Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nadmerné potenie nie je len estetický problém: Môže to byť choroba!

Ak sa nadmerne potíte, môžete trpieť chorobou.
Ak sa nadmerne potíte, môžete trpieť chorobou. (Zdroj: thinkstock.com)

Možno si poviete, že trošku potu ešte nikoho nezabilo. Život s hyperhidrózou, teda nadmerným potením však môže byť zložitejší ako život cukrovkára. Táto nepríjemná choroba môže viesť až k stavom úzkosti či k depresii. A riešenie je pritom jednoduché a dostupné. Pomôže botulotoxín.


Kedy ide o emocionálnu hyperhidrózu?

Hyperhidrózou trpia približne 3 % svetovej populácie. Príčin môže byť hneď niekoľko. Od chorôb ako je tuberkulóza, obezita, vysoký tlak, cez ochorenia štítnej žľazy až po menopauzu.

 „Ak trpíte nadmerným potením bez preukázania organickej alebo psychickej príčiny, je tu veľká pravdepodobnosť, že ide o emocionálnu hyperhidrózu (nadmernú tvorbu potu pri emóciách ako sú: stres, nervozita, strach, napätie, radosť),“ prezrádza MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

Ľudia postihnutí týmto ochorením sa často dostávajú do nepríjemných a stresových situácií.

„Mnohí sa preto radšej držia v úzadí a neveria si. Potenie sa tak stáva psychologickým problémom a môže viesť až k depresiám. Dá sa povedať, že priamo zasahuje do každodenného života postihnutých ľudí," upozorňuje doktorka Tomeková.

Kto vám pomôže?

V tomto prípade vám dokáže pomôcť dermatovenerológ. V úvode liečby zisťuje, odkedy sa potíte, či je to dedičné a či netrpíte nejakým ochorením. Na základe toho určí diagnózu a tiež stupeň prípadnej hyperhidrózy.

„V prípade tohto ochorenia rozoznávame tri stupne závažnosti. Ľahkú, stredne ťažkú a silnú hyperhidrózu, vysvetľuje MUDr. Tomeková.

Stupne hyperhidrózy

Ľahká hyperhidróza
Podpazušie, dlane a chodidlá sú veľmi často vlhké, v podpazuší sa tvoria škvrny na oblečení s priemerom cca 5-10 cm.

Stredne silná hyperhidróza
Na dlaniach alebo chodidlách sa nám tvoria kropaje potu a v podpazuší dosahujú škvrny na oblečení priemer 10-20 cm.

Silná hyperhidróza
Pot z nás doslova kvapká. Škvrny na oblečení mávajú v podpazuší viac než 20 cm v priemere. Odev je veľmi často prepotený aj na chrbte či v oblasti medzi nohami. Kropaje potu sa tvoria na dlaniach, chodidlách, chrbte, chodidlách, na nártoch nôh a chrbte ruky.

Aká by mala byť liečba?

Efektívnym a dostupným riešením je aplikácia botulotoxínu.

„Botulotoxín A je neurotoxín, ktorý je známy predovšetkým ako bojovník proti vráskam. Okrem toho však dokáže zablokovať a ochromiť aj potné žľazy,“ vysvetľuje doktorka Tomeková.

Vpichovať sa môže do podpazušia, dlaní, čela a chodidiel. V podstate preruší spojenie medzi svalmi a nervami. Jedno ošetrenie zmierni potenie a zápach na sedem až dvanásť mesiacov. Je to veľmi individuálne. Najdlhšie vydrží pod pazuchami, najkratšie na dlaniach.

Čo je jej výhodou?

Aplikácia botulotoxínu na rozdiel od chirurgického odstránenia potných žliaz nie je riziková a nesprevádza ju množstvo vedľajších účinkov, ako sú napríklad poruchy srdcového rytmu. Výhodou botulotoxínu je tiež zamedzenie takzvanému kompenzačnému poteniu, ktoré sa takmer vždy po nejakom čase objaví na inom mieste, a v plnej sile.

Zákrok je ambulantný a rýchly, miestami však nepríjemný, hlavne na dlaniach, kde sa nachádza najviac nervových zakončení. Efekt terapie začína od troch dní po aplikácii.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9