Najznámejší liek ako nebezpečný priateľ? Po tomto zistení doberiete poslednú tabletku!

Zdroj: thinkstock.com
2015-03-05 20:05:00

Prípravky obsahujúce paracetamol patria medzi najobľúbenejšie lieky hojne užívané proti bolesti, ktoré má doma takmer každý. Najnovšia štúdia však upozorňuje, že tieto, na prvý pohľad, bezpečné lieky môžu niekedy spôsobiť viac škôd ako úžitku!

Čo urobíte ako prvé, keď máte bolesti? Jednoducho siahnete po domácej lekárničke a užijete liek, ktorý by vás zbavil zdravotných ťažkostí. Na to poslúži napr. paralen či panadol, ktoré obsahujú účinnú látku paracetamol. Aj keď je určená na liečbu, niekedy môže spôsobiť pravý opak!

Riziko predčasnej smrti?!

Rozsiahla štúdia varuje, že denné užívanie paracetamolu by mohlo zvýšiť riziko srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a predčasnej smrti. Bolo zistené, že tí pacienti, ktorým boli predpísané vysoké dávky lieku proti bolesti na dlhšie obdobie, mali o 63 percent vyššiu pravdepodobnosť, že predčasne zomrú! Riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice môže byť u nich až o 68 percent vyššie a o 50 percent mali vyššiu šancu, že budú trpieť žalúdočnými vredmi alebo krvácaním.

Paracetamol je pritom lekármi považovaný za bezpečnejší ako aspirín, ktorý môže spôsobiť žalúdočné krvácanie a ibuprofen, ktorý sa zase spája s infarktom a mozgovou mŕtvicou.

Britskí vedci, ktorí sa pozreli na niekoľko štúdií, zahŕňajúcich 66-tisíc pacientov varujú, že riziká paracetamolu mohli byť podcenené. Podľa nich by mala byť vykonaná väčšia kontrola liekov s paracetamolom, aby sa zaistilo, že sú pre pacientov bezpečné. Paracetamol je podľa nich príčinou mnohých ochorení tým, že bráni pôsobeniu enzýmu v ľudskom tele s názvom COX-2.

Vedci z ústavu Leeds Institute of Rheumatic and Musculoskeletal Medicine sa pozreli na osem štúdií, ktoré obsahovali informácie o pacientoch a ich užívaní paracetamolu denne po dobu až 14 rokov. Tiež tam boli zahrnutí pacienti, ktorí užívali liek len občas a tí, ktorí vôbec.

Autor výskumu Philip Conaghan poukázal na to, že u väčšiny pacientov boli riziká veľmi malé, ale u tých, ktorý paracetamol užívali dlhšiu dobu trpeli neskôr chorobami, ktoré ich mohli zabiť!

“Mám trochu strach z toho, že paracetamol by mohol byť pri vysokých dávkach pri dlhodobom užívaní spojený s vedľajšími účinkami, o ktorých sme doteraz nevedeli,” priznal obavy Philip Conaghan.

Pritom pacienti užívajú dlhodobo patracetamol hlavne vtedy, keď majú artritídu alebo pri bolestiach svalov a kĺbov. Radšej by sa mali svojho lekára opýtať na inú alternatívnu liečbu, ako je napr. pravidelné cvičenie.

Aj naďalej účinný liek?

Podľa profesora Nicka Batemana sa i napriek uvedenému zisteniu môže paracetamol aj naďalej považovať za účinný liek.  

"Riziko je minimálne. Paracetamol je stále najbezpečnejšie analgetikum, ktoré je k dispozícii, a táto štúdia by nemala zabrániť v tom, aby ho pacienti prestali užívať,“ povedal profesor Nick Bateman, ktorý sa špecializuje na klinickú toxikológiu na univerzite v Edinburghu.

Paracetamol je jeden z najpoužívateľnejších liekov proti bolesti. Vo Veľkej Británii lekári rozdajú až 22,5-millióna predpisov každý rok, pričom po ďalších 200-milliónov balení si prídu ostatní do lekární. Približne 5 percent populácie užíva vysokú dávku paracetamolu v priebehu jedného roka.

S mierou

Všetko je však o dávkovaní. Ak budete dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené v príbalovom letáku, nemusíte sa ničoho báť. Aj keď máte vysokú horúčku, môžete bez obáv siahnuť po lieku s paracetamolom. Najlepšie je užiť ho len občas, keď vás trápia zdravotné problémy a nehltať tabletky na dennej báze. V opačnom prípade si zaťažujete organizmus a minimálne žalúdok si to všetko „zapamätá“...

2015-03-05 20:05:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: express.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia