Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivá pravda o tom, čo je celulitída: Toto vás bude šokovať

Na celulitídu krémy nezaberajú.
Na celulitídu krémy nezaberajú. (Zdroj: profimedia.sk)

Celulitída je často označovaná ako „prekliatie žien“. Pomarančová koža, jamky, mäkká, hrboľatá. Aj to sú prívlastky týkajúceho sa tohto problému. Nevyzerá dobre, preto sa jej snažia ženy zbaviť všemožnými spôsobmi.

Celulitída je pojem, ktorý sa začal používať počas šesťdesiatych rokoch v európskych salónoch a SPA centrách. Opisoval vzhľad pokožky, ktorý pripomína jamky na ženských stehnách a zadkoch.

Mnohé ženy sú ochotné minúť aj stovky eur na rôzne ošetrenia a kozmetické výrobky, ktoré by ich zbavili estetického problému. Bohužiaľ, nie sú účinné.

Ženy nevedia, čo je to celulitída

Celulitída nie je v skutočnosti problém tuku, ale týka sa kože. Nemá nič spoločné s tým, koľko vážite alebo koľko kilogramov stratíte,“ upozornil dermatológ Howard Murad, MD pre portál Lifegooroo.com.

Ako sa ďalej uvádza, problém je údajne v tom, že ženy celkom nechápu, čo vlastne je celulitída a preto ani nemôžu vedieť, ako ju liečiť. Nekonečné úsilie, ktoré vynaložia na stratu hmotnosti, odbúravanie tukov a ošetrenie pokožky kozmetickými prípravkami, aby ju vyliečili, sú často úplne na nič.

Krém i liposukcia sú neúčinné

Je to krutá pravda, ale skutočne vám žiadny krém na svete nepomôže odstrániť na pohľad nepríjemné jamky. Kritici takýchto krémov dokonca tvrdia, že spôsobujú opuch, čím vlastne zmenia vzhľad kože. Nepomôže dokonca ani liposukcia. Tá môže vzhľad celulitídy len zhoršiť, keďže odstraňuje hlboké vrstvy tuku priamo pod kožou.

Môže za to svalová artrofia

Celulitída je vlastne spôsobená svalovou atrofiou, ktorá nastane, keď vrstva svalov zoslabne a oddelí sa od pokožky, takže neatraktívne tukové usadeniny sú vidieť. Avšak existuje spôsob, ako rozvrátiť tú to svalovú atrofiu.

Top 5 kľúčových faktov o celulitíde

1. Celulitídy sa nezbavíte pomocou krémov! Existujú desiatky prípravkov, ktoré sľubujú krásnu hladkú pokožku, no v skutočnosti nefungujú. Ba práve naopak. Niektoré môžu zhoršiť celulitídu! Krémy tak majú len jeden účinok – keďže sú drahé, spôsobujú prázdne vrecká. Na pohľad nepekné jamky na stehnách či zadku sú výsledkom vnútorného problému pod povrchom pokožky, preto s tým krémy nič neurobia.

2. Rôzne skrášľujúce SPA procedúry nefungujú. Môžu byť nebezpečné! Správy Amerického úradu pre kontrolu jedla a liekov (FDA) ukazujú, že takéto ošetrenia, ktorých účelom je znížiť príznaky celulitídy, spôsobujú jazvy a zranenia u niektorých žien natrvalo. Od rôznych zábalov až po endermológiu, t.j. neinvazívnu procedúru na odstránenie celulitídy, tieto liečby sú neúčinné a nezbavia vás problému natrvalo.

3. Celulitída nie je genetická, takže sa jej môžete zbaviť. Pamätajte, že ste tento problém nezdedili od svojich rodičov. Neverte týmto nezmyslom a radšej sa zamerajte na správne kroky, ktoré vám pomôžu v odstránení celulitídy.

4. Nezáleží na tom, koľko máte rokov. Celulitída je problém, týkajúci sa vašich svalov a je jedno, aké ste staré.

5. Pamätajte si, že celulitída nemá čo do činenia s chudnutím. Dokonca aj tie najštíhlejšie ženy môžu bojovať s týmto estetickým problémom.

Ako ju zmierniť?

Príznaky celulitídy môžete zmierniť pravidelným cvičením. Zvýši prietok krvi do oblasti, kde sa celulitída vyskytuje a to prispieva k posilneniu spojivového tkaniva tam, kde sa jamky nachádzajú.

Existuje rada účinných cvikov, s ktorými dosiahnete zlepšenie hladšiu pokožku. Stačí vám k tomu len vytrvalosť a motivácia. Dôležite je cvičiť minimálne 20 min trikrát týždenne. Kašlite na posilňovňu a ťažké stroje! Stačí, ak si zacvičíte doma s váhou vlastného tela. Môžete vyskúšať aj kalanetiku, čo je jedna z najúčinnejších cvičebných metód, ktorá zmierňuje príznaky celulitídy. Kalanetika je založená na pomalom cvičení, kedy sa niektoré cviky opakujú aj stokrát.

Pozrite sa na nižšie priložené video, ktoré ukazuje účinné cviky, zamerané na zlepšenie príznakov celulitídy!

Život nie je súťaž krásy

Boj s celulitídou je dlhodobým procesom a aj keď môžete zmeniť jej prejavy, nemusíte sa jej úplne zbaviť. Kašlite na ňu, život predsa nie je súťaž krásy. Aj tak si celulitídu na vašich stehnách pravdepodobne všimnú ostatní až vtedy, ak na ňu budete stále upozorňovať. Preto sa s ňou naučte žiť, nevšímajte si ju a onedlho nebudete vedieť, že niečo také máte. Snažte sa zdravo stravovať, veľa piť a cvičiť. Robte to predovšetkým pre svoje zdravie.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9