Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vylieči známa ružová tabletka vašu dušu? Účinok lieku, ktorý nikto nečakal!

Ibuprofén vraj vylieči i duševné ochorenia!
Ibuprofén vraj vylieči i duševné ochorenia! (Zdroj: thinkstock.com)

Ibuprofén a aspirín patria medzi lieky, ktoré majú protizápalové účinky a tlmia bolesť. Medzi ľuďmi sú bezpochyby najobľúbenejšie, keďže sú lacné a ľahko dostupné. Údajne by mohli byť účinnými pomocníkmi v boji s depresiou!

Bežné lieky na duševné ochorenie

Vedci z University of Cambridge zistili, že zápal v tele môže spôsobiť depresie! Preto je možné, že aspirín či ibuprofén by mohli pomôcť trpiacim na toto duševné ochorenie. Aj jednoduché a bežné lieky, ktoré bojujú s infekciou a zápalom v tele by mohli poskytnúť lacnú a bezpečnú alternatívnu liečbu.

Výskumníci na univerzite prišli na to, že duševne chorí ľudia majú hyperaktívny imunitný systém, spôsobujúci trvalé úrovne zápalu. Podľa webového portálu Telegraph.co.uk imunitný systém vraj hrá dôležitú úlohu v oblasti duševného zdravia a zvyšuje riziko duševnej choroby.

Keď sú ľudia vystavení infekcii, napríklad chrípke alebo žalúdočným problémom, imunitný systém bojuje na odstránení infekcie. Počas tohto procesu imunitné bunky zaplavia krvný obeh ​​proteínmi, ako je interleukín-6 (IL-6), ktoré poskytujú marker indikujúci, či je prítomný zápal.

Dôležité je detstvo

Vedci odobrali vzorky krvi od 4 500 detí vo veku deväť rokov a mladých ľudí vo veku 18 rokov. Zistili, že u tých detí, ktoré mali vysokú úroveň proteínového markeru, bola takmer dvakrát väčšia pravdepodobnosť, že sa vyskytnú depresie alebo psychózy. To naznačuje, že zápal zohráva úlohu vo vzniku duševnej choroby. Vedci sa domnievajú, že chronická úroveň zápalu môže byť vyvolaná v dôsledku nežiaducich udalostí v detstve, ako je choroba alebo zranenie alebo dokonca nízka pôrodná hmotnosť.

"Zápal môže byť spoločný mechanizmus, ktorý ovplyvňuje aj naše fyzické a duševné zdravie. Je možné, že v ranom štádiu života nešťastie a stres vedie k pretrvávajúcim zvýšeným hladinám IL-6 a ďalších zápalových markerov v našom tele, ktoré zvyšujú riziko rady chronických telesných a duševných chorôb," upozornil profesor Peter Jones, vedúci katedry psychiatrie na univerzite v Cambridge.

To môže vysvetľovať, prečo cvičenie a dobrá strava znižuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca a cukrovky a zároveň zlepšuje náladu. Navyše, je známe, že ľudia s depresiou a schizofréniou majú oveľa vyššie riziko vzniku ochorenia srdca a diabetes.

Predchádzajúce štúdie na myšiach ukázali, že zápalové proteíny v čreve môžu dať signál mozgu cez blúdivý nerv (nervus vagus), ktorý prepája brucho s mozgom. Tento signál spúšťa produkciu interleukínu-6 v mozgu, ktorá znižuje hladiny "šťastného hormónu" serotonínu a podporuje vznik depresie.

Štúdia bola publikovaná v časopise JAMA Psychiatry a financovaný Wellcome Trust. Samozrejme, že je potrebné vykonať aj ďalšie štúdie, aby sme mohli naisto povedať, že sú účinnou liečbou proti depresii.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9