Zachráňte si život: Trik, čo robiť, keď vám zabehne a nikto nie je nablízku!

Pri konzumácii jedla alebo pití tekutiny vám môže ľahko zabehnúť, dávajte si pozor!
Zdroj: Thinkcstock.cz
2015-05-04 06:00:00

Dýchacie ťažkosti alebo dokonca šok následkom z fóbie zo zadusenia! Aj to sa vám môže stať pri vychutnávaní jedla. Čo však robiť, keď vám kúsok jedla zostane v hrdle a nie je nikoho, kto by vám pomohol? Zachráňte si život jednoduchým trikom!

Bežné spôsoby, ako si pomôcť

Určite sa vám to už niekedy stalo. S chuťou ste sa pustili do jedla, až vám zrazu zabehlo! Čo teraz? Ak niečo vdýchnete, spustí sa obranný reflex tela, čo sa prejaví ako záchvat kašľa. Zľakli ste sa, že nemôžete dýchať a snažíte sa to zapiť vodou. Keď nepomáha, našťastie máte vedľa sebe niekoho, kto vám pomôže. Osvedčeným spôsobom, ako uvoľniť zabehnuté jedlo v hrdle je pobúchanie po chrbte. Údery otvorenou dlaňou z malej vzdialenosti rovno medzi lopatky sú najznámejšou pomocou. Alebo k vám pristúpi partner, obchytí vás rukami a spojenými dlaňami chytí brucho tesne nad pupkom. Prudko stlačí alebo vás nadvihne, aby vám uvoľnil dýchanie. Aj to sú nebežnejšie spôsoby, po ktorých sa vám zaručene uľaví.

Vyskúšajte účinný trik!

Horšie je to však v prípade, ak ste úplne sami a  prekážka v hrdle je rovnako veľká ako priemer dýchacích ciest. Vtedy sa vám do organizmu nedostane vzduch a vy chytíte paniku. Čo teraz? Ťažko sa dokážete upokojiť, no zachovajte duchaprítomnosť! Je tu totiž spoľahlivý manéver, po ktorom vám bude hneď lepšie.


Časované bomby, o ktorých zrejme netušíte: Toto jedlo nepatrí do mikrovlnky!


Kľaknite si na kolená a zaujmite polohu na urobenie kliku. Náhle posuňte ruky dopredu tak, že spadnete na brucho a hrudník. Tak dôjde k uvoľneniu uviaznutého kúsku jedla! Ak sa vám nepolepšilo, rýchlo to zopakujte. Pre lepšiu predstavu, pozrite si nižšie priložené video, kde zdravotník z Colorada Jeff Rehman ukazuje techniku na záchranu od udusenia.

Aj keď ide o účinný trik, no nie každému pomôže. Určite by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, príliš obézni ľudia a deti. U ostatných by však mal pomôcť!

Snáď sa nikto nedostane do situácie, kedy by musel aplikovať uvedenú techniku. Človek však nikdy nevie, preto nie je na škodu pamätať si ju.

Čítajte tiež: A vraj zdravá potravina: Odvrátená strana tmavej čokolády s vysokým podielom kakaa!

2015-05-04 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Youtube, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia