Keď červená nepristane: Ako sa zbaviť rozacey, ktorá zničí tvár i dušu?

Všímajte si kožné problémy a navštívte lekára!
Zdroj: thinkstock.com
2014-12-17 12:45:00

Milióny ľudí na svete trápi začervenanie tváre, kvôli ktorému ich mnohí odcudzujú a považujú za alkoholikov. Tiež nie sú ani hanbliví. V skutočnosti trpia kožným ochorením s názvom rozacea! Akým spôsobom sa stanovuje jej diagnóza?

Výrazne červená tvár alebo červený nos so zhrubnutou kožou. Čo si pomyslíte pri pohľade na takého človeka? Pravdepodobne, že je alkoholik alebo je jednoducho neistý a hanblivý. V skutočnosti trpí rozaceou, ktorá má takéto nepríjemné príznaky. Aj keď toto chronické zápalové ochorenie kože nie je smrteľné, emočne zasahuje pacienta, keďže viditeľne zasahuje tvár. Negatívne reakcie okolia spôsobia, že pacient trpí depresiami, vyhýba sa sociálnym kontaktom a utiahne sa. Otestujte sa na webe Cervenacervenej.sk, či rozaceou netrpíte aj vy! Ako sa tohto ochorenia zbaviť?

Diagnóza

Váš lekár môže stanoviť diagnózu rozacey pomocou vyšetrenia pokožky a otázok o vašich  symptómoch, anamnéze a spúšťacích faktoroch. Nezabudnite si na návštevu lekára vziať svoj záznamník príznakov a spúšťacích faktorov. Pomôže mu to pri identifikácii a posúdeniu závažnosti vašich symptómov.

Ako sa lieči?

Keďže sa symptómy rozacey medzi pacientmi odlišujú, liečba musí byť nastavená veľmi individuálne. Existuje mnoho rozličných typov liečby, ktoré sú dostupné pre rôzne typy rozacey a jej symptómy. V súčasnosti už existuje liek na lekársky predpis, ktorý môže pomôcť znížiť začervenanie tváre spôsobené rozaceou.

Okrem medikamentóznej liečby môžete pomôcť zredukovať vzplanutia rozacey tým, že sa vyhnete tomu, čo ju vyvoláva.

Vedci aktuálne vymysleli gél, ktorý po nanesení tváre pacienta s rozaceou na 12 hodín stiahne neželanú červeň. Pacienti tak môžu fungovať bez nepríjemných príznakov a môžu absolvovať stretnutia, pri ktorých je pre nich nevyhnutné nemať červenú tvár.

S čím by ste mali oboznámiť lekára?

Lekára oboznámte s akýmikoľvek symptómami v oblasti tváre, vrátane tých, ktoré nie sú viditeľné v čase návštevy ambulancie. Viditeľné príznaky zahŕňajú začervenanie tváre, červené hrbolčeky, viditeľné cievky, zhrubnutú kožu alebo podráždené oči. Príznaky, ktoré môžete pociťovať, zahŕňajú pichanie a pálenie, svrbenie, pocit napnutej kože, bolesť, pocit horúčavy alebo úzkosť.

Keďže rozacea môže výrazne ovplyvniť nielen vzhľad človeka, majte na pamäti, že je potrebné poskytnúť pravdivé a úplné informácie o tom, ako vaše problémy s pleťou vplývajú na váš osobný a pracovný život. Popíšte, aké sú vaše sprievodné pocity, aby bolo možné nastaviť ten najlepší liečebný plán.

Masť Herbacos na suchú a popraskanú pokožku regeneruje popraskanú pleť, prípadne pery, upokojuje podchladenú alebo prehriatu pokožku a podporuje hojenie jaziev a kŕčových žíl.

Otázky, ktoré môžete položiť lekárovi

  • Sú moje symptómy dôsledkom rozacey?
  • Ako môžem pomôcť predísť vzplanutiam rozacey?
  • Ako môžem vypozorovať spúšťacie faktory rozacey a ako sa im môžem vyhnúť?
  • Ktorý liek je pre mňa vhodný?
  • Mám aj iné zdravotné problémy; majú moje lieky na tieto ochorenia nejaký vplyv?
  • Ktorý spôsob starostlivosti o pokožku mi odporúčate?

Nezabudnite sa počas návštevy u lekára opýtať aj na akékoľvek iné problémy, ktoré sa v súvislosti s touto diagnózou môžu objaviť.

Aké otázky mi lekár môže položiť?

Lekár vám pomôže optimálne nastaviť odbornú starostlivosť a liečbu. Buďte pripravený/á odpovedať na nasledujúce otázky lekára počas vyšetrenia:

Kedy sa po prvýkrát objavili vaše príznaky rozacey?

Ako často sa u vás tieto príznaky objavujú?

Zvyknú byť vaše príznaky nepretržité alebo iba príležitostné?

Máte pocit, že by sa vaše problémy s pleťou zhoršovali po použití určitých druhov potravín alebo po či počas vykonávaní určitých aktivít?

Porozprávajte sa s lekárom ešte dnes

Keďže rozacea má tendenciu časom sa zhoršovať,  jej včasné odhalenie má veľmi veľký význam. Iba váš lekár môže posúdiť, či sú vaše príznaky naozaj dôsledkom rozacey. Dobrá správa je, že symptómy rozacey je možné zvládnuť dobre nastavenou liečbou a vyhýbaním sa spúšťacím faktorom.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o možnostiach vašej liečby – aj na liek, ktorý môže pomôcť eliminovať začervenanie tváre súvisiace s rozaceou.

Fotogaléria

2014-12-17 12:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia