktorými sa dostane ľahšie do nášho organizmu. Je schopná prečkať nepriaznivé prostredie a tam, kde ju zanesiete, dokáže aj vydržať niekoľko mesiacov.

 „Clostridium difficile je grampozitívna sporulujúca baktéria, ktorá sa vyskytuje bežne v prírode, v povrchových a odpadových vodách. Toxikogénne kmene produkujú toxíny A (enterotoxín) a B (cytotoxín). Toxíny vyvolávajú poškodenie sliznice čreva, “ povedala pre Vysetrenie.sk hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Iné zdroje infekcie

Podľa nej však zdrojom infekcie môže byť aj výrobok z mäsa či domáce zvieratá. Častejšie ako doma sa však touto baktériou môžete nakaziť v nemocnici. Pravdepodobnosť, že sa pacient infekciou nakazí, závisí od faktorov ako:

  • Dĺžka hospitalizácie.
  • Vek.
  • Stav imunitného systému.
  • Závislá je aj od lokálnej epidemiologickej situácie. 

Ako sa ochorenie zapríčinené touto baktériou prejavuje? V najhorších prípadoch dochádza k úmrtiu pacienta.

„Črevné postihnutie sa môže prejaviť niekoľkými hnačkovitými stolicami, bez celkových príznakov a po vysadení antibiotík dôjde väčšinou k spontánnej úprave. V závažnejších prípadoch sa vyskytujú objemné vodnaté páchnuce stolice s prímesou krvi alebo hlienu, ktoré sú sprevádzané celkovými príznakmi, ako sú vysoké teploty, schvátenosť, bolesti brucha. Dehydratácia a rozvrat vnútorného prostredia môže viesť až k šokovému stavu, čo môže viesť až k úmrtiu,“ dodala Lenka Skalická.

Hlásenie prípadov, kedy sa pacient nakazil touto baktériou je povinné.

„V roku 2014 bolo v SR hlásených 1 116 črevných infekcií spôsobených C. difficile.  848 prípadov bolo hlásených ako nozokomiálna enterokolitída zapríčinených C. difficile (10,03% zo všetkých hlásených nozokomiálnych nákaz v r. 2014).  Hlásené bolo jedno úmrtie na diagnózu Enterokolitída zapríčinená Clostridium  difficile u 77 ročnej ženy, “ dodala Skalická. 

Enterokolitída, ktorou žena trpela patrí do skupiny bakteriálnych črevných infekcií. Spôsobila ju baktéria Clostridium difficile, ktorá je rezistentná proti väčšine antibiotík. Toto ochorenie však paradoxne vzniká v súvislosti s liečbou antibiotikami. Ak sa ochorenie prejaví, väčšinou je to medzi štvrtým až deviatym dňom od nasadenia antibiotickej liečby. 

Čítajte tiež: Klíma vás môže pripútať na lôžko: Toto ste o najobľúbenejšom pomocníkovi proti horúčave nevedeli!

2015-07-31 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, healthywildandfree.com, womenshealthmag.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia