Bez bolesti je svet ružovejší: Najpoužívanejší liek dokáže s vašimi pľúcami divy!

Ibuprofén dokáže omladiť pľúca a je účinný proti tuberkulóze!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-20 19:30:00

Milióny Slovákov sa upínajú k ružovej tabletke ako k poslednej záchrane, keď ich bolí hlava alebo majú zdravotné problémy s chrbticou. Jeho priaznivci tvrdia, že je najlepším liekom na tíšenie bolesti. Jeho využitie však bude zrejme širšie, ako doteraz!

Prirodzený proces ľudského starnutia so sebou prináša postupný pokles telesnej kondície. Zhoršuje sa okrem iného výkonnosť pľúc, ich kapacita sa zmenšuje – jednoducho sa opotrebovávajú sa a nefungujú tak, ako v mladosti. Ako postupne starneme, starnú aj naše pľúca.

Omladí pľúca

Je tu však liek, ktorý by mohol omladzovať pľúca! Tento zázračný účinok má údajne ibuprofen, ktorý okrem toho napomáha v boji s nebezpečným ochorením. I napriek existujúcim vakcínam je toto ochorenie stále temným zabijakom – reč je o tuberkulóze! V Európe pribudnú každú hodinu desiatky nakazených, z ktorých niektorí chorobe podľahnú.

Účinný proti tuberkulóze

Vedci z Ohia, na čele s hlavnou autorkou výskumu a docentkou imunity a mikrobiálnych infekcií na univerzite Joanne Turnerovou prišli na toto zaujímavé zistenie vďaka výskumu, ktorý realizovali na myšiach. Po dobu 2 týždňov im podávali liek, pričom myši boli rozdelené do dvoch skupín. V prvej boli myši, ktoré mali 18 mesiacov, čo zodpovedá približne 65-tim rokom človeka. Druhú skupinu tvorili 3-mesačné myši, zodpovedajúce mladému dospelému človeku. Odborníci sa nestačili čudovať tomu, čo sa stalo po 14-tich dňoch.

Zápalové bunky v pľúcach myší klesli až na úroveň mladších! Imunitné bunky v pľúcach starších myší účinne bojovali s baktériami tuberkulózy i so zápalom pľúc. Zaujímavé je, že ibuprofen nemal žiadny vplyv na imunitu a pľúca u mladších myší, no pľúca starších myší výrazne omladil a posilnil. Boli odolnejšie a fungovali oveľa lepšie, ako predtým.

„Veľmi málo vedcov sa zaoberá liečbou infekčných chorôb v starobe. Zmeny spojené so zápalom, ktoré sme videli v pľúcach boli síce malým nálezom, ale dôležitým poznatkom. Dôsledky sú skvelé. Teraz by sme mali byť schopní upraviť prostredie v pľúcach a zvrátiť zápal,“ povedala Turnerová.

Vedci však upozorňujú, že sa neodporúča užívanie tohto lieku pre účely zníženia zápalu. Ešte je potrebné spraviť viac výskumov, ktoré by potvrdili zistené účinky.

Netreba však zabúdať na to, že nesteroidné protizápalové lieky, medzi ktoré patrí aj ibuprofén,  sú symptomatické lieky, čo znamená, že odstraňujú prejavy, nie však samotnú podstatu ochorenia.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-20 19:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaltoday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia