Je to potvrdené: Pravý dôvod, prečo by ste nemali brať lieky na chrípku

Neberte lieky vždy, keď máte horúčku!
Zdroj: photl.com
2014-01-29 20:00:00

Čo robíte vtedy, keď zistíte, že máte horúčku? Obvykle siahnete po liekoch, ktoré by vám ju pomohli znížiť. Robíte však veľmi veľkú chybu! Najnovší výskum totiž potvrdil to, o čom sa už dlhšie hovorilo.

Horúčka nie je zlá

Väčšina ľudí sa pri zvýšení teploty u seba či svojho dieťaťa vyplaší a považuje to za niečo, s čím treba okamžite bojovať. Preto sa pre nich prvou pomocou stáva domáca lekárnička. Horúčka však sama o sebe nie je zlá. Je to prejav toho, že ľudský organizmus bojuje proti nejakej infekcii a vyššia teplota mu v tomto boji dokonca pomáha. Najnovší výskum z McMaster University zistil, že lieky na zníženie horúčky môžu spôsobiť viac škôd ako úžitku!

Spôsobujú vyšší počet chorých

Odborníci prišli na to, že lieky proti chrípke ochorenie len predlžujú a majú za následok vyšší počet chorých. Používanie chémie môže viesť až k desiatkam tisíc viac prípadov chrípky a čo je na tom najhoršie, podľa vedcov spôsobuje viac ako tisíc úmrtí na chrípku v Severnej Amerike každý rok. Medzi tieto lieky patria ibuprofén, paracetamol a kyselina acetylsalicylová.

"Keď má niekto chrípku, často berie tabletky na zníženie teploty. Nikto sa nechce cítiť zle. Horúčka však môže skutočne pomôcť znížiť množstvo vírusu v tele chorého človeka a znížiť riziko prenosu choroby na ostatných. Ale branie liekov môže zvýšiť prenos," povedal vedúci autor štúdie David Earn.

To, že si vezmete tabletku na zníženie horúčky znamená, že choroba nie je vyliečená, ale len utlmená. Riziko infikovania ostatných je preto vysoké.

"Ľudia často berú  alebo dávajú svojim deťom lieky, aby mohli ísť do práce alebo do školy. Myslia si, že riziko infikovania ostatných je nižšie, pretože horúčka je nižšia. V skutočnosti, opak môže byť pravdivý. Chorí môžu mať v sebe väčší vírus, pretože horúčka bola znížená," pokračuje David Earn.

Vedci zhromaždili informácie z mnohých zdrojov, vrátane pokusov na dobrovoľníkoch a na fretkách (sú najlepším zvieracím modelom na výskum ľudskej chrípky). Výskum nakoniec ukázal spomínané výsledky.

Ako na chrípku?

Keďže je horúčka prirodzenou obranou organizmu, lekári navrhujú, aby ste jej nechali voľný priebeh. Podľa všeobecnej lekárky pre dospelých MUDr. Lenky Bachratej nie je práve najlepšie zaťažovať organizmus tabletkami. Zbytočné znižovanie teploty, ktorá nie je príliš vysoká, skôr predlžuje priebeh ochorenia. Iná situácia nastane, ak máte horúčku viac ako 39 stupňov Celzia minimálne tri dni. Vtedy už treba vyhľadať lekára.

Ak vás nepríjemne prekvapí chrípka alebo prechladnutie, určite chorobu nepodceňujte. Len namiesto chémie zvoľte účinnejší spôsob. Jednoducho chorobu vyležte, oddýchnite si a nezabúdajte na pravidelný prísun tekutín.

2014-01-29 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: dailynews.mcmaster.ca

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia