Holenie bez vyrážok nie je žiadny sen: Skvelé tipy, ako na hladkú pokožku!

Dajte zbohom nepríjemným vyrážkam po holení.
Zdroj: thinkstock.com
2014-08-17 07:00:00

Kto z nás má skutočne chĺpky jemnučké ako broskyňa? Zamatová pokožka je módnym trendom, ktorý hlavne u žien je a bude „IN“ v každej sezóne. Mnohokrát sa však za ňou skrýva veľa bolesti či dokonca nepríjemné kožné problémy. Vieme, ako sa zbaviť chĺpkov navždy a hlavne šetrne.


O svoje skúsenosti sa s nami podelila dermatovenerologička Zuzana Murárová z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

Dnes už máme X možností ako zatočiť s nežiaducimi chĺpkami. Každá metóda má, samozrejme, svoje výhody aj nevýhody.

„Chĺpky vo všeobecnosti môžeme holiť, strihať, vytrhávať alebo ich postupne natrvalo odstrániť  pomocou lasera alebo ultrazvuku", vysvetľuje MUDr. Murárová.

Obávaná folikulitída a zarastanie chĺpkov hrozí pri všetkých spomenutých metódach okrem laserovej a ultrazvukovej epilácie. Častý jav sprevádzajúci práve holenie je v skutočnosti zápal vlasových vačkov, ktorý sa prejavuje červenými bodkami až drobnými hnisavými vyrážkami. Pokožka nás páli, štípe, prípadne svrbí.

"Najohrozenejšie miesto je v oblasti bikín, pretože tam si pokožka ani opakovane nezvykne na žiletku. Postihnuté miesta môžu po čase spigmentovať, teda miesto okolo chĺpkov stmavne," upozorňuje MUDr. Murárová.

Hladká pokožka bez vyrážok a pigmentových fľakov

Laserová epilácia trvalo redukuje nežiaduce chĺpky.

Laserový lúč sa zachytí v koreni chĺpku a tepelnou deštrukciou ho zničí v aktívnej fáze rastu,“ prezrádza doktorka Murárová. 

Vy pocítite iba jemné pichnutie na povrchu pokožky.

„Diódový laser má vlastné chladenie, ktoré v momente, keď vystrelí lúč, pokožku aj podchladí. Okrem toho vám sestrička tesne pred zákrokom na miesto epilácie priloží vrecúško s ľadom, ktorý ho znecitlivie. Touto metódou sa vyhnete folikulitíde, ale aj pigmentovým fľakom, ktoré vznikajú pri častom holení,dopĺňa dermatologička.

Investícia do budúcna

Chĺpkov sa postupne zbavíte a tie, ktoré vám ostanú, budú rásť pomalšie a budú jemnejšie a bledšie.

Epilácia nie je jednorazová záležitosť. Laser zasahuje vlas len v aktívnej rastovej fáze, nie vtedy, keď je v pokoji alebo vypadáva. Počas jedného zákroku teda môžeme epilovať len isté percento chĺpkov,pripomína MUDr. Murárová.

Počet opakovaní je individuálny. Avšak potrebné sú minimálne 4 ošetrenia. Epilácia vám vydrží viac-menej celý život. Žiaden lekár vám však nezaručí, že budete bez chĺpkov na sto percent. Vždy ostane pár takých, ktoré pri zákroku nezasiahol. Preto je dobré chodiť raz za rok-dva na udržiavacie ošetrenie. Výsledný efekt za to určite stojí. 

Pre blondínky aj tmavovlásky

Doteraz bola väčšina laserov určená pre fototypy 2 a 3. Najnovší diodový laser zachytí aj svetlé chĺpky a je vhodný na všetky fototypy (1-6). Dajú sa ním odstrániť chĺpky na celom tele, vrátane tváre. Laserovú epiláciu na nohách môžete absolvovať aj keď máte kŕčové žily.

Známou pravdou je, že pri holení žiletkou sa zbavujete len viditeľnej časti chĺpka. Korienok ostáva nepoškodený. Chĺpky dorastajú tmavšie a pevnejšie. Pri holení v oblasti bikín žiletkou sa často zapaľujú korienky chĺpkov.

„Na podpazušie je však žiletka jedno z najprijateľnejších riešení. Vytrhávanie totiž môže na jemnej pokožke spôsobiť krvné podliatiny," radí MUDr. Murárová.

Ostávate verné klasickej žiletke? Máme pre Vás zopár tipov pre dokonalé a šetrné oholenie:

Tipy pri depilácii žiletkou

  • Depiláciu si nechajte na večer. Telu dáte čas na upokojenie a vstrebanie ošetrujúceho krému.
  • Pred holením si doprajte sprchu či kúpeľ. Póry sa vďaka teplej vode otvoria a pleť i chĺpky sú jemnejšie.
  • Presvedčte sa, že je podpazušie bez zvyškov deodorantu či antiperspirantu, predídete tak podráždeniu pokožky.
  • Vždy majte po ruke holiacu penu alebo gél. Obsahujú zvlhčujúce látky, vaše chĺpky zmäkčia a žiletka sa ľahšie kĺže.
  • Používajte čistú a ostrú žiletku. Jednorazové žiletky, síce, nemusíte vyhadzovať po prvom použití, ale po 3.-4. už patria do koša.
  • Žiletku za každým ťahom oplachujte.
  • Zvoľte správny smer. Odporúča sa prechádzať žiletkou v smere rastu chĺpkov, aby ste predišli podráždeniu, vyrážkam či zarastaniu chĺpkov. Ak vás podobné problémy netrápia, môžete si dovoliť ťahať žiletku v protismere rastu.
  • Po oholení si telo opláchnite studenou vodou a o pokožku sa dôkladne postarajte. Použite upokojujúci hydratačný krém, chladivý gél alebo detský púder.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-17 07:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: klinika Tomar

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia