Tajomstvo o obľúbenej ružovej tabletke odhalené: Takto v skutočnosti potláča bolesť!

Ibuprofen je výborným liekom na bolesti.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-14 06:00:00

Mnohí hľadajú v ružovej tabletke spásu pre každú bolesť. Bolesť po zranení, po prehýrenej noci, pri ženských problémoch. Ako však tento zázračný liek funguje?

Ibuprofen má už viac ako 50 rokov

História tohto lieku sa začala písať v Anglicku na začiatku 60-tych rokov. Liek pôvodne určený na ranné opice vzišiel z nápadu pána Stewarta Adamsa, ktorý spolu s kolegami založili Boots Company. Patentovať si liek dali v roku 1961. V tomto období ibuprofen pomáhal aj ako liek na artritídu. Ocenenie Queen´s Award for Technical Achievemnt získali tvorcovia za vytvorenie lieku v roku 1987.

Ako naozaj funguje?

Do procesu vzniku bolesti a jej následného utlmenia vstupuje niekoľko hlavných „hrdinov“.

V prvom rade je to enzým cyklooxygenáza, ktorá je svojimi účinkami dôležitá nie len pri vzniku a tlmení bolesti. Chráni steny žalúdka, preto jej časté tlmenie spôsobuje rôzne zdravotné problémy. Cyklooxygenáza produkuje mediátory bolesti. Tie sú v tomto procese zodpovedné za podporu zápalovej reakcie a oznamujú telu, že niečo nie je v poriadku. A potom sú tu známe utišujúce lieky ako ibuprofén či aspirín. Ich hlavnou úlohou je najmä zlepšenie stavu nášho tela, predovšetkým však blokovanie cyklooxygenázy. Tým sa stlmí produkcia mediátorov bolesti a bolesť pominie.

Nadmerné konzumovanie takýchto liekov síce vylieči bolesť, na druhej strane mu vo výraznej miere škodí. Cyklooxygenáza dôležitá pri správnom vývoji srdca dieťaťa či pri správnom priebehu pôrodu.

Načo si dávať pozor

Preháňať to s utišujúcimi liekmi by nemali ani zdraví ľudia, pozor si dávajte najmä v prípade, ak máte astmu či inú alergiu, ak ste v očakávaní alebo ak sa o dieťa pokúšate. Na pozore by sa mali mať srdciari či ľudia trpiaci na problémy s krvným tlakom, seniori nad 65 rokov.

Vie váš lekár o užívaní ibuprofénu? Rozhodne by mal. Je totiž vedecky dokázané, že nesprávna kombinácia liekov, dlhodobé „liečenie sa týmto liekmi môže viesť k trvalému poškodeniu zdravia, niekedy až k smrti. Nedávna štúdia na Copenhagen University Hospital ukázala, že ak človek prekonal srdcový infarkt či chorobu spojenú so srdcom a zároveň ďalej užíva ibuprofen, riziko druhého srdcového infarktu je oveľa vyššie.   

Čítajte tiež: 

Aspirín dokáže divy: Prekvapuje svojim účinkom!

Pozor na lieky proti nachladnutiu či bolesti: Môžu vážne poškodiť vašu pečeň!

Zbavujete sa bolestí hlavy tabletkami? Pozor - môžu váš stav ešte zhoršiť!

2015-04-14 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicalnewtoday.com, azcentral.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia