Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neznesiteľné bolesti a neschopnosť pohybu: Je vojvodkyňa Kate v nebezpečenstve?

Kate Middleton má hyperemesis gravidarum.
Kate Middleton má hyperemesis gravidarum. (Zdroj: thinkstock.com)

V Kensingtonskom paláci sú všetci na pozore! Vojvodkyňa Kate Middleton trpí silnými nevoľnosťami! Je pripútaná na posteľ a nemôže sa ani pohnúť. Trpí ochorením, ktoré môže ohroziť nielen matku, ale aj dieťa.

Ide o ochorenie Hyperemesis gravidarum (HG), ktoré spôsobuje trvalé nevoľnosti a vracanie. Tento stav môže spôsobiť veľké schudnutie a dehydratáciu. Vojvodkyňa si prešla týmto ochorením už počas prvého tehotenstva, keď čakala Georga, ktorý nedávno oslávil jeden rok. Zdravotné ťažkosti začala pociťovať v 8 týždni tehotenstva, pričom trvať by mali do 12 týždňa.

Prežíva to veľmi ťažko

Ženy, ktoré tento stav prežili pri prvom tehotenstve, majú 80-percentnú pravdepodobnosť, že sa bude opakovať aj v budúcich tehotenstvách. Manželka princa Williama sa tak zaradila medzi ne. Závažnosť a trvanie príznakov sa pritom líšia u každej ženy. Kate ich prežíva veľmi ťažko. Kvôli silným bolestiam a neschopnosti pohybu prežíva tieto dni medzi štyrmi stenami v Kensingtonskom paláci, kde sa o ňu stará lekár. Zdravotný stav jej dokonca neumožnil vycestovať na Maltu, kde sa mala stretnúť s prezidentkou Marie-Louise Coleirovou. Nakoniec ju musel zastúpiť jej manžel princ William.

Čím si musí prejsť?

Hyperemesis gravidarum postihuje okolo 0,3 až 1,5 % tehotných žien. To zodpovedá približne 3,5 tehotenstvám na 1 000 tehotných žien.

Pre Hyperemesis gravidarum je typické:

  • Dlhšia a ťažšia ​​nevoľnosť a vracanie.
  • Úbytok na váhe.
  • Dehydratácia.
  • Nízky krvný tlak.
  • Bolesti hlavy.
  • Letargia.
  • Hromadenie toxínov v krvi alebo v moči (ketóza).

Vzhľadom k závažnosti ochorenia môže viesť dokonca až k hospitalizácii alebo k vzniku depresie. Nevoľnosť pritom môže byť vysiľujúca a môže mať negatívny vplyv na výživu ženy počas tehotenstva. Niektorými z uvedených príznakov môže trpieť aj Kate Middleton!

Vedci sa domnievajú, že deti, ktorých matky trpeli na toto ochorenie počas tehotenstva majú pravdepodobnosť nízkej pôrodnej váhy a nedostatok vitamínu K.

Existuje veľa hypotéz o tom, čo by mohlo byť príčinou Hypermesis gravidarum. Jednou z nich môže byť genetika, či hormóny.

Budú to dvojičky?

Budúce mamičky dvojičiek a viacerčiat trpia extrémnou nevoľnosťou a silnými pocitmi na zvracanie. Nevoľnosti pretrvávajú hlavne pri viac početnom tehotenstve, ktoré pretrvávajú často aj celé dni, zatiaľ čo pri tehotenstve s jedným dieťaťom je matke zle najmä ráno. Je dosť možné, že sa Kate bude preto tešiť z dvojičiek, keďže tomu nasvedčujú jej silné nevoľnosti. Na druhej strane, to sa predpokladalo aj pri jej prvom tehotenstve...

Kate neostáva nič iné, len to všetko vydržať. Snáď bude ona i jej dieťatko v poriadku. Ak by to bolo tak, ako v prípade prvého tehotenstva, jej zdravotný stav by sa mal čoskoro zlepšiť..

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9