Najznámejší a najobľúbenejší liek ako smrteľne nebezpečná zábavka: Po tomto sa naň budete pozerať inak!

Pozor na množstvo liekov, ktoré prehltnete!
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-29 15:05:00

Napriek tomu, že je účinný a bezpečný proti horúčke a bolesti, zabíja! Na prvý pohľad neškodný liek sa stal stredom záujmu u mladých ľudí, ktorí s ním experimentujú a ohrozujú svoj život. Skúšajú, aké množstvo paracetamolu zvládnu prehltnúť a o svoje "zážitky" sa delia s ostatnými!


Smrteľná výzva

Málokto si uvedomuje, ako veľmi nás ovládajú sociálne siete. Aspoň čo sa týka teenagerov a mladých ľudí, ktorých neraz hlúpe výzvy stoja život. Primárna funkcia sociálnych sietí je už preč, dnes sú v popredí nebezpečné výzvy! Jednou z nich je tzv. Paracetamolová výzva (Paracetamol Challenge). Mladí ľudia užijú nadmerné množstvo tohto lieku na základe sociálnych sietí a nezabudnú sa s ostatnými podeliť o svoje skúsenosti, z ktorých až zamrazí! Táto výzva si už totiž vyžiadala nejeden mladý ľudský život...

Jeden školák v Ayrshire bol prijatý do nemocnice po užití nadmerného množstva paracetamolu.

Všetko oľutoval, preto varuje ostatných na sociálnej sieti: "Nezapájajte sa do tejto výzvy! Paracetamol vám môže spôsobiť zlyhanie pečene, obličiek..a smrť."

Iný mladý muž napísal, že jeho sestra zomrela po prijatí veľkého množstva liekov.

Ďalší tínedžer síce dopadol lepšie, no vo svojom veku má obrovské zdravotné problémy: "Mám poškodenú pečeň a to mám len 18 rokov. Môže za to predávkovanie paracetamolom. Najhoršia bolesť, akú som kedy pocítil na vlastnej koži v mojom živote. Nerobte to!"

Šialenej zábavke podľahla aj mladá Charlotte, ktorá na to doplatila. Jej matka teraz varuje tínedžerov, aby s touto zábavkou skončili a zároveň upozorňuje rodičov, aby sa so svojimi deťmi viac rozprávali o potencionálnom nebezpečenstve užívania paracetamolu. Ide o liek, ktorý sa nachádza snáď v každej domácej lekárničke, preto je dôležité vedieť o možných vedľajších účinkoch.


Najpoužívanejší liek ako uľavovač od emócií: Nové odhalenie, ktoré vás šokuje!


Koľko tabletiek ešte neublíži?

Paracetamol je látka, ktorá sa nachádza v známych liekoch ako Coldrex, Paralen či Panadol. Poskytujú prvú pomoc, ak máme bolesti či horúčku. Tento účel však splnia len vtedy, ak je prijaté správne množstvo! Pri nadmernom užití hrozia nepríjemné vedľajšie účinky - zažltnutie kože, či krvácanie a zlyhávanie pečene.

Maximum je osem 500 mg tabliet za deň, čo zodpovedá 4 g paracetamolu. Mnoho ľudí napriek tomu stále nevedia, koľko tabletiek je už príliš a nemajú prehľad o tom, koľko ich v priebehu dňa či dní užili. Zistili to vedci z Edinburgu, ktorí sa zamerali na prípady zlyhania pečene. U pätiny pacientov došlo k poškodeniu orgánov po predávkovaní paracetamolom. Doktor Simpson z Edinburgu varuje, že nadmerné množstvo tejto látky sa hromadí v pečeni a spôsobuje poškodenie. Stačí 7 - 10 g paracetamolu, ktoré vedú k úmrtiu. U detí sú to len 3 gramy!

Predávkovanie je oveľa ľahšie!

Málokto si uvedomuje, aké je ľahké sa predávkovať paracetamolom. Dokonca nebezpečenstvo hrozí aj tým, ktorí sa držia odporúčaných dávok. Rôzne kombinácie niekoľkých tabliet Paralenu alebo Panadolu na bolesť hlavy, kĺbov a svalov pri viróze a jeho doplnenie nápojom Coldrex na celkovú úľavu sa môže skončiť fatálne. V oboch sa totiž nachádza účinná látka paracetamol, preto je predávkovanie ľahšie, než si myslíte!

Na lieky sa mnohí spoliehajú, no o paracetamole sa začína hovoriť ako o lieku, ktorý nie vždy vyrieši zdravotný problém.Časopis zverejnil minulý rok prácu, podľa ktorej je paracetamol nevhodný na bolesť chrbta v kížovej a bedrovej oblasti. Údajne nemá väčší účinok ako placebo. Preto by v tomto prípade nemalo ísť o liek prvej voľby... Aspoň čo sa týka týchto bolestí...

Čítajte tiež: Je to potvrdené: Pravý dôvod, prečo by ste nemali brať lieky na chrípku!

2015-06-29 15:05:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, theguardian.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia