Číňanky záhadne neochorejú na rakovinu prsníka: Ako je to možné?

Číňanky odchádzajú z vyšetrenia mamogramom s negatívnymi výsledkami na rakovinu prsníka.
Zdroj: commons.wikimedia.org
2014-01-07 19:40:00

Len jedna z 10 000 žien v Číne zomiera na rakovinu prsníka. To sa nedá ani len porovnať s hroznými číslami - jedna z dvanástich v Británii a jedna z desiatich vo väčšine západných krajín. Zistite, čo je za tým!

Prof. Jane Plantová sa musela popasovať s nelichotivou diagnózou, ktorú jej jedného dňa zdelil lekár. Rakovina prsníka. Jedna z najobávanejších chorôb, na ktorú zomiera množstvo žien. Chcela veľmi žiť, mala milujúceho manžela a dve krásne deti. Musela pretrpieť stratu prsníka, podstúpila rádioterapiu, prešla si bolestivou chemoterapiou a bola pod drobnohľadom mnohých odborníkov. Napriek tomu cítila, že liečba nezaberá a naďalej čelila smrti.

Hľadala iné spôsoby, ako by sa zákernej rakoviny zbavila. Nakoniec všetko dobre dopadlo a dnes Jane hlási, že i pokročilé štádium rakoviny sa dá prekonať. Sama je toho dôkazom!

Rakovina prsníka v Číne neexistovala

Jej manžel Peter bol na služobnej ceste v Číne, odkiaľ jej doniesol niekoľko bylinných čípkov na liečbu rakovinu prsníka.

„Napriek hroznej situácii sme sa obaja dobre od brucha zasmiali. Pamätám si, že som hovorila, ak je toto spôsob liečby rakoviny prsníka v Číne, tak sa trochu čudujem, že Číňanky sa chorobe úspešne vyhýbajú,“ povedala Prof. Jane Plantová.

Faktom je, že táto choroba v Číne prakticky neexistovala. Dokonca sa to týka aj japonských miest Hiroshima a Nagasaki, ktoré boli napadnuté jadrovými zbraňami. Dalo by sa preto očakávať, že práve v týchto oblastiach bude zvýšený výskyt rakoviny kvôli znečistenému ovzdušiu či nejaké prípady ľudí, ožiarených radiáciou. Ale opak bol pravdou.

Môže za to strava bez mlieka

Jane Plantová a jej manžel sa snažili prísť na to, ako je možné, že ženy v Číne neochorejú na rakovinu prsníka. Obaja pracovali ako vedci, takže sa pustili do skúmania. Nakoniec prišli k prekvapivému záveru. Číňania nejedia mliečne produkty.

Množstvo Číňanov bolo fyzicky neschopných tolerovať mlieko. Aj tí, s ktorými som pracovala, vždy hovorievali, že mlieko je len pre bábätká. Jeden z mojich blízkych priateľov, čínskeho pôvodu, vždy zdvorilo odmietol syrový chod na spoločných večerách. Neviem o žiadnom Číňanovi, žijúcom tradičným čínskym životom, ktorý by niekedy použil kravské alebo iné mliečne výrobky na kŕmenie svojich detí. Tradícia povoľuje kojenie, ale nikdy nie používanie mliečnych produktov,“ povedala Prof. Jane Plantová.

Mlieko je jedným z najbežnejších prípadov stravných alergií. Viac ako 70% svetovej populácie nie je schopná vstrebať mliečny cukor, laktózu. To vedie odborníkov na stravu k presvedčeniu, že ide o prirodzenú ťažkosť u dospelých, nie nejaký druh obrany. Zrejme sa nám však príroda snaží povedať, že jeme nesprávny druh jedla.

Vzdala sa mliečnych produktov

Keď mala Jane rakovinu prsníka, často jedávala mliečne produkty, ako odtučnené mlieko, jogurty, biele mleté mäso, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzalo z dojnej kravy. Navyše, aby zvládla chemoterapiu, jedávala BIO jogurty. Tie ju mali zásobiť „dobrými“ baktériami a pomôcť tak tráviacemu traktu k vyzdraveniu. Vtedy však netušila o závere jedného výskumu. Doktor Harvardskej university Daniel Cramer zistil, že práve jogurt mal na svedomí rakovinu vaječníkov u žien. Skúmal stovky žien a zaznamenával si, čo bežne jedávali.

Okamžite sa preto vzdala nielen jogurtov, ale aj ostatných mliečnych produktov ako syru, masla a mlieka. Všetko, čo obsahovalo mlieko, jednoducho zahodila do koša. Pozorne sledovala etikety na výrobkoch a nestačila sa čudovať. Zistila, že i ostatné produkty ako sušienky, instantné polievky či dokonca olivový olej obsahovali zvyšky mlieka.

Po nádore ani stopa

Počas celej liečby merala veľkosť rakovinového nádoru. Bohužiaľ, chemoterapia nemala žiadny efekt, nádor bol stále rovnako veľký. Keď však vyradila zo svojho jedálnička mliečne produkty, v priebehu niekoľkých dní sa nádor zrazu začal zmenšovať! Po týždni bez mliečnych výrobkov ju začala hrudka svrbieť. Bola čoraz jemnejšia a menšia. Tumor sa stále zmenšoval. Po šiestich týždňoch si už nič nedokázala nahmatať.

Stretla sa so špecialistom na rakovinu v Charing Cross Hospital v Londýne, aby ju celú prehliadol. Nemohol tomu uveriť. Nádor jej totiž nevedel nahmatať. Doktor vôbec neočakával, že by mohol niekto v pokročilom štádiu rakoviny, ktorá sa rozšírila po celom lymfatickom systéme, prežiť. Aj keď bol pochopiteľne skeptický voči takejto liečbe, dnes odporúča bezmliečnu stravu svojim pacientom.

Je ťažké akceptovať, že látka tak ,,prirodzená“ ako mlieko, môže mať taký zlovestný dopad na zdravie. Jane Plantová je však dôkazom, že to funguje!

2014-01-07 19:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Commons.wikimedia.org  |  Zdroj: cancersupportinternational.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia