Vyskúšali sme na vlastnej koži: Pravda o tom, či skutočne funguje chemický peeling! (1. časť)

Chemický peeling sa aplikuje na odlíčenú pleť, vatovou štetôčkou.
Zdroj: red
2015-01-27 12:30:00

Je vychvaľovaný do nebies. Údajne môžeme vďaka nemu omladnúť, ale i zlepšiť si aknóznu pleť. Navyše, keď sme zistili, že chemický peeling je najideálnejšie podstúpiť v zimných mesiacoch, bolo rozhodnuté. Vyskúšali sme ho na vlastnej koži!

O chemickom peelingu sme v redakcii čo-to vedeli ešte pred tým, než sme vstúpili do kliniky. S vedomosťami, že ide o ošetrenie pokožky nejakou kyselinou v určitej koncentrácii, ktorá zbaví našu pokožku odumretých buniek, sme nesmelo vkročili do dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR. Najprv sme sa o procedúre porozprávali s dermatologičkou a primárkou kliniky MUDr. Adrianou Tomekovou.

„Chemický peeling je rýchly a účinný postup k stiahnutiu pórov, zjemneniu jaziev, odstráneniu pigmentových fľakov, rejuvenizácii a regenerácií (omladeniu)  pokožky tváre, krku a dekoltu, ale tiež na chrbte. Trvá iba niekoľko minút a používa sa pri ňom peelingová zmes zo špeciálnych prípravkov s obsahom kyseliny glykolovej (AHA). Kyselina glykolová je prírodná látka získaná z cukrovej trstiny, používa sa v rôznych koncentráciách.  Chemický peeling má teda svoje nezastupiteľné miesto v komplexnej terapii a možno ho veľmi dobre kombinovať s radou ďalších metód ako omladnutie kože lasermi, výplne vrások, botulotoxín a pod. Aplikuje sa na odlíčenú pleť, vatovou štetôčkou,“ oboznámila nás na úvod MUDr. Adriana Tomeková.

Zmocnili sa nás menšie obavy

Po pravde, netušili sme, ako na ošetrenie zareaguje naša pokožka. S malou dušičkou a s obrázkami pred očami, na ktorých majú ženy červenú tvár z peelingu, ktoré sme videli na internete, sme sa na to pre istotu vopred spýtali dermatologičky.

„Každá pleť reaguje inak. Niektorá je slabo červená niekoľko minút po zákroku. A niektorá je výraznejšie červená asi hodinu po zákroku,“ povedala MUDr. Tomeková.

Lekárka nám následne povedala, že na našu tvár použije kyselinu v 30-percentnej koncentrácii.

„Lekár používa 20% - 70% koncentráciu kyseliny glykolovej. Nakoľko na vašej tvári neboli výrazne jazvy a ani pigmentácia, použili sme nižšie koncentrácie aj vzhľadom k citlivosti pokožky,“ vysvetlila nám odborníčka.

Kozmetický výrobok Bioderma Cicabio Lotion napomáha pôsobiť reparačne a upokojujúco na podráždené miesta, poškodenú a podráždenú kožu a na následky po menších operáciách a dermatologických zákrokoch. Navyše, podporuje hojenie a regeneruje pokožku, zmierňuje nepríjemné pocity a svrbenie!

Priebeh procedúry

Ľahneme si na lôžko a do parády si nás vezme kozmetička, ktorá nám odlíči tvár. Potom je všetko už v rukách dermatologičky. Po pleti prechádza vatovým štetcom, z ktorého vyteká kyselina. So zavretými očami si to po ťažkom pracovnom dni celkom užívame. Veď komu by sa nepáčilo, aspoň na chvíľu vypnúť a nechať niekoho iného, aby sa o vás postaral? Aby kyselina prenikla do pokožky, ešte chvíľu si poležíme. Po tom ju dermatologička zneutralizuje.

„Kyselina sa musí vždy zneutralizovať. Používame bikarbonát  sodný. Neutralizácia je potrebná, aby sa zastavil účinok kyseliny v pokožke,“ objasnila MUDr. Tomeková.

Všetko trvá približne 10 minút a my sa nestačíme čudovať! Do kliniky sme išli s tým, že v nej strávime aspoň pol hodinu. Pred odchodom sa pozrieme do zrkadla a čo to nevidíme? Žiadne vyrážky či červená pleť, ako sme si mysleli! Len niektoré časti tváre máme jemne začervenané! S prekvapením a nádejou, že by to bola skutočne zázračná procedúra sa lúčime s primárkou kliniky a dohodneme sa na absolvovaní celej kúry – 6 zákrokov, pričom odstupy medzi nimi by mali byť 7-10 dní. Nech je účinok čo najlepší a najviditeľnejší!

Kyselina už "pracuje"!

Opúšťame priestory kliniky s upozornením, aby sme si po hodine nezabudli pokožku natrieť krémom bez parfumov, ktorý ju upokojí a hydratuje.

Ak by sa krém aplikoval na pleť skôr, tak by sme zastavili antiaging účinok kyseliny. Môže sa dať hydratačný, prípadne polomastný krém a potom makeup,“ upozornila nás odborníčka.

Počas cesty domov cítime na pokožke, ako kyselina "pracuje". Jemné štipkanie a pocit natiahnutej a vyhladenej pleti je dôkazom toho, že sa už niečo deje... Už aby bolo po mesiaci a my sme sa mohli tešiť z krásnej pleti!

2015-01-27 12:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia