Ženu takmer zabila obyčajná farba na vlasy: Neuveriteľné, akým peklom si prešla!

Farba na vlasy môže spustiť alergickú reakciu, dávajte si na to pozor.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-02 11:00:00

Túžba po krásnych vlasoch ju skoro stála život. Štyridsaťjedenročná Tina Littlewoodová má za sebou najdesivejší zážitok vo svojom živote, ktorý spôsobila obyčajná kozmetika. Tú s obľubou denne používajú milióny žien na svete!

Myslela si, že umiera

Tina Littlewoodová si kúpila v obchode obyčajnú farbu na vlasy. Chystala sa navštíviť svojho dvadsaťštyriročného syna vojaka Matta v Norfolku, takže chcela vyzerať výborne. Postupovala presne podľa návodu, ktorý sa nachádzal na škatuľke od výrobku, dokonca si pre istotu spravila test na pokožke, či nie je alergická. Keby však vedela, čo nastane po tom, ako si ju dá na vlasy, nikdy v živote by to už nespravila!

"Bolo to hrozné! V jednej chvíli som si myslela, že toto je môj koniec – umieram kvôli farbe na vlasy,“ spomína nešťastná Tina na svoj zážitok.

Nemohla otvoriť oči

Objavila sa u nej veľmi silná alergická reakcia. Po 20 minútach od nanesenia farby ju začala pokožka hlavy svrbieť. Stále sa to zhoršovalo, preto sa snažila Tina na to zabudnúť a išla si ľahnúť. Keď sa však ráno zobudila, bola v šoku!

"Svrbenie bolo tak intenzívne, že som nemohla otvoriť jedno oko. Pozrela som sa do zrkadla a moja hlava bola ako rugbyová lopta," povedala Tina.

Mala spálenú pokožku, veľké pľuzgiere a niekoľko dní nemohla otvoriť oči. Vtedy si pomyslela, že umiera. Jej manžel ju vzal k lekárovi, od ktorého dostala silné lieky. Nasledujúca noc bola pre ňu neznesiteľná.

"Môj vankúš bol plný hnisu, ktorý tiekol z hlavy. Mala som ho až za ušami. Bolo to nechutné," povedala Tina.

Ruky a nohy ju stále svrbia

Na druhý deň musela ísť okamžite do nemocnice. Lekári jej dali antibiotiká a iné silné lieky a dostala injekcie. O päť dní už dokázala otvoriť oči! Bola šťastná a svoje fotografie ihneď rozposlala priateľom na sociálnej sieti, aby ich varovala. Opuch jej síce zmizol, no doteraz ju vraj ruky a nohy stále svrbia. Po tejto nepríjemnej skúsenosti sa priznala, že radšej zošedivie, ako by si mala znovu farbiť vlasy.

Vraj je bezpečná

Výrobca farby na vlasy, ktorú použila Tina tvrdí, že jeho výrobky sú bezpečné a alergická reakcia vzniká len zriedkavo.

"Bezpečnosť ľudí, ktorí používajú naše výrobky, je pre nás  najdôležitejšou prioritou, takže nás dosť zaskočil tento prípad. Alergické reakcie sú veľmi zriedkavé a farby na vlasy prešli rôznymi výskumami, ktoré potvrdili ich bezpečnosť, keď sa používajú presne podľa pokynov.  Milióny žien bezpečne a úspešne používajú domáce vlasové farbivá aj niekoľkokrát ročne," povedal výrobca.

Alergií pribúda

Podľa dermatologičky MUDr. Adriany Tomekovej z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR je alergia na kozmetické výrobky čoraz častejšia a má vzostupný charakter.

"Veľmi často pokožka negatívne reaguje na parfumy, konzervačné látky a rôzne chemické prísady v kozmetických výrobkoch. Vo farbách na vlasy alergizujúco pôsobí najmä parafenyléndiamín alebo aj peroxid vodíka," povedala MUDr. Tomeková.

Dermatologička zároveň upozorňuje, aby sme s farbami na vlasy neexperimentovali. Ak plánujeme domáce farbenie, nesmieme zabudnúť na podrobné preštudovanie zloženia výrobku. Inak hrozí iritačná alebo závažnejšia kontaktná alergická dermatitída.

"V miernejšom prípade pri iritačnej dermatitíde pokožka minimálne svrbí alebo aj nesvrbí a postihnuté miesto je zafarbené doružova. Pri kontaktnej alergickej dermatitíde je pokožka výrazne červená, svrbí, niekedy až páli, je opuchnutá, často sú prítomné papulovezikuly, pľuzgieriky a neskôr aj mokvá. V chronickom štádiu sa vytvárajú suché chrasty a pokožka sa olupuje. V rámci terapie je vhodné podať antihistaminiká, lokálne kortikosteroidy, prípadne antibiotiká a iné. Dôležité je sa poradiť s dermatológom, niekedy aj s alergológom," dodala na záver MUDr. Tomeková.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Fotogaléria

2014-09-02 11:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia