Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zlozvyk, ktorý robíte každú chvíľu: Kvôli nemu sa neviete zbaviť akné a ekzémov!

Za vyrážkami môže byť nedostatočná hygiena rúk!
Za vyrážkami môže byť nedostatočná hygiena rúk! (Zdroj: thinkstock.com)

Neustále vás „prenasledujú“ nepekne vyzerajúce vyrážky či rôzne kožné zápaly? Staráte sa dôkladne o pleť, no napriek tomu kožné problémy nie a nie ustúpiť? Niekde robíte chybu.

Spomínate si, aký hygienický návyk vám rodičia už od detstva vštepovali do hláv? Aj keď si na najčastejšiu rodičovskú otázku, či sme si pred jedlom umyli ruky väčšina pamätá, stále je veľa ľudí, ktorí tak nerobia! Pritom nevedia, ako veľmi riskujú svoje zdravie.

Dlane sú najväčší zdroj baktérií, preto už od útleho detstva vedieme naše deti k častému umývaniu rúk. Je to hlavne kvôli prenášaniu infekčných ochorení. Pri nedostatočnej hygiene rúk môžu nastať rôzne zdravotné ťažkosti napr. tráviace či črevné problémy,“ upozorňuje dermatologička z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR MUDr. Adriana Tomeková.

Nevinné dotyky, ktoré ubližujú

Ak si neviete rady s nepríjemnými vyrážkami či inými kožnými prejavmi, v prvom rade je dobré vedieť, čo ich mohlo spôsobiť. Málokto by si myslel, že činnosť, ktorú robíme každú chvíľu a považujeme ju za samozrejmosť je za nepekným stavom pokožky!

„Množstvo kožných zápalov, aknóznych prejavov, ekzémov, dermatitíd a rôznych červených fľakov na pokožke často pochádza z nečistôt, ktoré si nevedomky zanášame znečistenými rukami hlavne na tvár. Denne sa jej bez toho, aby sme si to uvedomili, chytíme nespočetne veľa krát,“ prízvukuje MUDr. Adriana Tomeková.

Keď je situácia vážna

Dotyky tváre špinavými rukami môžu narobiť na pokožke doslova šarapatu. Nestačíme sa čudovať a zrazu máme čo do činenia s vážnymi zdravotnými problémami!

„Na rukách sa nachádzajú desiatky tisíc baktérií, ktoré si takýmto spôsobom pripustíme k telu viac, než by sme si mysleli. Na našej koži žijú aj baktérie zo skupiny stafylokokov. Tie môžu vyvolať aj vážnejšie zdravotné problémy. Obzvlášť nepríjemný a nebezpečný býva stafylokok aureus. Spôsobuje zápaly kože, ale aj ochorenia rôznych orgánov,“ povedala MUDr. Adriana Tomeková.

Umývať, umývať a umývať

Môžete sa príkladne starať o pleť a pravidelne ju čistiť. No ak nemyslíte na dostatočnú hygienu rúk, o krásnej pleti môžete len snívať.

„Pacientky vzdelávame v tom, ako si treba pleť čistiť a starať sa o ňu. Vždy však nezabudneme pripomenúť, že pravidelné čistenie nemusí stačiť v prípade, že nemyslíme na dostatočnú hygienu našich rúk. Mali by sme si ich umývať často, po príchode do práce (cestovanie MHD), hneď ako prídeme domov a určite vždy pred konzumáciou jedla. Ako prvú pomoc odporúčam mať vždy pri sebe dezinfekčný gél a vlhčené utierky,“ povedala MUDr. Adriana Tomeková.

Aktuálna téma

Dostatočná hygiena rúk je témou, ktorá sa snáď nikdy nevyčerpá. O to aktuálnejšia je práve v tomto období. Jednak kvôli včerajšiemu Svetovému dňu umývania rúk, ktorého cieľom bolo zvýšenie povedomia o význame správneho a hlavne pravidelného umývania rúk mydlom, ale aj začínajúcej chrípkovej sezóne. Dodržiavanie hygieny rúk je totiž jedným z najúčinnejších pravidiel, ako predchádzať chrípke.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9