Prelomový objav, ktorý zachráni ľudské životy: Smrteľné ochorenie odhalia lekári s niekoľkoročným predstihom!

Zachráni nás pred rakovinou nový objav vedcov?
Zdroj: thinkstock.com
2015-05-05 06:00:00

Stretáva sa s ňou takmer každá slovenská rodina. Diagnóza rakovina. V mnohých prípadoch dokáže človeku vziať to najdôležitejšie - život. Je tu však nová nádej! Lekári údajne dokážu predpovedať rakovinu s 13-ročných predstihom. V tele človeka sa totiž dejú zmeny, ktoré sú viditeľné a dnes už spojené s vývojom tejto zákernej choroby.

 

Vedci z Harvardu a Northwestern University prišli so zaujímavou štúdiou. Tá hovorí, že malé ale viditeľné zmeny na teloméry, zakončení chromozómu, ktorý chráni DNA, môžu indikovať rakovinu.

Zmena prináša ochorenie

Teloméry sú vo vývojom štádiu rakoviny menšie, vyzerajú staršie než by mali a sú kratšie. Skracujú sa až do prepuknutia rakoviny až nakoniec úplne prestanú rásť. Pri pozorovaniach sa u všetkých jedincoch s týmito zmenami preukázala rakovina!

Spojitosť medzi skracovaním telomérov a prepuknutím rakoviny si uvedomuje Dr. Lifang Hou, vedúci autor štúdie. Standfordská univerzita nadviazala na toto zistenie projektom, ktorý by mal pomôcť ľudom so zmenami telomérov. Skúmajú totiž, ako by sa dal obnoviť ich opätovný rast.

Ovplyvní poistné?

„Problém“ v tomto prevrate vidia najmä poisťovne. Matt Sanders, ktorý má vo firme nastarosti poistné produkty, pre Telegraph.co.uk povedal:

„Ak by testy ukázali 100-percentnú pravdepodobnosť (rozvoja rakoviny, poz.red.) v priebehu určitého počtu rokov, mohlo by to mať vplyv na poistné.“

Ako ekvivalent ponúkol situáciu s poistením domácnosti vo vysoko rizikovej oblasti, kde sa kradne. Ak by však tieto testy dokázali diagnostikovať rakovinu skôr a slúžili by ako prevencia, poistné by sa mohlo znížiť.

Liek na rakovinu? 

Vedci skúmali počas 13 rokov takmer 800 osôb, pričom u 135 diagnostikovali rôzne druhy rakoviny. Teloméry ľudí s rakovinou vyzerali o 15 rokov staršie ako teloméry u zdravých ľudí. Čím starší je človek, tým kratšie sú jeho bunky. Proces skracovania buniek vychádza z ich delenia, ktoré sa deje v našom tele. Naproti tomu, rakovinové bunky sa delia a rastú rýchlejšie. Vedci preto predpokladali, že automaticky príde k zničeniu takejto bunky. Mýlili sa.

„Zistili sme, že rakovina je schopná zniesť skracovanie buniek a ďalej sa šíriť v tele,“ dodal Dr. Hou.

Spolu s celým tímom dúfa, že prídu na to ako sa rakovina vyrovnáva s bunkami a že spoločne nájdu spôsob ako takéto bunky zničiť bez toho, aby poškodili tie zdravé. 

Čítajte tiež: Temná stránka zeleniny: Málokto vie o tom, že môže byť pre nás nebezpečná!

2015-05-05 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk, hngn.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia