Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ponorte sa do ríši snov už do jednej minúty: Metóda, vďaka ktorej ihneď zaspíte!

Viac ako tretina Slovákov má problémy so spánkom.
Viac ako tretina Slovákov má problémy so spánkom. (Zdroj: profimedia.sk)

Ľahnete si do postele a spánok neprichádza. Prevaľujete sa zo strany na stranu a nič. Zajtra predsa potrebujete byť fit! Dokonca ani počítanie ovečiek nezaberá. Čo teraz? Skúste novú metódu tzv. dýchací trik 4-7-8, vďaka ktorej zaspíte už do jednej minúty.

Ak sa snažíte zaspať, dôležité je správne dýchanie. Prízvukuje to doktor Andrew Weil z Arizony, propagátor metódy 4-7-8, ktorá si už získala mnohých priaznivcov!

Dýchací trik

Ako sa čo najskôr ponoriť do ríše snov?

Urobte nasledovné:

  • Nadýchnite sa nosom na 4 sekundy.
  • Potom zadržte dych na 7 sekúnd.
  • Nakoniec pomaly ústami vydýchnite na 8 sekúnd.

Nezhrýchľujte dych, vyhnite sa zrýchlovaniu počítania a taktiež by ste nemali celý proces prerušiť. Uvidíte, ako sa zrazu telo postupne uvoľní a zrelaxuje.

Táto technika spomalí srdcový tep a doslova stíši vašu myseľ, čo vám pomôže pri zaspávaní. Oceníte ju však aj počas dňa, keď vás čaká náročný výkon. Vďaka tomuto triku sa rýchlo upokojíte. Taktiež je vhodný i pri nechcem prebudení počas noci, keď neviete opätovne zaspať.

Funguje ako narkóza

Ak sa budete pri zaspávaní koncentrovať na vlastné dýchanie, upokojíte sa a usporiadate si myšlienky, ktoré vás rušia. Metóda 4-7-8 má vplyv na centrálny nervový systém a dokonca má aj mierne sedatívne účinky, ako tvrdia odborníci. Mnohí techniku prirovnávajú k "narkóze". Vnímate, ste bdelí a zrazu sa prebudíte a všetko je za vami. Noc, ktorá obvykle býva plná stresu a prevaľovania sa v posteli bez zažmúrenia oka, je fuč! Zrazu vás "víta" ráno a vy ste krásne oddýchnutí!

Stres ako zabijak spánku

Stres vo veľkom ovplyvňuje myseľ človeka. Stáva sa nielen psychickým, ale aj fyzickým problémom. Zvyšuje v krvi človeka adrenalín a dýchanie má potom človek rýchle a plytké. Vtedy zadržuje dych, pritom o tom ani nevie a má nedostatok kyslíku. Keď sa bude koncentrovať na vlastný dych, mozog odkloní myšlienky od iných tém, kotré by človeka rozrušili.

Rady pre dobrý spánok

Medzi základné požiadavky pre dobrý spánok patrí vhodný matrac, príjemné prikrývky a primeraná teplota. Najlepšie je pred spaním vetrať, stlmiť kúrenie a nastaviť v spálni ideálnu teplotu na 17 až 20 stupňov. Športovanie a cvičenie by ste mali skončiť najmenej tri hodiny pred spaním.

V spálni pred spaním vypnite televíziu a iné elektronické zariadenia. Ak vám pri zaspávaní vyhovuje tma, zakryte aj nepatrné zdroje svetla, ako je displej digitálneho budíka alebo ledky na prístrojoch. Ak znesiete na tvári spaciu masku, aj to je dobrá možnosť.

Spúšťač chorôb

Nespavosť trápi čoraz viac ľudí. Nedostatok spánku má za následok mnoho zdravotných ťažkostí, ako je porucha imunity, zvýšené riziko vzniku srdcových alebo duševných ochorení. Výskumy tiež potvrdzujú  súvislosť medzi poruchami spánku a vznikom depresie. Nepodceňujte poruchy spánku a dbajte na to, aby ste ho mali dostatok, inak ohrozujete vaše zdravie!

Trápi vás chrípka alebo prechladnutie počas noci? Pomôže vám liek Coldrex Nočná liečba, ktorá odstraňuje bolesti hlavy, bolesti v krku a svalové bolesti, znižuje horúčku a triašku, uvoľňuje upchatý nos, tlmí suchý dráždivý kašeľ, a tým pomáha zaistiť nerušený spánok.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9