Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viete, čo vlastne užívate? Takto sa vyrába populárna ružová tabletka!

Ako vzniká ružová pilulka?
Ako vzniká ružová pilulka? (Zdroj: thinkstock.com)

Zázračný ibuprofen alebo ružová pilulka je dnes najpoužívanejším liekom na tlmenie bolesti. Málokto však tuší, kde a ako sa vyrába! Výroba tohto známeho lieku je v susednej Českej republike už dlhé roky.

Ibuprofén bol pôvodne patentovaný v roku 1961 v Anglicku. Teraz je k dispozícii pod rôznymi obchodnými menami po celom svete. Bol pôvodne vyrobený na liečbu reumatoidnej artritídy, čo je zápalové ochorenie kĺbov, označované často aj ako autoimunitné. Okolo roku 1970 sa začal tento liek používať aj ako prostriedok na iné bolesti. Veľmi skoro sa stal populárnym a voľnopredajným liekom.

Každú hodinu 100-tisíc tabliet

Vedeli ste o tom, že tento liek sa vyrába v Dolných Mecholupech v Českej republike od 80. rokov? Za tie roky sa na ňom takmer nič nezmenilo. Charakteriztuje ho typická ružová farba, ktorá ho odlišuje od ostatných liekov. Každú hodinu sa na výrobnej linke vyrobí viac ako 100-tisíc tabliet! Ročne takto fabrika vyprodukuje asi 400-miliónov tabletiek.

Sterilný vzduch je základ

Pri výrobe lieku je potrebné, aby bol vzduch sterilný, čo znamená na 99,99 % čistý! Suroviny, ktoré sú potrebné na výrobu lieku sa najprv umiestňujú v špeciálnom sklade, kde sa triedia a vážia podľa prísnych kritérií. Jednu tabletku tvorí asi desať surovín, predovšetkým účinná látka Ibuprofenum, ale aj iné pomocné látky.

Zmes všetkých zložiek potrebných na výrobu lieku je zo skladu posunutá na granulovanie, kde sa spájajú jednotlivé suroviny. Tu sa používa metóda vlhkej granulácie. Výsledná zmes sa podobá mokrému granku. Po tomto procese nasleduje sušenie zmesi a sieťovanie. V tabletovacom lise dostávajú tabletky razidlom svoj ​​tvar.

Prečo má ružovú farbu?

Na konci výrobného procesu sa tabletky poťahujú látkou s typickou ružovou farbou. Zámerne bola vybraná takáto farba, keďže u ľudí vyvoláva psychologický účinok a prináša fyzický pokoj a utíšenie bolesti! Tiež pomáha rozlišovať jednotlivé lieky od iných druhov liekov a pacienti si ho tak lepšie zapamätajú.

Pozor na jeho nadmerné užívanie

Lekári na univerzite v Berne pri testoch na viac ako 116-tisícoch pacientoch zistili, že sa pri podávaní vysokých dávok ibuprofénu počas dlhej dob vyskytli trikrát častejšie kardiovaskulárne problémy, ako je napríklad mŕtvica. Takže s užívaním toho lieku opatrne a radšej si overte u odborníka správne dávkovanie a vhodnosť užívania.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9